• Facebook: demetrios.angelides
 • Google+: 108435359668006075214
 • Twitter: angelidesltd
 • Τα σάρωσε όλα! Η πρεμιέρα του νέου δελτίου ειδήσεων του Νίκου Χατζηνικολάου!

  Τα σάρωσε όλα! Η πρεμιέρα του νέου δελτίου ειδήσεων του Νίκου Χατζηνικολάου!

 • Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Η βράβευσή της από το νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»!

  Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Η βράβευσή της από το νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»!

 • ΠΛΗΘΩΡΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ του Δήμου Κηφισιάς για επαρκείς, ασφαλείς και παιδαγωγικά άρτιους σχολικούς χώρους.

  ΠΛΗΘΩΡΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ του Δήμου Κηφισιάς για επαρκείς, ασφαλείς και παιδαγωγικά άρτιους σχολικούς...

 • Ανοιχτή επιστολή στην ΕΡΤ από την ΝΔ και η άμεση απάντηση της.

  Ανοιχτή επιστολή στην ΕΡΤ από την ΝΔ και η άμεση απάντηση της.

 • Σοβαρότατες καταγγελίες Αντώναρου για την δράση του Γεωργιάδη.

  Σοβαρότατες καταγγελίες Αντώναρου για την δράση του Γεωργιάδη.

 • ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ! Ακούστε πόσες εταιρίες είχαν τα τελευταία 30χρόνια μαζί οι οικογένειες Φλώρου-Μητσοτάκη!

  ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ! Ακούστε πόσες εταιρίες είχαν τα τελευταία 30χρόνια μαζί οι οικογένειες...

Από πότε ζούμε με τους σκύλους;

Τελικά ο σκύλος είναι ο αρχαιότερος φίλος του ανθρώπου και αυτό προσυπογράφεται με τη «βούλα» των αρχαιολογικών ευρημάτων.

Αν και η ακριβής στιγμή της εξημέρωσής του δεν είναι γνωστή - οι εκτιμήσεις αποκλίνουν σε ένα μεγάλο χρονικό φάσμα από τα 32.000 ως τα 15.000 χρόνια πριν - οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν στο ότι αυτός αποτέλεσε το πρώτο κατοικίδιο.

Μια νέα μελέτη έρχεται να το επιβεβαιώσει, αναδεικνύοντας μάλιστα νέα στοιχεία που δείχνουν ότι η σχέση μας μαζί του δεν είναι μόνο πολύ παλιά αλλά και ιδιαίτερη. 

Επανεξετάζοντας τα κατάλοιπα της αρχαιότερης ταφής σκύλων, υποστηρίζει ότι ήδη από την Παλαιολιθική Εποχή οι άνθρωποι όχι μόνο ζούσαν μαζί με τους σκύλους, αλλά τους περιβάλλανε με φροντίδα και αγάπη ακόμη και όταν αυτοί δεν τους ήταν χρήσιμοι.

Η αρχαιότερη ταφή

Πριν από έναν αιώνα και κάτι, το 2014, εργάτες που έσκαβαν σε ένα λατομείο στο Ομπερκάσελ της Βόννης ανακάλυψαν τυχαία έναν πανάρχαιο τάφο. Σε αυτόν ήταν θαμμένοι ένας άνδρας ηλικίας 40-50 ετών, μια γυναίκα 20-30 ετών και δύο σκύλοι: ο ένας ήταν μεγαλύτερος και ο άλλος μικρότερος και, από τον τρόπο που ήταν τοποθετημένοι πλάι στους ανθρώπους, ήταν σαφές ότι είχαν ταφεί ηθελημένα μαζί τους. 

Τα ευρήματα ράδιο-χρονολογήθηκαν πρόσφατα στα 14.200 χρόνια πριν το σήμερα και, από την άποψη της «σκυλίσιας» ιστορίας, θεωρούνται από τα πλέον σημαντικά, καθώς αποτελούν την αρχαιότερη ταφή σκύλων που έχει ανακαλυφθεί ως τώρα.

Αναζητώντας περισσότερα στοιχεία σχετικά με τη συμβίωση των σκύλων με τους ανθρώπους, διεθνής ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Φιλίπ Κρομπέ από το Πανεπιστήμιο της Γάνδης στο Βέλγιο αποφάσισε να προχωρήσει σε μια διεξοδικότερη μελέτη αυτών των σημαντικών ευρημάτων. 

Η νέα ανάλυση έδειξε ότι ο μικρότερος σκύλος, ο οποίος τη στιγμή του θανάτου του πρέπει να ήταν περίπου επτά μηνών (27-28 εβδομάδων), έπασχε από μια σοβαρή ιογενή λοίμωξη, η οποία είναι γνωστή ως νόσος Καρέ του σκύλου. 

Καθώς το γενετικό υλικό του ιού δεν έχει διασωθεί η διάγνωση δεν μπορεί να είναι ακριβής, όμως οι επιστήμονες εντόπισαν στα κατάλοιπα των δοντιών βλάβες οι οποίες είναι χαρακτηριστικές της νόσου.

Αγάπη και φροντίδα

Ο Λικ Γιάνσενς από τα πανεπιστήμια του Λέιντεν στην Ολλανδία, πρώτος συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of Archaeological Science», εκτιμά ότι το κουτάβι προσβλήθηκε από τη λοίμωξη όταν ήταν τριών ως τεσσάρων μηνών και ότι είχε δύο ή και τρεις περιόδους σοβαρής έξαρσης της νόσου, οι οποίες διήρκεσαν τρεις ως τέσσερις εβδομάδες η καθεμία.

Το γεγονός ότι το σκυλάκι έζησε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα με μια τόσο σοβαρή ασθένεια κάνει τους επιστήμονες να θεωρούν ότι, αν και τους ήταν μάλλον βάρος παρά όφελος, οι άνθρωποι που το είχαν κοντά τους το φρόντισαν και δεν το άφησαν στην τύχη του.

«Χωρίς την κατάλληλη φροντίδα ένα σκυλί με τόσο σοβαρή νόσο του Καρέ συνήθως πεθαίνει σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες» εξήγησε στο περιοδικό «New Scientist» ο κ. Γιάνσενς, ο οποίος είναι κτηνίατρος που ειδικεύεται στην αρχαιολογία. «Εφόσον το συγκεκριμένο κουτάβι μπόρεσε να επιβιώσει όχι μόνο αυτό το διάστημα αλλά οκτώ εβδομάδες επιπλέον, θα πρέπει κάποιος να το φρόντιζε. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που το είχαν το κρατούσαν ζεστό και καθαρό και του έδιναν τροφή και νερό, παρά το γεγονός ότι ήταν άρρωστο και δεν τους ήταν χρήσιμο».

Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι τα δύο σκυλιά τάφηκαν μαζί με τους ανθρώπους οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα ήταν οι ιδιοκτήτες τους, υποδηλώνει σύμφωνα με τους ερευνητές ότι πριν από 14.200 χρόνια οι άνθρωποι είχαν ήδη αναπτύξει μια μοναδική σχέση με τους σκύλους: επέλεγαν να τους έχουν κοντά τους και να τους φροντίζουν όχι μόνο για να τους χρησιμοποιούν σε εργασίες - όπως π.χ. για το κυνήγι ή ως φύλακες - αλλά και για συναισθηματικούς λόγους. 

Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη και άλλα ευρήματα, τα οποία δεν εξετάστηκαν στη συγκεκριμένη μελέτη, οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτή η μοναδική σχέση ανάγεται πολύ πιο πίσω στον χρόνο.

Μάθετε από πότε ζούμε με τους σκύλους;…….πατώντας ΕΔΩ……….

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Σχετικά άρθρα

Relaxing Music.

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ θεραπευτική ή χαλαρωτική ή για διαλογισμό ή για να κοιμηθείς!…… «soft» μουσική.

 

Newsletter

Σωματείο Φίλων Παύλου Μελά

ΠΑΤΗΣΤΕ το logo για να διαβάσετε το 8o Newsletter του Σωματείου «Καπετάν Μίκης Ζέζας» σχετικά με την προσπάθεια του Σωματείου για την διάσωση της οικίας-μνημείο του ήρωα Μακεδονομάχου Παύλου Μελά.

Αν σας αγγίζει η προσπάθεια, κοινοποιήστε το και στους φίλους σας με την βεβαιότητα ότι τότε όλοι μαζί θα πετύχουμε τον πατριωτικό μας σκοπό.

Άμεση επισκευή κινητών-υπολογιστών

Η iFast Repair επισκευάζει τάχιστα το κινητό ή τον υπολογιστή σας. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε το logo.

Cyprus Freight Logistics.

An international logistics provider based in Nicosia, Cyprus, offering the entire range of freight forwarding and logistics services.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε το logo.

Buffalo Wings & Rings

Καλώς ήρθατε στην εμπειρία του «sports & lifestyle restaurant» στην Νέα Ερυθραία, Χαριλάου Τρικούπη 127.  Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε το logo.......

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ για το πρώτο «sports and lifestyle» εστιατόριο στην Νέα Ερυθραία, πατώντας ΕΔΩ…….

Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR)

Στην εφημερίδα Kifisia Press βλέπουμε τον νέο Ευρωπαϊκό κανονισμό GDPR (Κανονισμός Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων)......σαν μία άριστη ευκαιρία για να ανανεώσουμε τη σχέση μας! Για περισσότερα πατήστε το Logo.

ANGELIDES ΕΠΕ

Angelides ΕΠΕ

Εταιρεία Συμβούλων Επιχειρήσεων

Τα νέα του ΕΣΠΑ

Υπουργείο Υγείας

Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών

Euronews στα Ελληνικά.

Deutsche Welle Ελληνικά.

Φιλικά Ιστολόγια

Ελληνικά

Διεθνή

Κυπριακά 

Δήμος Κηφισιάς

ΑΝΑΖΗΤΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ;; Βρες την εύκολα κάνοντας κλικ πάνω στο παρακάτω Logo του Δήμου Κηφισιάς.

Αναζητάς Eργασία;

Για γρήγορη αναζήτηση ευκαιριών για εργασία στην Ελλάδα, Κύπρο και Εξωτερικό κάντε κλικ πάνω στο παρακάτω Logo.......

Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο e-mail σας.

Πληκτρολογήστε εδώ το e-mail σας:


Απαγορευμένες ατάκες;;

Ένα από το πιο παλιά και αγαπημένα θέματα στην Ελλάδα είναι αυτό της ατάκας. Απολαύστε τις 50 Νέες Απαγορευμένες Επιγραφές και Ατάκες!!.…..πατώντας το Logo!

Επιχειρήσεις Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Η ηλεκτρονική εφημερίδα Kifisia Press είναι μέλος. Για περισσότερα πατήστε το logo.

Nostos Radio 100.6 Athens

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΔΥΝΑΤΑ, την Δευτέρα 03/09/18, μια ξεχωριστή συντροφιά στον «αέρα» του NOSTOS 106,6 FM από επιλεγμένους ραδιοφωνικούς παραγωγούς, που δίνουν τη δική τους νότα σ' ένα πρόγραμμα που σκοπό έχει να φέρει κοντά αγαπημένους καλλιτέχνες και ήχους του παρελθόντος με την καλύτερη σύγχρονη μουσική!  ΠΑΤΗΣΤΕ το logo για να τον απολαύσετε!.....

Η Φαίη Βώκου, η ωραιότερη φωνή των FM και μοναδική ραδιοφωνική παραγωγός που δημιουργεί ατμόσφαιρα και συναίσθημα, καθημερινά 09.00-11.00......θα σας συναρπάζει με τις μουσικές της και την εκρηκτική της διάθεση!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ενδιαφέρουσα συνέντευξη με την ραδιοφωνική παραγωγό Φαίη Βώκου, πατώντας  ΕΔΩ...........

Κίνηση στους δρόμους της Αθήνας

Για να ενημερωθείτε από το συνεχώς επίκαιρο-ποιημένο Δελτίο Κυκλοφορίας της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής πατήστε το Logo.

Το Παρατηρητήριο των FAKEnews.

Πατώντας το animated logo μπορείτε να παρακολουθείτε, σε συνεχή ροή, τα FAKEnews που δημοσιεύονται στα ΜΜΕ.

Υποβολή Αίτησης για ΔΩΡΕΑΝ ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Δεν χρειάζεται να περιμένετε στην ουρά για την έκδοση της κάρτας. Αντ' αυτού, η κάρτα θα αποσταλεί με αλληλογραφία κατευθείαν στο σπίτι σας. Υποβάλλετε την αίτηση πατώντας το logo.

Πρόσφατα σχόλια

Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης

112

Το 112 καθιερώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ως ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης.

Χρησιμοποιείται για δωρεάν κλήση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης σε όλες τις χώρες της ΕΕ, διευκολύνοντας την τηλεφωνική πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.

Είναι ιδιαίτερα χρήσιμος αριθμός για τους πολίτες που ταξιδεύουν εντός της ΕΕ και έρθουν αντιμέτωποι με καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στο εξωτερικό.

Πρώτες Βοήθειες

Εγχειρίδιο Πρώτων Βοηθειών από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Για να κατεβάσετε το pdf πατήστε εδώ.

ΠΩΛΕΙΤAI σε ελκυστική τιμή

FORD Streetka cabriole σε άριστη κατάσταση, με μαύρο χειροκίνητο αναδιπλούμενο soft top, θερμαινόμενα δερμάτινα καθίσματα, στερεοφωνικό ράδιο-CD με σύστημα αυτόματης αλλαγής 6 δίσκων στο ταμπλό, κτλ. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ........

Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε το logo.

Ένωση Περιφερειών Ελλάδας

H Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, συστάθηκε ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου για την οργανωμένη συνεργασία, προαγωγή και εκπροσώπηση των Περιφερειών.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε το logo.

Πρόγραμμα TV

Ο καιρός

O καιρός σήμερα
Go to top