Ανακοίνωση του Δήμου Κηφισιάς για τις παιδικές χαρές.

0
328

Οι Παιδικές χαρές στο Δήμο Κηφισιάς όπως και σε άλλους Δήμους της χώρας αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα.

Συγκεκριμένα, στο Δήμο Κηφισιάς το Σεπτέμβριο του 2014 η Νέα Δημοτική Αρχή παρέλαβε 40 παιδικές χαρές που δεν εξασφάλιζαν συνθήκες ασφάλειας για τα παιδιά μας.

Το πρώτο μέλημά μας ήταν να γίνει καταγραφή των προβλημάτων των παιδικών χαρών από ειδικά συνεργεία. Να σημειωθεί πως πέντε (5) παιδικές χαρές του Δήμου Κηφισιάς μέσα στο 2015 έλαβαν Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης από ανεξάρτητο φορέα ελέγχου, το οποίο αφορά στην καταλληλότητα των οργάνων-παιχνιδιών και των επιφανειών πτώσης.

Σε εξέλιξη βρίσκεται διαγωνισμός για δέκα (11) παιδικές χαρές προκειμένου να επισκευαστούν και να πιστοποιηθούν μέσα στο 2016, συνολικού ύψους περίπου 135.000 ευρώ.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Δήμου:

Οι παιδικές χαρές στο Δήμο Κηφισιάς, όπως και σε άλλους Δήμους της χώρας, αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα.

Συγκεκριμένα, στον Δήμο Κηφισιάς, τον Σεπτέμβριο του 2014 η νέα δημοτική Αρχή παρέλαβε 40 παιδικές χαρές με φθαρμένους εξοπλισμούς, με εξαρτήματα που έλειπαν, με κακή κατάσταση του δαπέδου απορρόφησης πρόσκρουσης, με εκτεθειμένα θεμέλια, με αιχμηρά άκρα, με επικίνδυνα σημεία παγίδευσης ρουχισμού κ.ά., που δεν εξασφάλιζαν συνθήκες ασφάλειας για τα παιδιά μας.

Η εικόνα εγκατάλειψής τους ήταν εμφανής, καθώς τα προηγούμενα χρόνια δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία ανακαίνιση, συντήρηση και γενικώς καμία προσπάθεια για αξιοπρεπή και ουσιαστική αναβάθμισή τους.

Το πρώτο μέλημά μας ήταν να γίνει καταγραφή των προβλημάτων των παιδικών χαρών από ειδικά συνεργεία. Στην συνέχεια προχωρήσαμε σε διορθωτικές επεμβάσεις (π.χ. αφαίρεση χαλασμένων οργάνων, επισκευή φθαρμένων παιχνιδιών κ.ά.), προκειμένου να μην οδηγηθούμε στο κλείσιμο πάνω από 25 χώρων παιχνιδιού των παιδιών μας.

Επιπλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη ανοιχτός διαγωνισμός για τη συντήρηση των οργάνων των παιδικών χαρών, ύψους 40.685 ευρώ.

Παράλληλα, τοποθετήθηκαν πινακίδες προκειμένου να πληροφορούν τους γονείς ότι η βεβαίωση λειτουργίας και το ειδικό σήμα για την καταλληλότητα των παιδικών χαρών δεν έχει ακόμα εξασφαλιστεί και για τον λόγο αυτό πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Να σημειωθεί ότι πέντε (5) παιδικές χαρές του Δήμου Κηφισιάς μέσα στο 2015 έλαβαν Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης από ανεξάρτητο φορέα ελέγχου, το οποίο αφορά στην καταλληλότητα των οργάνων-παιχνιδιών και των επιφανειών πτώσης.

Τέτοιο πιστοποιητικό έλαβαν οι εξής παιδικές χαρές:

•Παιδική χαρά εντός του Πάρκου Νεολαίας, έναντι του 1ου Δημοτικού Σχολείου της Λεωφόρου Ελ. Βενιζέλου, στη Νέα Ερυθραία.
•Παιδική χαρά Αγίας Μαρίνας, επί της πλατείας Τζον Κένεντι, έναντι της Λεωφόρου Θησέως, στη Δημοτική Ενότητα Εκάλης.
•Παιδική χαρά εντός του πάρκου Ανδρέα Παπανδρέου και Εθνικού Στρατού, επί των οδών Εθνικής Αντιστάσεως και Ανδρούτσου, στην περιοχή Μορτερό, της Δημοτικής Ενότητας Νέας Ερυθραίας.
•Παιδική χαρά επί των οδών Μπακογιάννη και Εθνικού Στρατού, στην περιοχή Άνω Κηφισιάς, της Δημοτικής Ενότητας Κηφισιάς.
•Παιδική χαρά στην πλατεία 28ης Οκτωβρίου, στη Δημοτική Ενότητα Νέας Ερυθραίας.

Την υλοποίηση των μελετών των παιδικών χαρών έχει αναλάβει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου που, παρά το τεράστιο φόρτο εργασίας που έχει και με άλλες μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη, εργάζεται συστηματικά για την συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών, σύμφωνα με τη νομοθεσία (χρονοβόρα διαδικασία) και την εκπόνηση τους.

Είναι η πιο οικονομική λύση καθώς δεν δίνεται το έργο σε εξωτερικούς μελετητές, με αποτέλεσμα μεγαλύτερο ποσό να διατίθεται για την αγορά εξοπλισμού (οργάνων παιδικών χαρών).

Σε εξέλιξη βρίσκεται διαγωνισμός για ένδεκα (11) παιδικές χαρές προκειμένου να επισκευαστούν και να πιστοποιηθούν μέσα στο 2016, συνολικού ύψους περίπου 135.000 ευρώ.

Πρόκειται για τις εξής παιδικές χαρές:

1.ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ & ΟΡΦΕΩΣ
2.ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ (ΠΟΛΙΤΕΙΑ)
3.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΠΑΘΟΥ & ΘΗΡΑΣ
4.ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΟΣ
5.ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ & ΣΤΡΕΪΤ
6.ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
7.ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ, ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ
8.ΝΑΥΠΛΙΟΥ & ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
9.ΑΓ.ΤΡΙΑΔΑ – ΚΗΦΙΣΟΥ & ΧΕΛΙΔΟΝΟΥΣ
10.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ & ΗΡΑΣ, ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ
11.ΚΟΥΜΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ, ΕΚΑΛΗ

Παράλληλα, δρομολογείται η διαδικασία επισκευής και πιστοποίησης των υπολοίπων παιδικών χαρών που βρίσκονται στον Δήμο μας.

Ο έλεγχος και η πιστοποίηση παιδικών χαρών είναι μια χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία. Απαιτείται διαγωνισμός προκειμένου να εξασφαλίσουμε την απόλυτη διαφάνεια και ακολούθως ένας αγώνας δρόμου μέχρι ο αρμόδιος ανεξάρτητος φορέας να συντάξει τη βεβαίωση καταλληλότητας λειτουργίας και το δώσει το ειδικό σήμα.

Στον προϋπολογισμό του Δήμου έχει προβλεφθεί κονδύλι ύψους 300.000 ευρώ για τις ανάγκες περίφραξης των παιδικών χαρών.

Τέλος, η Υπηρεσία Πρασίνου και Καθαριότητας, με ειδικά συνεργεία, εργάζονται για την αισθητική αναμόρφωση των παιδικών χαρών.

Ο Δήμος Κηφισιάς επιθυμεί να έχει αρωγούς τους γονείς στην προσπάθεια επισκευής-συντήρησης και διατήρησης των παιδικών χαρών του Δήμου μας.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here