Έφη Αχτσιόγλου στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Η πανδημία έδειξε τα όρια της ελεύθερης αγοράς.

0
355

«Η πανδημία έδειξε τα όρια του κυρίαρχου οικονομικού μοντέλου, που θεοποίησε την ιδιωτική πρωτοβουλία και απαξίωσε τον δημόσιο πυλώνα. Έδειξε τα όρια της αντίληψης που λέει ότι η αγορά θα τα λύσει όλα με τα βέλτιστα αποτελέσματα»…δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Σήμερα, πρόσθεσε, «Eίναι κορυφαίο διακύβευμα αν το κράτος θα παρέμβει στη λειτουργία της οικονομίας με έναν σοβαρό κοινωνικό σχεδιασμό, για να προστατεύσει τις θέσεις, τις σχέσεις εργασίας και τους μισθούς. Ή αν θα αφήσει την αυθόρμητη κίνηση της αγοράς η οποία σε περιόδους κρίσης απορρυθμίζεται. Ή ακόμη χειρότερα αν θα λειτουργήσει με τρόπο που θα επιταχύνει την απορρυθμιστική τάση».

Το δεύτερο ζήτημα που αναδεικνύεται, σημείωσε, είναι «αν το κράτος θα έχει έναν ρόλο εγγυητή, αν θέλουμε έναν δημόσιο, ισχυρό πυλώνα κοινωνικής προστασίας, στην υγεία, την κοινωνική ασφάλιση και την πρόνοια. Ή αν θα λειτουργεί μόνο πυροσβεστικά σε συνθήκες κρίσης με αμφίβολα αποτελέσματα».

Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι:

«Η προστασία της εργασίας δεν έρχεται με ευχολόγια, αλλά με συγκεκριμένα μέτρα. Η κυβέρνηση με την αναστολή συμβάσεων εργασίας επιδότησε την ανεργία και με το νέο σχήμα «ΣΥΝεργασία» επιδοτεί την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και τη μείωση των μισθών κατά 20%.

Στην πραγματικότητα έδειξε τρεις δρόμους στους εργαζόμενους: ή θα απολυθούν, ή θα τεθούν σε επιδοτούμενη ανεργία ή θα μειωθούν οι μισθοί τους. Αυτό δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί προστασία της εργασίας»

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι:

«Η προστασία της εργασίας απαιτεί μέτρα στήριξης της καταβολής των μισθών και διατήρησης των θέσεων και των σχέσεων εργασίας».

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε, διευκολύνει πολύ περισσότερο, απ’ ότι τα μέτρα τις κυβέρνησης, τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σημείωσε ότι

«Προτείνουμε επιδότηση των επιχειρήσεων αλλά με τη δέσμευση της καταβολής των μισθών στο 100% και της διατήρησης των σχέσεων εργασίας, στο επίπεδο τουλάχιστον του Φεβρουαρίου του 2020. Να μην μετατραπούν οι συμβάσεις από πλήρους απασχόλησης σε μερικής ή εκ περιτροπής».

Tέλος, η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι:

«Στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης είναι να χτίσει μία κοινωνική συμμαχία με τις επιχειρήσεις στη βάση της διάλυσης της εργασίας και της μείωσης του λεγόμενου εργατικού κόστους», αντιθέτως «ο δρόμος που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να χτίσουμε μία κοινωνική συμμαχία εργαζομένων, μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στη βάση της προστασίας της εργασίας και των μισθών στο 100%».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code