Άννα Νικολαϊδη.

0
483

H Άννα Νικολαΐδη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969 και κατάγεται από τη Μ. Ασία. Σπούδασε Γαλλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ΄ όπου και αποφοίτησε το 1993.

Ξεκίνησε από τότε να εργάζεται σε διάφορες ιδιωτικές εταιρείες αλλά και επιστημονικά σωματεία, ενώ ταυτόχρονα τελειοποιούσε το αγγλικά και τα γαλλικά της αποκτώντας αντίστοιχα διπλώματα εξωτερικού.

Στη συνέχεια, το 2003, ολοκλήρωσε το πρώτο μεταπτυχιακό της δίπλωμα (ΜΒΑ) στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Ecole Superieure des Sciences Commerciales Appliquees, ενώ το 2005 ξεκίνησε το δεύτερο Μάστερ της (ειδίκευση «Ηθική») στον τομέα Φιλοσοφίας, τμήμα ΦΠΨ του Πανεπιστημίου Αθηνών με καθηγητή τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θ. Πελεγρίνη. 

Στο διάστημα που μεσολάβησε, παρακολούθησε πολλά σεμινάρια τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα, τελειοποίησε την ιταλική γλώσσα, συμμετείχε με υποτροφία στην Ιταλία στο Πανεπιστήμιο Bocconi, αλλά και στην επαρχία Rieti σε θέματα προσφύγων και μεταναστών.

Υπήρξε για μικρή χρονική περίοδο εθελόντρια εκτελώντας πρακτική άσκηση στα γραφεία του ΟΗΕ στην Ελλάδα. Είναι μέλος πολλών μη κυβερνητικών οργανώσεων και συλλόγων από το 1993 και πέρα.

Παράλληλα εργάζεται ως στέλεχος εσωτερικής εκμετάλλευσης στο τμήμα οικονομικών στην εταιρεία ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΛΤΑ ΑΕ. Το βιβλίο της «Το ηθικό υπόβαθρο της ΕΚΕ στις ΜΚΟ και τα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη. Και πάνω σε αυτό βασίστηκε και το ντοκιμαντέρ της που παρουσίασε πριν λίγες ημέρες.

Το βιβλίο ήταν η διπλωματική της εργασία στο ΜΔΕ Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ ειδίκευση Ηθική. Πρόκειται για μια φιλοσοφικοκοινωνική προσέγγιση του μεταναστευτικού προβλήματος εκφράζοντας προβληματισμό με ηθικά διλήμματα βάσει φιλοσοφικών θεωριών, όπως αυτή του ωφελιμισμού, του κανονιστικού ωφελιμισμού αλλά και της κατηγορικής προσταγής του Καντ.

Επίσης αναφέρεται η συσχέτιση της φιλοξενίας του J.Derrida και του ξένου μετανάστη στην ελληνική χώρα, αλλά εκφράζονται επίσης και οι απόψεις του Γάλλου φιλοσόφου Rene Scherer, σχετικά με την κοινωνία και την ουτοπία.

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει επίσης τα γραφεία του ΟΗΕ στην Ελλάδα, α/ της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες η οποία συνεργάζεται με ΜΚΟ προκειμένου συμβουλευτικά να παρέμβει για εφαρμογή δράσεων. Στο πλαίσιο αυτό, μας παροτρύνει να «βάλουμε τρίποντο στο ρατσισμό» , β/ το γραφείο του ΔΟΜ στην Ελλάδα (Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης), ο οποίος μέσω προγραμμάτων εθελοντικού επαναπατρισμού βοηθά να επιστρέψουν οι μετανάστες στην πατρίδα τους.

Επίσης, απεικονίζει τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών σε ξενώνες έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες έχουν επιλεγεί να συμμετάσχουν, την προσπάθεια των ΜΚΟ να προσφέρουν τροφή, φάρμακα, καλή ποιότητα ζωής σε μετανάστες αιτούντες άσυλο, νόμιμους μετανάστες, ή μονογονεϊκές οικογένειες από διάφορες χώρες. 

Επίσης περιλαμβάνει μαρτυρίες μεταναστών, τα όνειρα που έχουν και δεν πραγματοποιούνται, τα ευχολόγιά τους, και τέλος την απόγνωσή τους όταν έπειτα από πολλές κακουχίες και κακοτυχίες, αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να απορροφηθούν και έτσι πρέπει να φύγουν πίσω στην πατρίδα τους.

Εκτός από τις ΜΚΟ αναφέρεται και το έργο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, που αποτελεί σύμπραξη Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων και Υπουργείου Εργασίας, με προγράμματα που αφορούν μονογονεϊκές οικογένειες κάτω των 30 ετών.

Στο τελευταίο μέρος του, αναφέρεται εκτενώς η έννοια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, η οποία αναλύεται μέσω της εφαρμογής της από τα προγράμματα του ΤΙΤΑΝ Α.Ε. και της αρμόδιας Διεύθυνσής του αλλά και η έννοια του εθελοντισμού.

Ο εθελοντισμός εφαρμόζεται σε συλλόγους αλλά και σε μη κερδοσκοπικά σωματεία, ή κοινωνικά δίκτυα όπου βλέπουμε ότι μαζί με εθελοντές Έλληνες τα ανήλικα παιδιά διαφόρων ελληνικών και ξένων οικογενειών, παίζουν μαζί, μαθαίνουν πράγματα, ενσωματώνονται και τελικά δεν έχουν καμία ιδιαίτερη διαφορά.

Το ντοκιμαντέρ κλείνει με ένα φιλοσοφικό προβληματισμό και πάλι, λέγοντας ότι οι «μετανάστες είναι πραγματικοί άνθρωποι, όπως ακριβώς εσύ και εγώ, οι οποίοι έχουν χάσει τα πάντα χωρίς να φταίνε!!!!!»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here