Έμπολα: Πώς μεταδίδεται και πόσο μεταδοτικός είναι;

0
217

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μέχρι το τέλος του έτους πρόκειται να καταγραφούν τουλάχιστον 20.000 νέα κρούσματα λοίμωξης από τον επικίνδυνο ιό Έμπολα.

Ο Έμπολα έχει σπείρει τον πανικό όχι μόνο στη Δυτική Αφρική, όπου τα θύματα αυξάνονται σε αριθμό μέρα με τη μέρα, αλλά και στην Ευρώπη και την Αμερική.

Υπάρχουν πέντε διαφορετικά στελέχη του ιού (Zaire, Sudan, Tai Forest, Bundibugyo, Reston). Το στέλεχος Zaire είναι το πιο επικίνδυνο και είναι αυτό που ευθύνεται για το πρόσφατο δραματικό ξέσπασμα στη Δυτική Αφρική.

Τρόποι μετάδοσης

Ο Έμπολα μεταδίδεται στον άνθρωπο από μολυσμένα ζώα, με την άμεση επαφή με το αίμα, τις απεκκρίσεις, τα εσωτερικά όργανα και γενικότερα τα σωματικά υγρά του ζώου.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο ιός φιλοξενείται στο γένος των φρουτοφάγων νυχτερίδων, χωρίς όμως το θηλαστικό να νοσεί εξαιτίας του ιού. Το εμπόριο νυχτερίδων αλλά και άλλων θηλαστικών, όπως οι γορίλες και οι χιμπατζήδες, ευθύνεται για την έξαρση του Έμπολα στη Δυτική Αφρική.

Με το μαγείρεμα του μολυσμένου κρέατος ο ιός καταστρέφεται, όμως η άμεση επαφή με το ωμό κρέας μπορεί να οδηγήσει στη μετάδοση του ιού στον άνθρωπο.

Όταν πια έχει μολύνει τον άνθρωπο, ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται με την άμεση επαφή με το αίμα, τις απεκκρίσεις τα εσωτερικά όργανα και γενικότερα τα σωματικά υγρά του ασθενούς.

Κίνδυνος μετάδοσης

Σύμφωνα με στοιχεία από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αλλά και με δεδομένα που δημοσιεύονται στα επιστημονικά περιοδικά PLOS Currents και Nature, αν όλοι οι άνθρωποι ήταν ευάλωτοι στον Έμπολα για κάθε έναν που μολύνεται η λοίμωξη θα μεταδιδόταν σε άλλους δύο.

Ο αριθμός αυτός είναι βέβαια ενδεικτικός και διαφέρει από τον πραγματικό κίνδυνο μετάδοσης ανά περιοχή.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Μέχρι σήμερα ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν πεθάνει στην χειρότερη επιδημία του ιού Έμπολα έχει ανέλθει στους 4.033 από τα 8.399 κρούσματα που είχαν συνολικά καταγραφεί σε 7 χώρες έως την 8η Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Οι 7 πληγείσες χώρες έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες από τον ΠΟΥ:

Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει τη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, τις 3 χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο και η δεύτερη ομάδα τη Νιγηρία, τη Σενεγάλη, την Ισπανία και τις ΗΠΑ.

Στην πρώτη ομάδα (1) η Λιβερία αριθμεί 4.076 κρούσματα εκ των οποίων 2.316 θάνατοι (2) η Σιέρα Λεόνε έχει καταγράψει 2.950 κρούσματα και 930 θανάτους και (3) στη Γουινέα έχουν καταγραφθεί 1.350 κρούσματα και 778 θάνατοι.

Το ιατρικό προσωπικό συνεχίζει να πληρώνει ένα βαρύ φόρο σε αυτές τις χώρες με 416 κρούσματα περιλαμβανομένων 233 θανάτων.

Στη δεύτερη ομάδα, στη Νιγηρία, ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων έχει παραμείνει σταθερός με 20 κρούσματα και 8 θανάτους. 

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here