Αποθέωση του Αλέξη Τσίπρα για την εξωτερική πολιτική του από τον Γιώργο Κύρτσο.

0
165

 

Υ.Γ. Ο Αλέξης Τσίπρας συνάντησε τον εκλεγμένο Πρόεδρο της Βραζιλίας, Ιγκνάασιο Λούλα Ντα Σίλβα.

Συνάντηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα με τον νέο Πρόεδρο της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα - terranews

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο μοναδικός πολιτικός που συναντά κατ’ ιδίαν τον Λούλα πριν την ορκωμοσία!…

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την παραμονή της ορκωμοσίας του Λούλα και εν μέσω πυρετωδών διεργασιών για την σύνθεση της κυβέρνησης της Βραζιλίας που θα οδηγήσει την χώρα μακριά από την σκοτεινή περίοδο Μπολσονάρου, κατά την οποία κυριάρχησαν οι νεοφιλελεύθερες και ακροδεξιές πολιτικές, η καταστροφική διαχείριση της πανδημίας και η περιβαλλοντική καταστροφή.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο μοναδικός πολιτικός που συνάντησε κατ’ ιδίαν τον Λούλα πριν την ορκωμοσία του, γεγονός ενδεικτικό της σημασίας που δίνει ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας στον ρόλο που διαδραματίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και τη διαμόρφωση των προοδευτικών πολιτικών.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας εκλήθη να παραστεί και στην ειδική υψηλή δεξίωση αμέσως μετά την ορκωμοσία του Λούλα την 1η Ιανουαρίου, στην οποία έχουν κληθεί δεκάδες ηγέτες κρατών, τους οποίους θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει και να συνομιλήσουν.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μαζί με τους Πέπε Μουχίκα και Ταμπαρέ Βάσκες, πρώην προέδρους της Ουρουγουάης, και τον Έβο Μοράλες, πρώην πρόεδρο της Βολιβίας, είναι οι μοναδικές πολιτικές προσωπικότητες από το διεθνές στερέωμα, που θα συμμετάσχουν στην εν λόγω δεξίωση και δεν κατέχουν το αξίωμα αρχηγού κράτους.

Στην Μπραζίλια κατέφθασαν αρχηγοί κρατών από την Ευρώπη, που θα συμμετάσχουν στην συγκεκριμένη δεξίωση, επικεφαλής πολυμελών και υψηλών Εθνικών Αντιπροσωπειών, αναδεικνύοντας τη σημασία της ανάληψης της προεδρίας της Βραζιλίας από τον Λούλα.

Πρόκειται για τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ (τον συνοδεύουν δύο υπουργοί και ένας υφυπουργός αρμόδιοι για θέματα περιβάλλοντος και διεθνούς οικονομικής συνεργασίας), ο Βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε ΣΤ’ (συνοδεύεται στην Βραζιλία από την αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης της Ισπανίας Γιολάντα Ντίαζ) και ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλου Ρεμπέλου ντε Σόουζα (τον συνοδεύει ο Πορτογάλος Υπ.Εξ.).

Η ορκωμοσία του Λούλα φέρνει στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας τους προέδρους της συντριπτικής πλειοψηφίας των χωρών της Λατινικής Αμερικής, που δεν προέρχονται μόνον από το προοδευτικό πολιτικό στρατόπεδο.

Ανάμεσα στους προέδρους είναι ο Πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντεζ, της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς, της Βολιβίας Λουίς Άρτσε, του Ισημερινού Γκιγιέρμο Λάσο και της Ουρουγουάης Λουίς Λακάγιε Που.

Στην Μπραζίλια επίσης έφτασαν κορυφαίοι πολιτικοί και πολιτειακοί παράγοντες των ισχυρότερων κρατών του πλανήτη για την ορκωμοσία του Λούλα.

Υ.Γ.1. Συνάντηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα με τον νέο Πρόεδρο της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα.

Συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα με τον εκλεγμένο πρόεδρο της Βραζιλίας - terranews

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε στην Μπραζίλια με τον νέο Πρόεδρο της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, τον οποίο και συνεχάρη για την εκλογή του.

Στο πλαίσιο αυτό συνομίλησαν για την Κυβερνητική Εμπειρία των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα και στην Βραζιλία.

Συμφώνησαν ότι ο αγώνας που πρέπει να δώσουν σήμερα αυτές οι δυνάμεις για τη δημοκρατία και την αντιμετώπιση των ανισοτήτων απέναντι στη συμμαχία Δεξιάς και Ακροδεξιάς, είναι εξίσου σημαντικός με τον αγώνα των προηγούμενων δεκαετιών για προάσπιση της κοινωνίας από τις πολιτικές λιτότητας και τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση.

Τόνισαν, παράλληλα, ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο νέος ψυχρός πόλεμος στον οποίο οδηγεί, ο ανταγωνισμός ΗΠΑ-Κίνας και η κλιματική κρίση, έχουν σοβαρές συνέπειες για την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική που επιτάσσουν τη στενότερη συνεργασία τους με σκοπό την ειρήνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τον Βραζιλιάνο Πρόεδρο για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την αυξανόμενη Τουρκική επιθετικότητα και υπογράμμισε τη σημασία που έχει να δοθούν μηνύματα προς την Τουρκία για σεβασμό του διεθνούς δικαίου και για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Επίσης, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνάντησε την Αντιπρόεδρο και Υπουργό Εργασίας της Ισπανίας, Yolanda Diaz με την οποία συνομίλησε για την προσπάθεια της Ισπανικής Κυβέρνησης για ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων και για τα μέτρα που έλαβε προκειμένου να μην μετά-κυλιστεί το κόστος της ενεργειακής κρίσης στην κοινωνία.

Παράλληλα, συνομίλησαν για την συνεργασία όλων των Προοδευτικών Ευρωπαϊκών Δυνάμεων σε ένα κοινό μέτωπο απέναντι στην συμμαχία δεξιάς και ακροδεξιάς που διαμορφώνεται.

Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε την Ισπανίδα Αντιπρόεδρο για την αυξανόμενη Τουρκική επιθετικότητα και τη σημασία που έχει, οι ευρωπαίοι εταίροι μας να δίνουν σαφή μηνύματα στην Τουρκία υπέρ του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here