«Αδιευκρίνιστα» Αρχαία: Προϊόν λαθρανασκαφής τα Αντικείμενα που εκθέτει η οικογένεια Μητσοτάκη;

0
380

Πού βρήκε η οικογένεια Μητσοτάκη τα αρχαία…

Σάλος έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες λόγω της έκθεσης των αρχαίων της οικογένειας Μητσοτάκη στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων.

Μια συλλογή που αποτελείται από 1062 αντικείμενα της συλλογής χρονολογούνται από το τέλος της 4ης χιλιετίας πριν από τη χρονολογία μας, μέχρι τον 3ο αιώνα μ.Χ. Το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από την Κρήτη.

H διαβόητη συλλογή του πατέρα και της μητέρας του προέκυψε από λαθρανασκαφές και μπίζνες με αρχαιοκάπηλους. Τη δεκαετία του 1970 ξεκίνησαν οι παράνομες ανασκαφές στους τάφους της Μονής Οδηγήτριας.

Πώς έφτασαν τα αρχαία στην κατοχή των Μητσοτάκηδων; (Video) — Ανύπαρκτο πόθεν έσχες (και) στα αρχαία Μητσοτάκη |

Το 1978 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης παρότι Υπουργός Συντονισμού έλαβε «άδεια Αρχαιολογικής συλλογής». Τα Αρχαία μεταφέρονταν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων για συντήρηση και επέστρεφαν στη βίλα του.

Το 1991 το Μουσείο Κυκλαδίτικης Τέχνης του ιδρύματος Γουλανδρή θέλησε να προβάλει τη συλλογή. Η επιστολή Γουλανδρή επιβεβαιώνει ότι μεγάλο μέρος αποτελείτο από αντικείμενα κλεμμένα.

Ζητούσε από το Μουσείο Ηρακλείου να αποστείλει όσα αρχαία προέρχονται από τους ίδιους τάφους μαζί με κατάλογό τους. Οι Αρχές απάντησαν στην επιστολή ζητώντας τον ακριβή αριθμό που κατέχει η οικογένεια Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας πως η Συλλογή Μητσοτάκη είναι προϊόν λαθρανασκαφής και αρχαιοκαπηλίας.

Παρ’ όλα αυτά η συλλογή εκτέθηκε κανονικά και παρότι η Δικαιοσύνη άρχισε να διερευνά την υπόθεση λίγο μετά αρχειοθετήθηκε καθώς «ο τρόπος κτήσης δεν διακριβώθηκε».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here