Ένταξη – εξπρές στο σχέδιο πόλης για την Καστρίτσα της Νέας Ερυθραίας!

0
297

Εντάξεις – εξπρές στο σχέδιο πόλης, μικρότερη εισφορά σε γη, λόγω οικονομικής δυσπραγίας και πολλές δόσεις για την αποπληρωμή της εισφοράς σε χρήμα, που θα κληθούν να καταβάλουν στους δήμους οι ιδιοκτήτες ακινήτων, μεταξύ των οποίων και για την περιοχή Καστρίτσα της Νέα Ερυθραίας, προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που έχει ήδη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Οι νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις που προωθούνται για τις ιδιοκτησίες, όχι όμως και για τους αναγκαίους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους, αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων, αφού περισσότερα από 400.000 στρέμματα γης περιμένουν εδώ και δεκαετίες να ενταχθούν στα σχέδια πόλης σε όλη την Ελλάδα, με τα μισά από αυτά να βρίσκονται στον Νομό Αττικής.

Μεταξύ των περιοχών της Αττικής που προβλέπεται να ισχύσει το νέο νομοσχέδιο, περιλαμβάνεται και η Νέα Ερυθραία με την περιοχή των 450 στρεμμάτων της Καστρίτσας να μπαίνει στο «μικροσκόπιο» της πολεοδομικής ανασυγκρότησης.

Οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων ευνοούνται σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς, καθώς θα δώσουν μικρότερα κομμάτια από την ιδιοκτησία τους, προκειμένου να δημιουργηθούν κοινόχρηστοι χώροι και υποδομές, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνονται στην αποπληρωμή της εισφοράς σε χρήμα, αφού θα έχουν τη δυνατότητα της καταβολής των ποσών έως και…..108 δόσεις, σε διάστημα, δηλαδή, 9 ετών.

Με βάση το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που έχει εκπονήσει ο ΟΡΣΑ, στο Λεκανοπέδιο μπορούν να ενταχθούν αμέσως περί τα 30.000 στρέμματα γης που βρίσκονται εκτός σχεδίου και με ορίζοντα μέχρι το 2020 άλλα 30.000 στρέμματα. Ιδιαίτερα σημαντικές είναι επίσης δύο προβλέψεις του νομοσχεδίου.

Η πρώτη αναφέρει ότι μπορεί να γίνει μεταβίβαση της κυριότητας του ακινήτου (δηλαδή πώληση, κληρονομιά, γονική παροχή κ.λπ.) ακόμη κι αν υπάρχει οφειλή σε χρήμα, αρκεί να έχει καταβληθεί τουλάχιστον το ποσό των δόσεων το οποίο αντιστοιχεί στο 30% των συνολικών υποχρεώσεων που αναλογούν στο μεταβιβαζόμενο ακίνητο.

Η δεύτερη πρόβλεψη αφορά στα απαλλοτριωμένα ή δεσμευμένα ακίνητα. Μετά την παρέλευση 20ετίας από την έγκριση του ρυμοτομικού σχεδίου ή την παρέλευση 10ετίας από την κύρωση της σχετικής πράξης εφαρμογής επέρχεται αυτοδίκαιη άρση της απαλλοτρίωσης και δεν απαιτείται η έκδοση σχετικής δικαστικής απόφασης.

Eνισχύονται τα δημοτικά ταμεία.

Αν και με «εκπτώσεις» ως προς την προστασία του περιβάλλοντος και των κοινόχρηστων χώρων, το αρμόδιο υπουργείο επιχειρεί ουσιαστικά να «ξεμπλοκάρει» τις εντάξεις στο σχέδιο πόλης χιλιάδων στρεμμάτων που στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν διαμορφωθεί ήδη σε οικισμούς, ακόμη και με αυθαίρετες κατασκευές.

Την ίδια στιγμή ευελπιστεί ότι θα γεμίσει και τα δημοτικά ταμεία από τις εισφορές που πρέπει να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων με δεδομένες τις «μνημονιακές» περικοπές που έχουν επιβληθεί στους δήμους, οι οποίοι τα επόμενα χρόνια θα έχουν ως μοναδικά τους έσοδα τις εισφορές των οικοπεδούχων και την είσπραξη του φόρου ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου δημιουργείται νέα κλίμακα ποσοστού εισφοράς και η εισφορά σε γη θα υπολογίζεται ως εξής:

Για τμήμα ιδιοκτησίας μέχρι 500 τ.μ. η εισφορά είναι 15% της έκτασης, για 501 τ.μ. μέχρι 1.000 τ.μ. το 20%, για 1.001 τ.μ. μέχρι 2.000 τ.μ. το 30%, για 2.001 τ.μ. μέχρι 10.000 τ.μ. το 40% και για πάνω από 10.000 τ.μ το 50%.

Έως σήμερα οι ιδιοκτήτες εισέφεραν το 10% της έκτασης των ακινήτων έως και τα 250 τ.μ., 20% για 251 τ.μ. έως 500 τ.μ., 30% για 501 τ.μ. έως 1.000 τ.μ., 40% για 1.001 έως 2.000 τ.μ., 50% για άνω των 2.000 τ.μ. και για αυτοτελείς ιδιοκτησίες μεγαλύτερες των 10.000 τ.μ. ποσοστό 60% για το τμήμα πάνω από τα 10.000 τ.μ.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού φαίνεται να ευνοεί τις μεσαίες και μεγάλες ιδιοκτησίες, όχι όμως και τα μικρά, έως 250 τ.μ. οικόπεδα. Η μικρότερη εισφορά σε γη, πάντως, οδηγεί σε μείωση των κοινόχρηστων και των αναγκαίων κοινωφελών χώρων, ωστόσο, ο νόμος αφορά ήδη διαμορφωμένους εκτός σχεδίου οικισμούς με τα σημερινά δεδομένα της πυκνής δόμησης και με χιλιάδες αυθαίρετα που δεν μπορούν πλέον να κατεδαφιστούν.

Σε ό,τι αφορά την εισφορά σε χρήμα, αυτή δεν μειώνεται αλλά αυξάνονται οι δόσεις αποπληρωμής σε 108 ισόποσες μηνιαίες δόσεις ή σε 36 ισόποσες τριμηνιαίες δόσεις ή σε 18 ισόποσες εξαμηνιαίες δόσεις, ενώ θα παρέχονται ως κίνητρα άμεσης αποπληρωμής σχετικές εκπτώσεις.

Τα δασικά της Καστρίτσας

Θα πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι για την περιοχή της Καστρίτσας, στη Νέα Ερυθραία, εκκρεμεί ακόμη το θέμα του χαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων.

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 2007, ο Δήμος προσέφυγε στη δευτεροβάθμια επιτροπή επιλύσεως δασικών αμφισβητήσεων για όλες συνολικά τις περιπτώσεις των 450 στρεμμάτων στην περιοχή της Καστρίτσας, που έχουν χαρακτηριστεί δασικές ή μη δασικές, ακόμη και για εκτάσεις που αποδεδειγμένα έχουν εκχερσωθεί παράνομα και έχει αλλοιωθεί ο δασικός χαρακτήρας τους.

Είχε προηγηθεί το Δεκέμβριο του 1999, πράξη χαρακτηρισμού από τον δασάρχη Πεντέλης για όλη την περιοχή της Καστρίτσας, με την οποία χαρακτήριζε δάσος τα 341 στρέμματα και τα 109 στρέμματα ως αγροτικές εκτάσεις.

Η πρωτοβάθμια επιτροπή επιλύσεως δασικών αμφισβητήσεων προχώρησε το 2007 στο συγκεκριμένο χαρακτηρισμό των 450 στρεμμάτων στην περιοχή της Καστρίτσας, κρίνοντας συνολικά 65 περιπτώσεις αντιρρήσεων κατά της προηγούμενης πράξης χαρακτηρισμού του δασάρχη Πεντέλης.

Ουσιαστικά, από εκείνη την αρχική απόφαση του δασάρχη, άλλα 33 στρέμματα κρίθηκαν το 2007 ως μη δασικά.

Πηγή: www.amarysia.gr

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here