Αναβρασμός στα Ελληνικά Πανεπιστήμια: Από ποια σκοπιά βλέπουν το μέγα αυτό θέμα οι Γερμανοί;

0
439
Φοιτητές παίρνουν μέρος σε πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στο νέο νομοσχέδιο για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, Θεσσαλονίκη, Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ

Την Πέμπτη 25/02/21, 31 φοιτητές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κλήθηκαν να δώσουν κατάθεση στο δικαστήριο. Οι φοιτητές είχαν συμμετάσχει σε διαδήλωση στην Πανεπιστημιούπολη στις αρχές της εβδομάδας, η οποία τελικά διαλύθηκε από την αστυνομία.

Έτσι ξεκινά το κείμενο της η Γερμανική Εφημερίδα SZ-Κείμενο Tobias ZickΣημειώνει ΕΔΩ……..

Τα βίντεο δείχνουν πώς οι αξιωματικοί με βαρύ εξοπλισμό απομακρύνουν τους διαδηλωτές, ενώ σημειώνονται συμπλοκές και ακούγονται κραυγές.

Ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Άρης Στυλιανού άσκησε έντονη κριτική στις ενέργειες της αστυνομίας. Μια τέτοια πρακτική παρατηρήθηκε στο Πανεπιστήμιο «για τελευταία φορά το 1973, κατά τη Δικτατορία των Συνταγματαρχών».

Οι πρόσφατες διαμαρτυρίες στα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας στρέφονται κατά ενός νέου νόμου που προβλέπει τη δημιουργία μιας νέας αστυνομικής μονάδας περίπου 1.000 ανδρών που θα περιπολεί στα πανεπιστήμια με σκοπό την «πρόληψη εγκληματικών πράξεων».

Επιπλέον, προβλέπει τη διασφάλιση των πανεπιστημίων με μόνιμη παρακολούθηση μέσω καμερών και ελέγχων εισόδου. Αδικήματα όπως η «ρύπανση» της πανεπιστημιούπολης, για παράδειγμα μέσω αφισών, θα μπορούν να τιμωρούνται αυστηρά στο μέλλον.

Η καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αλεξάνδρα Κορωναίου χαρακτηρίζει τον νέο νόμο «τερατώδη» και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι θέλει να αποκτήσει τον «απόλυτο έλεγχο» στα πανεπιστήμια.

Το κόμμα της Αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ ζητά να επενδυθούν χρήματα στο εκπαιδευτικό σύστημα που πάσχει και όχι στην αστυνομική παρακολούθηση των φοιτητών. Ένας παλαιότερος νόμος, τον οποίο η σημερινή κυβέρνηση υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έχει καταργήσει ήδη από το 2019, απαγόρευε την είσοδο της αστυνομίας στις πανεπιστημιουπόλεις στην Ελλάδα.

Στόχος ήταν η αποτροπή επιθέσεων όπως αυτές κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας, όταν για παράδειγμα τον Νοέμβριο του 1973 ο στρατός κατέστειλε αιματηρά την εξέγερση στο Πολυτεχνείο Αθηνών.

Ο Μητσοτάκης απέρριψε τις αναφορές στην εποχή των συνταγματαρχών και αντιτάχθηκε στον αριστερό ηγέτη της Αντιπολίτευσης και πρώην Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα δηλώνοντας:

«Πείτε μου σε ποια χώρα στον κόσμο υπάρχει η εικόνα χάους που υπάρχει στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, την οποία εσείς δημιουργήσατε και συντηρήσατε».

Η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι η αστυνομία θα είναι παρούσα μόνο σε Πανεπιστήμια όπου υπάρχει «επιβεβαιωμένη εγκληματική δραστηριότητα».

Οι συνεδριάσεις διακόπτονται από εισβολή αριστερών φοιτητικών ομάδων. Η «ανομία» έχει οδηγήσει τους Έλληνες φοιτητές να μεταναστεύουν στο εξωτερικό, όπως δήλωσε.

Γιατί όμως – θέτουν το ερώτημα οι επικριτές – δεν στελεχώνονται τα πανεπιστήμια με προσωπικό ασφαλείας που να υπόκειται στη Διοίκηση του Πανεπιστημίου;

Η Ένωση Αστυνομικών εκφράζει επίσης σκεπτικισμό και φοβάται ότι η παρουσία των νέων αστυνομικών μονάδων θα μπορούσε να «οδηγήσει σε περιττές εντάσεις».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here