Αλέξης Τσίπρας: «Κάθετη διαφωνία με την στρατηγική Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική στην Ουκρανική κρίση».

0
248

Την κάθετη διαφωνία του με την στρατηγική Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική, όσον αφορά την ουκρανική κρίση και την αλλαγή Δόγματος, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μιλώντας στο «Κρήτη TV», στο πλαίσιο της περιοδείας του.

«Έχω κάθετη διαφωνία με την στρατηγική Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική και με την αναθεώρηση του Δόγματος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και την προσχώρηση στο Δόγμα Παπάγου, της Ελλάδας ως προκεχωρημένου φυλακίου.

Με την επιλογή Μητσοτάκη όχι να στείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια αλλά να στείλουμε επιθετικό πολεμικό υλικό στη Ουκρανία-που δεν θα αλλάξει τους συσχετισμούς αλλά έχει έναν ισχυρό συμβολισμό ότι η Ελλάδα είναι μέρος της σύγκρουσης, είναι μέρος της κρίσης-πολύ φοβάμαι ότι δεν είμαστε καν προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης, είμαστε προκεχωρημένοι δίχως να έχουμε καμία φύλαξη».

Υποστήριξε ότι:

«Ο Πρωθυπουργός ενδεχομένως με το να εμφανίζεται αντί-ρώσος και δυτικόφιλος προσδοκά ως αντάλλαγμα την μη αναβάθμιση της Τουρκίας. Το αντίθετο συμβαίνει, εμείς βγαίνουμε στην σέντρα και η Τουρκία αναβαθμίζεται.  Φοβάμαι ότι είναι μία αρνητική εξέλιξη για την εξωτερική πολιτική της χώρας και την αποκλειστική ευθύνη γι αυτή την εξέλιξη την έχει ο κ. Μητσοτάκης».

Αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά και στις πρόσφατες δηλώσεις του Βαγγέλη Βενιζέλου είπε:

«Δεν μπορώ να ξέρω ποιος είναι ο λόγος και η αιτία αυτής της ανακίνησης, αυτό που ξέρω είναι ότι η χώρα εδώ και δεκαετίες έχει μία Εθνική στρατηγική, έχουμε κόκκινες γραμμές, δεν υπάρχει περίπτωση καμία κυβέρνηση να δεχθεί την ύπαρξη γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί την αποστρατικοποίηση των νησιών.

Αλλά ταυτόχρονα διεκδικούμε την επίλυση των διαφορών μας με βάση το Διεθνές Δίκαιο, άρα και την προσφυγή ενδεχομένως στη Χάγη για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, με απόλυτο σεβασμό των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και της εθνικής μας κυριαρχίας. Μετά μπορούμε να συζητήσουμε και κοινές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Τώρα για ποιο λόγο ο κ. Βενιζέλος προέβη σε αυτή την δήλωση ας τον ρωτήσετε».

Ο κ. Τσίπρας έθεσε ένα ακόμη ζήτημα καθώς μετά την λήξη της Ουκρανικής κρίσης, η ΕΕ δείχνει ότι θα διατηρήσει τις οικονομικές κυρώσεις λόγω της κατοχής από την Ρωσία Ουκρανικού εδάφους.

Είπε χαρακτηριστικά:

«Θα έχουμε κυρώσεις για την κατοχή της Ουκρανίας ενώ για ένα κράτος μέλος που είναι η Κύπρος όπου υπάρχει κατοχή εδώ και 48 χρόνια δεν θα έχουμε κυρώσεις;».

Η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην «ΚρήτηTV»:

Εφ’ όλης πολιτική συνέντευξη παραχώρησε στην εκπομπή «Αντιθέσεις» του τηλεοπτικού σταθμού «Κρήτη TV» και τον δημοσιογράφο, Γιώργο Σαχίνη, το βράδυ της Τετάρτης, 6 Απριλίου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here