Απάντηση της ΕΕ στην τουρκική προκλητικότητα ζήτησε η Κύπρια Ευρωβουλευτής Ε. Θεοχάρους!

0
188

Η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Ελένη Θεοχάρους κατήγγειλε στην ΕΕ την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερτογάν στα κατεχόμενα και ζήτησε από την Ιταλίδα Υπουργό Εξωτερικών Federica Mogherini, της οποίας η χώρα προεδρεύει στην ΕΕ, απόσυρση του τουρκικού εγγράφου της 23ης Ιουνίου 2014, στο οποίο η Άγκυρα χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως εκλιπούσα.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η κ. Θεοχάρους έθεσε θέμα απαράδεκτης τουρκικής στάσης που δεν συνάδει με υποψήφιο για ένταξη κράτος, αφού η Άγκυρα χαρακτηρίζει στο έγγραφο της 23ης Ιουνίου (όπως αυτό κατατέθηκε στο Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας – ΕΕ και κυκλοφορεί παντού) ένα κράτος-μέλος της ΕΕ, δηλαδή την Κυπριακή Δημοκρατία, ως εκλιπούσα.

Παράλληλα κατήγγειλε την παράνομη επίσκεψη του νέου προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερτογάν τη Δευτέρα, 1η Σεπτεμβρίου 2014, στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συναφώς, η κ. Θεοχάρους ανέφερε ότι ο Ερτογάν καθύβρισε και απείλησε την Κυπριακή Δημοκρατία και μίλησε ιδιαίτερα απαξιωτικά για τον Πρόεδρό της, ενώ κατά την διάρκεια της επίσκεψής του πολεμικά και ερευνητικά σκάφη του τουρκικού στόλου «περιπολούσαν» παράνομα στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Επιπλέον, η κ. Θεοχάρους ρώτησε την Ιταλίδα Υπουργό Εξωτερικών πώς θα ενεργήσει η Ιταλική Προεδρία στα θέματα αυτά και πώς θα εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη της ΕΕ σε ένα κράτος μέλος που απειλείται.

Χαρακτηριστικά πρόσθεσε: «Πώς είναι δυνατό να μας λετε ότι η Ρωσία με τις ενέργειές της στο Ουκρανικό και την προσάρτηση της Κριμαίας, εκμηδένισε και κατήργησε αυτόματα την εταιρική της σχέση με την Ένωση και από την άλλη να εκφράζετε την πρόθεση ανοίγματος ενταξιακών κεφαλαίων για την Τουρκία, χώρα που κατέχει εδάφη κράτους-μέλους και της ίδιας της ΕΕ».

Η κ. Mogherini, η οποία σημειωτέον θα αντικαταστήσει τη Κάθριν Άστον ως επικεφαλής της Κοινής Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής, είπε ότι δεν είναι ενημερωμένη επί των σχετικών θεμάτων και ότι επιφυλάσσεται να απαντήσει.

Κατόπιν τούτου, η κ. Θεοχάρους ζήτησε από τη νέα Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνάντηση προκειμένου να την ενημερώσει και να ανταλλάξουν απόψεις για το Κυπριακό και την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ. 

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here