Έκθεση Μακρουλάκη στη Σύρο.

0
380

Μετά την μεγάλη επιτυχία που γνώρισε η έκθεση του Μιχάλη Μακρουλάκη στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Θεοχαράκη, μέρος της έκθεσης μεταφέρεται για να παρουσιαστεί στη γενέτειρα του κορυφαίου Έλληνα ζωγράφου, τη Σύρο. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 4 Αυγούστου 2013 στην Έπαυλη Τσιροπινά στην γραφική Ποσειδωνία.

Η έκθεση διοργανώνεται με πρωτοβουλία και επιμέλεια του γνωστού συλλέκτη έργων τέχνης, επίτιμου δημότη Ερμούπολης Κώστα Ιωαννίδη, ο οποίος είχε και την ιδέα για τη μεταφορά της έκθεσης. Έτσι η «Αρμονία των εικόνων θα μεταφερθεί και στην πολυαγαπημένη του ιδιαίτερη πατρίδα. 

Η έκθεση στην Έπαυλη Τσιροπινά θα περιλαμβάνει χαρακτηριστικά έργα της εξελικτικής πορείας του ζωγράφου από το 1956 έως το 2013, μικρών και μεγάλων διαστάσεων, φιλοτεχνημένα στην Αθήνα, τη γενέτειρά του τη Σύρο, αλλά και την Τεχεράνη όπου έζησε ένα μεγάλο διάστημα της ζωής του.

Πρόκειται για έργα που εκπέμπουν το ελληνικό φως, έτσι όπως το απαθανατίζει ο Μιχάλης Μακρουλάκης στα μοναδικά τοπία του από νησιά του Αιγαίου και ιδιαίτερα των Κυκλάδων, αλλά και στις νεκρές φύσεις του, στα πορτρέτα του, στα γυμνά ή στις εικόνες της καθημερινότητας, που αποκαλύπτουν αυτή την ίδια την ομορφιά της ζωής. φανερώνουν την αμετακίνητη θέση του απέναντι στη γαλήνια ενατένιση της ζωής και του έρωτα.

«Γεννήθηκα στην Ερμούπολη στις 31 Μαϊου του 1940, λίγους μήνες πριν από την είσοδο της Ελλάδας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», λέει ο ίδιος ο ζωγράφος. «Επειδή βομβαρδιζόταν το λιμάνι, ανεβήκαμε στο εξοχικό της οικογένειας της μητέρας μου στην Παρακοπή και μείναμε εκεί μέχρι το τέλος του πολέμου, περισσότερο από τέσσερα χρόνια. 

Πιστεύω ότι η έμφαση στην παρατήρηση της φύσης και η εμμονή μου στην ερμηνεία της προέρχονται από εκείνες τις πρώτες εικόνες της ζωής μου στην ύπαιθρο. Όσο μεγαλώνω, τόσο πιστεύω πως οι πρώτες εμπειρίες είναι πολύ πιο καθοριστικές απ' αυτές που έχει κανείς στην ενήλικη ζωή του» λέει ο ζωγράφος.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως 31 Αυγούστου 2013.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here