Απέναντι Μπάιντεν και Κέρι στο Κυπριακό;……του Μιχάλη Ιγνατίου.

0
234

Για να είμαι ειλικρινής δεν με εξέπληξε η στάση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, και νομίζω ότι πρέπει να κρατήσουμε τις θέσεις που εξέφρασε ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, θέσεις εξαιρετικά θετικές για την Κύπρο και το πρόβλημά της.

Στο κάτω-κάτω της γραφής, είναι ο υπ’ αριθμόν δύο πιο ισχυρός παράγοντας στην αμερικανική κυβέρνηση (και στον κόσμο) και όσα έχει δηλώσει το τελευταίο διάστημα – όπως είπε ο ίδιος στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση, στη Φιλαδέλφεια – έχουν την έγκριση του Προέδρου Ομπάμα.

Μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί: μα είναι δυνατόν να μην συντονίζονται ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ;

Η απάντησή μου είναι ότι αυτά συμβαίνουν και στις πιο καλές οικογένειες. Είναι φανερό, όμως, ότι υπάρχει διάσταση απόψεων και τώρα που δημοσιοποιήθηκε αυτή η διάσταση θα έχει τη δυνατότητα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας να ζητήσει εξηγήσεις για το ποια εκ των δύο θέσεων, του αντιπροέδρου ή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ισχύει.

Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν ξανά, το Σεπτέμβριο, στην Ουάσιγκτον. Πιστεύω ότι αυτή η συζήτηση θα βοηθήσει να γίνει πολύ πιο γρήγορα το ξεκαθάρισμα των θέσεων της αμερικανικής κυβέρνησης.

Επίσης πρέπει να λάβει ο καθένας μας υπόψη ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει μία γραμμή, την οποία ακολουθεί εδώ και 35-40 χρόνια, και η οποία δεν θα αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη.

Πάντως, πιστεύω ότι είναι θετικό το γεγονός ότι ο κ. Μπάιντεν εισήγαγε ένα άλλο τρόπο σκέψης στο Κυπριακό, που καλύπτει σίγουρα το θέμα της παρουσίας χιλιάδων στρατιωτών του Αττίλα – δήλωσε ότι δεν έπρεπε καν να βρίσκονται στην Κύπρο.

Άρα στην όποια λύση προκριθεί ο κ. Αναστασιάδης θα έχει ένα ισχυρό σύμμαχο για να απαιτήσει την αποχώρηση και του τελευταίου Τούρκου στρατιώτη.

Να θυμίσουμε ότι επίσης τόνισε το δεδομένο ότι υπάρχει μία κυβέρνηση στο νησί, η νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτή η θέση δίνει το δικαίωμα στον κ. Αναστασιάδη – είναι και υποχρέωσή του – να προστατεύσει την Κυπριακή Δημοκρατία…

Οι δηλώσεις του κ. Μπάιντεν στο βίντεο που ακολουθεί:

{videobox}NVndz_nfQJE{/videobox}

{jcomments on}
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here