• Facebook: demetrios.angelides
 • Google+: 108435359668006075214
 • Twitter: angelidesltd
 • Εύα Καϊλή -Τα επιδόματα δίνονται σε τεμπέληδες που φυτοζωούν χωρίς να θέλουν να εργαστούν!

  Εύα Καϊλή -Τα επιδόματα δίνονται σε τεμπέληδες που φυτοζωούν χωρίς να θέλουν να εργαστούν!

 • Δημοσιογράφοι σε Ρόλο Κομπάρσου: Έκαναν κωμικές ερωτήσεις-πάσες στον αρχηγό της ΝΔ!

  Δημοσιογράφοι σε Ρόλο Κομπάρσου: Έκαναν κωμικές ερωτήσεις-πάσες στον αρχηγό της ΝΔ!

 • ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕ η έκθεση φωτογραφίας «Θραύσματα» των αναμνήσεων και εμπειριών του Βραζιλιάνου καλλιτέχνη Luiz Veloso στην Αθήνα.

  ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕ η έκθεση φωτογραφίας «Θραύσματα» των αναμνήσεων και εμπειριών του Βραζιλιάνου...

 • Αμερικανική ΜΚΟ «Freedom House» παρουσιάζει τα κατεχόμενα ως «ασφαλή και ελεύθερη χώρα»!

  Αμερικανική ΜΚΟ «Freedom House» παρουσιάζει τα κατεχόμενα ως «ασφαλή και ελεύθερη χώρα»!

 • Το «ευχαριστώ» του Καμμένου στην τεράστια προσφορά της Μαριάννα Βαρδινογιάννη, στο παίδων «Αγία Σοφία».

  Το «ευχαριστώ» του Καμμένου στην τεράστια προσφορά της Μαριάννα Βαρδινογιάννη, στο παίδων «Αγία...

 • Ευάγγελος Αντώναρος: Η ΝΔ έχει μεταλλαχθεί και δεν εκφράζει πλέον τη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη.

  Ευάγγελος Αντώναρος: Η ΝΔ έχει μεταλλαχθεί και δεν εκφράζει πλέον τη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη.

Ο τουρκικός τραπεζικός τομέας έτοιμος να σκάσει σαν…… πυροτέχνημα!…… του Steve Johnson - The Financial Times

Η τεράστια έκθεση της χώρας σε δανεισμό σε ξένο νόμισμα και η βουτιά της λίρας δημιουργούν εκρηκτικό κοκτέιλ για τον Ερντογάν. Ποιες είναι οι ζώνες άμυνας του τραπεζικού τομέα και γιατί ξυπνούν μήνες από την προ κρίσης Ελλάδα.

Η πρόσφατη συνθηκολόγηση της Αργεντινής μπορεί να έχει βοηθήσει την Τουρκία να μείνει εκτός επικαιρότητας τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά κάποιοι πιστεύουν ότι ο τραπεζικός τομέας της τελευταίας θα μπορούσε τελικά να δώσει τα πλέον δραματικά πυροτεχνήματα.

Όταν μία χώρα έχει φορτωθεί τόσο χρέος σε ξένο νόμισμα, το τελευταίο πράγμα που θέλει να δει είναι μία «βουτιά» του δικού της νομίσματος. Δυστυχώς, η Τουρκία την έχει δει, με τη λίρα να υποχωρεί 12,6% σε σχέση με το δολάριο, από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Μία ματιά στις μετρήσεις της χώρας είναι απογοητευτική. Το συνολικό χρέος του ιδιωτικού τομέα της Τουρκίας έχει «σκαρφαλώσει» από 33% του ΑΕΠ το 2007 στο 70% σήμερα, μία άνοδος συγκρίσιμη με αυτό που είδαμε στην Ελλάδα πριν την οικονομική κρίση το 2009, λέει ο Charles Robertson, επικεφαλής οικονομολόγος στην Renaissansce Capital, επενδυτική τράπεζα με επίκεντρο τις αναδυόμενες αγορές (ΕΜ). Είναι επίσης στην άλλη άκρη από την Αργεντινή, όπου το ιδιωτικό χρέος μόλις που έχει αυξηθεί στο 16% του ΑΕΠ.

Η Τουρκία είχε πέρυσι τη μεγαλύτερη αύξηση χρέους στον χρηματοοικονομικό τομέα της ως ποσοστό του ΑΕΠ μεταξύ των 39 ανεπτυγμένων και αναδυόμενων αγορών που παρακολουθούνται από το IIF ένας κλαδικός σύνδεσμος.

Ο λόγος δανείων προς τις καταθέσεις του τραπεζικού συστήματος έχει αυξηθεί στο ρεκόρ του 120%, καθώς ο χρηματοοικονομικός τομέας έχει αυξανόμενα βασιστεί στον δανεισμό από το εξωτερικό για να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές του.

Οπότε, όσον αφορά συνολικά το χρέος σε ξένο νόμισμα, η Τουρκία είναι μία κατηγορία από μόνη της, με το νούμερο να χτυπάει το 69,5% του ΑΕΠ πέρυσι (από 39,2% το 2009), άνετα μπροστά από τη δεύτερη στην κατάταξη Πολωνία (53,5%) και την Αργεντινή (51%) μεταξύ των 18 μεγάλων αναδυόμενων αγορών (ΕΜ) που αναλύθηκαν από το IIF.

Ο Jason Tuvey, οικονομολόγος ΕΜ στην Capital Economics, λέει ότι «έχει φόβους» για τα ρίσκα των τραπεζών της Τουρκίας, με δεδομένο ότι η αύξηση 60% στον δανεισμό σε δολάρια τα τελευταία πέντε χρόνια «μπορεί να είναι ένδειξη ότι τα στάνταρ στις χορηγήσεις έχουν μειωθεί».

Το χρέος σε ξένο νόμισμα (FX) των τραπεζών, κυρίως σε δολάρια, είναι ίσο με 22,5% του ΑΕΠ, πιο πίσω μόνο από τον τραπεζικό τομέα της Σιγκαπούρης, του Χονγκ Κονγκ και (οριακά) της Νότιας Κορέας, μεταξύ των 21 μεγάλων αναδυόμενων αγορών, στη βάση δεδομένων του IIF. 

Οι μη οικονομικές εταιρείες έχουν επιπλέον 35,9% του ΑΕΠ χρέη σε ξένο νόμιμσμα (πιο πίσω μόνο από το Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη), υποχρεώσεις που μπορεί επίσης να καταλήξουν στους ισολογισμούς των τραπεζών, σε περίπτωση πτωχεύσεων.

Με μία πρώτη ματιά, η κατάσταση μοιάζει με αυτή της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, όταν η τρέλα για στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο κατέρρευσε θεαματικά, καθώς το φράγκο έκανε ράλι, κυρίως λόγω της ιδιότητάς του ως ασφαλές καταφύγιο. 

Ωστόσο, υπάρχουν λόγοι για να μην φοβόμαστε επανάληψη αυτής της πανωλεθρίας. Πρώτον, τα τουρκικά νοικοκυριά έχουν μηδενικό χρέος σε ξένο νόμισμα - καθώς αυτός ο δανεισμός για αυτά έχει απαγορευθεί από το 2009.

Δεύτερον, στις τοπικές τράπεζες επιτρέπεται να δίνουν δάνεια FX σε εταιρείες που είτε έχουν έσοδα σε ξένο νόμισμα ή είναι μεγάλες (και εικάζουμε αρκετά έμπειρες στο να καλύπτουν (hedge) την έκθεσή τους), λέει ο κ. Tuvey. Και ενώ τα νοικοκυριά της Πολωνίας και της Ουγγαρίας δεν είχαν περιουσιακά στοιχεία σε ξένο νόμισμα για να αντισταθμίσουν τις υποχρεώσεις τους σε αυτό, οι τουρκικές εταιρείες είχαν 100 δισ. δολάρια σε καταθέσεις στην κεντρική τράπεζα.

Μέχρι στιγμής, η πτώση της λίρας δεν φαίνεται να πιέζει τους ισολογισμούς, λέει ο κ. Tuvey, αν και κάποιοι φοβούνται ότι μία αναδιάρθρωση στη Dogus Holding, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Τουρκίας, θα μπορούσε να είναι το «καναρίνι στο ορυχείο».

Οι τράπεζες είναι επίσης σε καλή κατάσταση ευρύτερα, με την απόδοση ιδίων κεφαλαίων να αυξάνεται 2 μονάδες, στο 16% πέρυσι και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας να ενισχύεται 1,3 μονάδες, στο 16,9% των σταθμισμένων με κίνδυνο περιουσιακών στοιχείων.

Επιπλέον, το ποσοστό δανείων, που είναι μη εξυπηρετούμενα, έχει παραμείνει στο περίπου 3% από το 2013, παρότι η λίρα έχει υποχωρήσει από το 1,8 λίρες ανά δολάριο, στο 4,29 λίρες.

Αυτό υποδηλώνει ότι το οικονομικό σύστημα μπορεί να απορροφήσει προσωρινά σοκ, λέει ο Ugras Ulku, αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος του IIF, αν και το νούμερο εξαιρεί τα αναδιαρθρωμένα δάνεια και αυτά που έχουν πουληθεί σε τρίτα μέρη.

Η σοκαριστική απόφαση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προκηρύξει προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές νωρίτερα κατά 19 μήνες, στις 24 Ιουνίου, που έχει γίνει δεκτή κυρίως αρνητικά από τις αγορές, μπορεί να είναι επίσης θετική, τουλάχιστον σε οικονομικούς όρους.

Με τις εκλογές εκτός πεδίου, πρέπει τουλάχιστον να υπάρχει μία πιθανότητα να γίνει λιγότερο νευρικός ο κ. Ερντογάν, όσον αφορά τη στάση του απέναντι σε μία πιο σφιχτή νομισματική πολιτική, την οποία η - χτυπημένη από τον πληθωρισμό - χώρα χρειάζεται πάρα πολύ.

Παρόλα αυτά η Τουρκία απέχει πολύ από το να έχει αποφύγει τον κίνδυνο με δεδομένη την μακροπρόθεσμη δομική ανισορροπία μεταξύ εγχώριων αποταμιεύσεων και επενδύσεων. Ο Hung Tran, εκτελεστικός διευθυντής του IIF, εκτιμά ότι η Τουρκία πρέπει να προσελκύσει ξένο κεφάλαιο ίσο με 25% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, έτσι ώστε να καλύψει και το μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και την απόσβεση υπάρχοντος χρέους.

Με φόντο το προκλητικό παγκόσμιο περιβάλλον και την εγχώρια πολιτική και μακροοικονομική αβεβαιότητα, ο μόνος τρόπος για να το πετύχει είναι να γίνουν τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία τόσο φθηνά, ώστε να προσελκύσουν αρκετές διεθνείς επενδύσεις.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Σχετικά άρθρα

Relaxing Music.

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ θεραπευτική ή χαλαρωτική ή για διαλογισμό ή για να κοιμηθείς!…… «soft» μουσική.

 

Newsletter

Σωματείο Φίλων Παύλου Μελά

ΠΑΤΗΣΤΕ το logo για να διαβάσετε το 8o Newsletter του Σωματείου «Καπετάν Μίκης Ζέζας» σχετικά με την προσπάθεια του Σωματείου για την διάσωση της οικίας-μνημείο του ήρωα Μακεδονομάχου Παύλου Μελά.

Αν σας αγγίζει η προσπάθεια, κοινοποιήστε το και στους φίλους σας με την βεβαιότητα ότι τότε όλοι μαζί θα πετύχουμε τον πατριωτικό μας σκοπό.

Άμεση επισκευή κινητών-υπολογιστών

Η iFast Repair επισκευάζει τάχιστα το κινητό ή τον υπολογιστή σας. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε το logo.

Cyprus Freight Logistics.

An international logistics provider based in Nicosia, Cyprus, offering the entire range of freight forwarding and logistics services.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε το logo.

Buffalo Wings & Rings

Καλώς ήρθατε στην εμπειρία του «sports & lifestyle restaurant» στην Νέα Ερυθραία, Χαριλάου Τρικούπη 127.  Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε το logo.......

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ για το πρώτο «sports and lifestyle» εστιατόριο στην Νέα Ερυθραία, πατώντας ΕΔΩ…….

Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR)

Στην εφημερίδα Kifisia Press βλέπουμε τον νέο Ευρωπαϊκό κανονισμό GDPR (Κανονισμός Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων)......σαν μία άριστη ευκαιρία για να ανανεώσουμε τη σχέση μας! Για περισσότερα πατήστε το Logo.

ANGELIDES ΕΠΕ

Angelides ΕΠΕ

Εταιρεία Συμβούλων Επιχειρήσεων

Τα νέα του ΕΣΠΑ

Υπουργείο Υγείας

Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών

Euronews στα Ελληνικά.

Deutsche Welle Ελληνικά.

Φιλικά Ιστολόγια

Ελληνικά

Διεθνή

Κυπριακά 

Δήμος Κηφισιάς

ΑΝΑΖΗΤΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ;; Βρες την εύκολα κάνοντας κλικ πάνω στο παρακάτω Logo του Δήμου Κηφισιάς.

Αναζητάς Eργασία;

Για γρήγορη αναζήτηση ευκαιριών για εργασία στην Ελλάδα, Κύπρο και Εξωτερικό κάντε κλικ πάνω στο παρακάτω Logo.......

Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο e-mail σας.

Πληκτρολογήστε εδώ το e-mail σας:


Απαγορευμένες ατάκες;;

Ένα από το πιο παλιά και αγαπημένα θέματα στην Ελλάδα είναι αυτό της ατάκας. Απολαύστε τις 50 Νέες Απαγορευμένες Επιγραφές και Ατάκες!!.…..πατώντας το Logo!

Επιχειρήσεις Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Η ηλεκτρονική εφημερίδα Kifisia Press είναι μέλος. Για περισσότερα πατήστε το logo.

Nostos Radio 100.6 Athens

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΔΥΝΑΤΑ, την Δευτέρα 03/09/18, μια ξεχωριστή συντροφιά στον «αέρα» του NOSTOS 106,6 FM από επιλεγμένους ραδιοφωνικούς παραγωγούς, που δίνουν τη δική τους νότα σ' ένα πρόγραμμα που σκοπό έχει να φέρει κοντά αγαπημένους καλλιτέχνες και ήχους του παρελθόντος με την καλύτερη σύγχρονη μουσική!  ΠΑΤΗΣΤΕ το logo για να τον απολαύσετε!.....

Η Φαίη Βώκου, η ωραιότερη φωνή των FM και μοναδική ραδιοφωνική παραγωγός που δημιουργεί ατμόσφαιρα και συναίσθημα, καθημερινά 09.00-11.00......θα σας συναρπάζει με τις μουσικές της και την εκρηκτική της διάθεση!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ενδιαφέρουσα συνέντευξη με την ραδιοφωνική παραγωγό Φαίη Βώκου, πατώντας  ΕΔΩ...........

Κίνηση στους δρόμους της Αθήνας

Για να ενημερωθείτε από το συνεχώς επίκαιρο-ποιημένο Δελτίο Κυκλοφορίας της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής πατήστε το Logo.

Το Παρατηρητήριο των FAKEnews.

Πατώντας το animated logo μπορείτε να παρακολουθείτε, σε συνεχή ροή, τα FAKEnews που δημοσιεύονται στα ΜΜΕ.

Υποβολή Αίτησης για ΔΩΡΕΑΝ ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Δεν χρειάζεται να περιμένετε στην ουρά για την έκδοση της κάρτας. Αντ' αυτού, η κάρτα θα αποσταλεί με αλληλογραφία κατευθείαν στο σπίτι σας. Υποβάλλετε την αίτηση πατώντας το logo.

Πρόσφατα σχόλια

Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης

112

Το 112 καθιερώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ως ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης.

Χρησιμοποιείται για δωρεάν κλήση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης σε όλες τις χώρες της ΕΕ, διευκολύνοντας την τηλεφωνική πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.

Είναι ιδιαίτερα χρήσιμος αριθμός για τους πολίτες που ταξιδεύουν εντός της ΕΕ και έρθουν αντιμέτωποι με καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στο εξωτερικό.

Πρώτες Βοήθειες

Εγχειρίδιο Πρώτων Βοηθειών από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Για να κατεβάσετε το pdf πατήστε εδώ.

ΠΩΛΕΙΤAI σε ελκυστική τιμή

FORD Streetka cabriole σε άριστη κατάσταση, με μαύρο χειροκίνητο αναδιπλούμενο soft top, θερμαινόμενα δερμάτινα καθίσματα, στερεοφωνικό ράδιο-CD με σύστημα αυτόματης αλλαγής 6 δίσκων στο ταμπλό, κτλ. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ........

Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε το logo.

Ένωση Περιφερειών Ελλάδας

H Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, συστάθηκε ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου για την οργανωμένη συνεργασία, προαγωγή και εκπροσώπηση των Περιφερειών.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε το logo.

Πρόγραμμα TV

Ο καιρός

O καιρός σήμερα
Go to top