Έχουν «ονοματεπώνυμο» οι ευθύνες για το σκάνδαλο των ναυπηγείων Σκαραμαγκά;

0
242

Πολλά είναι τα ερωτήματα και βαριές οι ευθύνες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, αν αποδειχθεί ότι φέρει ευθύνη για τη ζημία που προκλήθηκε στο Δημόσιο από την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στον Λιβανέζο επιχειρηματία Ισκαντάρ Σαφά και τη μη παραλαβή των υποβρυχίων του ΠΝ.

Το θέμα ανέδειξε με πολλά στοιχεία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μάλιστα άφησε και πολλά υπονοούμενα, κάτι που δικαιολογεί – κατά την άποψή του – την απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητήσει σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Η επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται σε έξι ερωτήματα που απευθύνει προς τον κ. Βενιζέλο, τα οποία δείχνουν – αν μη τι άλλο – ότι έχουν καλή και εκ των έσω ενημέρωση. Ο κ. Τσίπρας λοιπόν ζητά να μάθει:

Πρώτον, ποιο είναι το ύψος των εγγυητικών επιστολών γερμανικών τραπεζών, τις οποίες οι κ. Ε. Βενιζέλος και Γ. Παπακωνσταντίνου επέστρεψαν μετά την υπογραφή της συμφωνίας και την ψήφιση του σχετικού Ν. 3885/2010; Ποιο είναι το ύψος των εγγυητικών επιστολών που έχει σήμερα στα χέρια του το ελληνικό Δημόσιο για την υλοποίηση του προγράμματος των υποβρυχίων;

Δεύτερον, ποιο είναι το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας του κ. Σάφα, στην οποία ο κ. Βενιζέλος μεταβίβασε τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά; Αρκούσε για να εξασφαλίσει τις απαιτήσεις του ελληνικού Δημοσίου σε βάρος της;

Τρίτον, ποια είναι η πιστωτική αξία των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων που όφειλαν οι Γερμανοί της HDW και με ευκολία διέγραψε ο κ. Βενιζέλος υποστηρίζοντας την ψήφιση του Ν. 3885/2010; Ποια είναι η πιστωτική αξία των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων που έλαβε σε αντάλλαγμα;

Τέταρτον, πως εξηγεί ο κ. Βενιζέλος το γεγονός ότι ο κ. Σάφα δεν έχει επενδύσει ούτε ένα ευρώ σε εξοπλισμό ή τεχνογνωσία, αλλά εισέπραξε από την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου πάνω από 400 εκατ. ευρώ και συνολικά η εταιρεία ΕΝΑΕ πάνω από 2 δις ευρώ για υποβρύχια που είναι παρατημένα.

Πέμπτον, πως εξηγεί τις εμπροσθοβαρείς πληρωμές που δεν ήταν συνδεδεμένες με την πρόοδο των εργασιών και καταβλήθηκαν προς μια εταιρεία που δεν παρείχε κανένα επαρκές εχέγγυο ότι θα διατηρούσε ενεργές τις συνεργασίες που ήταν απαραίτητες για την ολοκλήρωση του προγράμματος;

Τα ερωτήματα αυτά κυριάρχησαν και στη συζήτηση στη Βουλή, με τον ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλο, να παραδέχεται ότι η εξέλιξη της Σύμβασης δεν ήταν καθόλου ικανοποιητική και ότι από τον Ιούνιο του 2011 και μετά, εμφανίστηκε «μία νέα γενιά εμπλοκών» στις σχέσεις μεταξύ ναυπηγείων, υπό τη νέα διοίκησή τους και των Γερμανών υποκατασκευαστών, καθώς και στις σχέσεις αυτών των δύο, με το ελληνικό Δημόσιο.

Παραδέχτηκε επίσης ότι μέχρι την ψήφιση του Νόμου 3885/2010, είχαν γίνει πληρωμές της τάξεως των 2,33 δις ευρώ, αλλά και μετά την ψήφιση αυτού του νόμου, είχε καταβληθεί το ποσόν των 362 εκατ. ευρώ χωρίς να έχει παραληφθεί τίποτε!

Τόνισε μάλιστα ότι όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Παπαδήμου (και ο ίδιος το ΥΠΕΘΑ) σταμάτησαν οι πληρωμές. Ο κ. Αβραμόπουλος έκανε λόγο για συμφωνία σε μια «καταρχήν κοινή πορεία (σ.σ. με τον ΣΥΡΙΖΑ) για την αντιμετώπιση του προβλήματος, κάτω βέβαια από όρους νομιμότητας, διαφάνειας και διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος» και διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά «δεν φοβάται καμία Εξεταστική Επιτροπή, διότι είναι τόσο καθαρή η σχέση της με αυτή την υπόθεση που κάθε άλλο παρά την φοβίζει…».

Η τοποθέτηση Αβραμόπουλου, όπως ήταν φυσικό, δημιούργησε αναταραχή και εκνευρισμό (γιατί αλήθεια;) στον κ. Βενιζέλο, ο οποίος επιτέθηκε στον ΥΕΘΑ με όχι κομψά υπονοούμενα. «Δεν ξέρω ποιος διεκδικεί την πατρότητα της διακοπής των πληρωμών, αλλά εγώ ως υπουργός την διέκοψα τον Ιούνιο του 2011 και μέχρι τώρα υπάρχει μια αδικαιολόγητη παράταση της εκκρεμότητας που είναι βλαπτική για το Δημόσιο», είπε ο κ. Βενιζέλος για να επιτεθεί ευθέως στον Αβραμόπουλο με την προκλητική φράση: «Οι υπουργοί είναι για να αναλαμβάνουν ευθύνες και να φέρνουν αποτελέσματα. Δεν είναι για να κάνουν τον καλό στην αντιπολίτευση».

Μέσα λοιπόν σε αυτό το «ωραίο» κλίμα για την κυβέρνηση, η ΝΔ καλείται να πάρει θέση για τη σύγκλιση της Εξεταστικής Επιτροπής. Η βάση και πολλά στελέχη είναι σαφώς υπέρ της Εξεταστικής και παραπέμπουν στις επίσημες δηλώσεις της ΝΔ τον Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2010, όταν ο τότε Τομέας Άμυνας της ΝΔ, με επικεφαλής τον βουλευτή Σερρών Θεόφιλο Λεονταρίδη, είχε αναδείξει εντός και εκτός Βουλής, όλα αυτά τα θέματα.

Γι αυτό άλλωστε και η ΝΔ είχε καταψηφίσει τη Σύμβαση στη Βουλή, σε αντίθεση με τον ΛΑΟΣ που την είχε υπερψηφίσει.

Πάντως και στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν θα έβλεπαν με κακό μάτι την Εξεταστική, προκειμένου «να φύγει η σκιά και να λάμψει η αλήθεια», όπως έλεγαν.

Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση Τσίπρα, εκτός από την αναταραχή στους κόλπους της κυβέρνησης, φέρνει στην επικαιρότητα και την αδυναμία της κυβέρνησης, που επί 16 μήνες, δεν έχει καταφέρει να βρει λύση στο μείζον θέμα των ΕΝΑΕ και των υποβρυχίων του ΠΝ που…..σαπίζουν.

Η συνέχεια, εντός και εκτός Βουλής, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον…

Πηγή: Το Παρόν

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here