Έφυγε ο ιδρυτής της εφημερίδας «Κηφισιά» Γιώργος Γρηγοράκος.

0
233

Ξημερώματα της Τετάρτης 23 Μαρτίου έφυγε ήσυχα από κοντά μας ο Γιώργος Γρηγοράκος, ιδρυτής της εφημερίδας «Κηφισιά», σε ηλικία 86 ετών.

Η εξόδιος ακολουθία έγινε στο παρεκκλήσι του Αγίου Τρύφωνα στο κοιμητήριο του Δήμου Κηφισιάς, την Πέμπτη 24/03, στις 4:00μ.μ.

Όπως γράφει ο γιος του Γιάννης Γρηγοράκος, σημερινός εκδότης της ιστορικής εφημερίδας της Κηφισιάς, ήταν ένας σεμνός άνθρωπος, ολιγόλογος αλλά περιεκτικός στη σκέψη και στο γράψιμο. Άλλωστε όλοι όσοι τον γνώρισαν μέσα από τις στήλες της εφημερίδας αλλά και πιο προσωπικά έχουν να το λένε.

Με τη σύζυγό του Φρόσω έκλεισαν μαζί κοντά 55 χρόνια και πέρασαν μέσα από καταιγίδες που τους ατσάλωσαν τη σχέση. Παιδί της Κατοχής τα πρώτα του χρόνια όπως και όλων των Ελλήνων της γενιάς του, για να επιβιώσει έπρεπε να κοπιάσει πολύ. 

Η αγάπη του για την θάλασσα, όταν έκανε το ένα και μοναδικό μεγάλο του ταξίδι αμέσως μετά τον πόλεμο, με τα καΐκια ενός μπάρμπα του από τον Πειραιά, μπορεί να ήταν μεγάλη, πιο μεγάλη όμως αποδείχτηκε η αγάπη του για τη λινοτυπία και την τυπογραφία, την οποία και υπηρέτησε πιστά σχεδόν μέχρι τη συνταξιοδότησή του.

Αλλά δεν ήταν αυτό που άλλαξε την ρότα της ζωής του. Παντρεμένος με τη Φρόσω το ’58 έκτισαν το σπιτικό τους στην Κηφισιά όπου και απέκτησαν δύο παιδιά το Γρηγόρη και τον Γιάννη. Το ’64 απέκτησαν και ένα τρίτο παιδί, την εφημερίδα μας την «Κηφισιά». Από τότε η επικαιρότητα μπήκε αναγκαστικά στην ζωή τους.

Αν μικρός πέρασε μέσα από μία Κατοχή, στην ενήλικη ζωή του πέρασε μια Χούντα με τον κίνδυνο κάθε μέρα να καραδοκεί, αφού στη στέγη της εφημερίδας είχαν βρει καταφύγιο πολλές κυνηγημένες πένες που καλυμμένα με ψευδώνυμα κάτω από τον έλεγχο της λογοκρισίας, προσπαθούσαν να κρατήσουν τον πήχη της ενημέρωσης ψηλά.

Η αγάπη τους για την πόλη τους έφτασε σε σημείο να κάνουν μέχρι και δημοψήφισμα παρά τις δυσκολίες και την τρομοκρατία, ενάντια στις πολυκατοικίες που φύτρωναν τότε σαν τα μανιτάρια σε όλη την Ελλάδα. Ταυτόχρονα με την εφημερίδα άνοιξαν και ένα βιβλιοπωλείο, το οποίο και έγινε και σημείο συνάντησης των υποστηρικτών της «Κηφισιάς».

Η μεταπολίτευση τους βρίσκει με μια δυνατή εφημερίδα, αναγνωρισμένη από τον κόσμο, που ελέγχει τις εκάστοτε δημοτικές περιόδους, ενώ το ’96 περνάει στην επόμενη γενιά.

Η άλλη του αγάπη είναι το εξοχικό του στην Αίγινα όπου θα περάσει πολλές ευτυχισμένες στιγμές αγναντεύοντας από το μπαλκόνι του τον Σαρωνικό.

Η σύζυγός του Φρόσω, οι γιοί του Γρηγόρης και Γιάννης με τη σύζυγό του Έρικα, τα εγγόνια του Λυδία και Γιώργος, η αδελφή του Καίτη με τον σύζυγό της Γιώργο και οι υπόλοιποι συγγενείς τού εύχονται καλό ταξίδι και να ’ναι ελαφρύ το κηφισιώτικο χώμα που πιστά υπηρέτησε τόσα χρόνια.

Συλλυπητήριες επιστολές απέστειλαν ο δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος και η πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Κηφισιάς Ρένα Πολίτη.

Υ.Γ. Τα θερμά συλλυπητήρια μας στην οικογένεια και τους οικείους του.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here