Ένταση στο Θρακικό Πέλαγος με Τούρκους αλιείς: Πλήρης ανυπαρξία επίσημης Ελληνικής παρουσίας, καταγγέλλει Έλληνας ψαράς.

0
401

Ένταση επικρατεί στο Θρακικό Πέλαγος μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων ψαράδων, σύμφωνα με καταγγελία του Προέδρου του Συλλόγου Αλιέων Αλεξανδρούπολης Δημήτρη Σαρίκα.

Ε2 Θρακικό Πέλαγος

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του «xronos.gr», ο κ. Σαρικάς εκτίμησε πως η κατάσταση που επικρατεί μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων αλιέων στην περιοχή, ενδέχεται να προκαλέσει ακόμη και θερμό επεισόδιο μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου συναντήθηκε πριν μερικές ημέρες με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό, που περιόδευσε στον Έβρο, επισημαίνοντας του «τα γεγονότα με τους Τούρκους αλιείς στην περιοχή μας και την πλήρη ανικανότητα ελέγχου των χωρικών μας υδάτων, γιατί περί αυτού πρόκειται».

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, οι Τούρκοι αλιείς μπαίνουν «Στα 6 ναυτικά μίλια (της Ελλάδας) και όπου τους δίνεται η ευκαιρία – και τους δίνεται σε καθημερινή βάση σχεδόν – έχουν κατέβει μέχρι και τα 2 ναυτικά μίλια από τις ακτές των νησιών μας, Σαμοθράκης ή Λήμνου».

Προς κρίση: Εισβολή τουρκικών αλιευτικών στο Θρακικό Πέλαγος | Pentapostagma

Το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί και στις εκβολές του Έβρου, όπως και νοτιότερα στο Αιγαίο από τον Άη Στρατή μέχρι τη Λέσβο.

Ο κ. Σαρίκας κάνει λόγο για πλήρη αγανάκτηση από τους συναδέλφους του από τη διαμορφωθείσα κατάσταση και επισημαίνει:

«Φοβάμαι πάρα πολύ, ότι – επειδή έχουν εξαντληθεί τα όρια της υπομονής μας εδώ και πολύ καιρό – μην έχουμε κάποιο θερμό επεισόδιο, γιατί το θράσος των Τούρκων συναδέλφων μας είναι πλέον απύθμενο, όταν βλέπουν πως υπάρχει πλήρης ανυπαρξία από επίσημη ελληνική παρουσία.

Εμείς όταν βλέπουμε κάτι τέτοιο το καταγγέλλουμε κατευθείαν, αλλά τι γίνεται; Απολύτως τίποτα, το απόλυτο μηδέν, η απόλυτη ανυπαρξία».

Ο Πρόεδρος των αλιέων κατηγορεί επίσης το Λιμενικό πως «βρίσκει παραβάσεις σε Έλληνα ψαρά για 30 μέτρα και 5 λεπτά, αλλά (όχι στο ότι) παραβιάζουν οι Τούρκοι για τόσα μίλια και πολλές ώρες τα χωρικά μας ύδατα».

Πυροβολισμός μετανάστη στον Έβρο.

Με τις ροές μεταναστών να βαίνουν αυξανόμενες τις τελευταίες εβδομάδες μέσω ελληνοτουρκικών κι Ελληνοβουλγαρικών συνόρων, καταγράφηκε επίσημα τραυματισμός μη νόμιμου μετανάστη από την τουρκική πλευρά.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, το μεσημέρι της Πέμπτης σε παρέβρια περιοχή του βόρειου Έβρου, από περιπολούντες αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας, μη νόμιμος μετανάστης, ο οποίος είχε εισέλθει από την Τουρκία στην Ελλάδα, διασχίζοντας τον ποταμό Έβρο με πλαστική βάρκα, εντοπίστηκε τραυματισμένος από πυροβόλο όπλο στο δεξί μηρό.

Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου, όπου και νοσηλεύεται, ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ορεστιάδας.

«Φέρεται ότι εισήλθε στο ελληνικό έδαφος τραυματισμένος», είπε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων (ΠΟΣΥΦΥ) Παναγιώτης Χαρέλας, προσθέτοντας πως η υπόθεση ερευνάται αρμοδίως, ωστόσο ένα είναι σίγουρο:

«Τα όπλα βρίσκονται στα σύνορα κι η επικινδυνότητα όλων των παιδιών (σ.σ. συνοριοφυλάκων) που βρίσκονται στα σύνορα είναι πάρα πολύ μεγάλη, γιατί είναι λεπτές οι ισορροπίες […].

Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο κομμάτι, γιατί δεν ξέρουμε πως θα αντιδράσουν από την άλλη πλευρά. Τα μάτια μας τα έχουμε όχι 14, αλλά 104 ανοιχτά, οι συνάδελφοί μου που επιχειρούν στο ποτάμι, γνωρίζοντας πως από την άλλη πλευρά μπορεί να συμβεί το οτιδήποτε».

Για ακόμη μία φορά ο Πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥ ενημέρωσε πως αυτό το διάστημα «έχουμε μεγάλη πίεση» από τις ροές μη νόμιμων μεταναστών και προσφύγων, κάτι που «Είναι ξεκάθαρο νομίζω κι αποτυπώνεται κι από τις διακινήσεις κι από τις συλλήψεις.

Η μεγάλη πίεση σημαίνει πως μπορούμε να αποτρέψουμε παράνομες εισόδους, αλλά τα χιλιόμετρα είναι πάρα πολλά και σίγουρα περνάνε. Δραστηριοποιούμαστε και προς τα πίσω (τους επόμενους νομούς), για να τους εντοπίζουμε και να τους συλλαμβάνουμε»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here