ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ-ΤΑ ΝΕΑ ανακοίνωσαν ότι ο Μητσοτάκης αγοράζει 4 Ελικόπτερα, μόνο που είχαν παραγγελθεί 8(!) από τον Πάνο Καμμένο το 2018.

0
578

Περπατάμε πλέον στον δρόμο και γλιστράμε από τα σάλια των εφημερίδων του Κυριάκου-Τσόρτσιλ-Μωυσή-Μητσοτάκη.

ΤΑ ΝΕΑ με Διθυραμβικό Τίτλο παρουσίασαν σαν τεράστια επιτυχία, ότι η Ελλάδα θα αγοράσει 4 ελικόπτερα MH-60R Seahawk!…

Μόνο τα ελικόπτερα που θα αγοράσει ο Μητσοτάκης είναι παραγγελία το 2018 από τον Πάνο Καμμένο και αργότερα συνεχίστηκε από τον διάδοχό του Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη και αφορούσε 4+4 δηλαδή 8 ελικόπτερα, κι όχι τα 4 πανηγυρίζει η εφημερίδα του Κυριάκου-Τσόρτσιλ-Μωυσή-Μητσοτάκη!

Υπάρχει μάλιστα και tweet του Αμερικανού πρέσβη από την παρουσίαση το Ελικοπτέρου στην Ελλάδα…

Αλλά και ερώτηση βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας τον Ιανουάριο του 2020 για την πορεία της παραγγελίας, προς τον ΥΕΘΑ τότε Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη.

Με το Κυριάκο Μητσοτάκη παραγγέλνεις 8 ελικόπτερα και τα 4 χάνονται στον δρόμο…

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΕΘΑ 02/2019:

«Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Νικόλαος Κούζηλος με θέμα “Σχετικά με την αγορά 2 ελικοπτέρων τύπου MH-60R από την Lockheed Martin” σας γνωρίζω, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τέθηκαν υπόψη μου, τα ακόλουθα:

Την παρούσα χρονική περίοδο, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της ενεργοποίησης υποπρογράμματος πρόσκτησης (4) ελικοπτέρων (Ε/Π) τύπου MH-60R μέσω διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας και ΗΠΑ (G to G) και διαδικασίας Foreign Military Sales (FMS).

Τέλος, η υλοποίηση της συγκεκριμένης προμήθειας, θα επιφέρει:

α. Αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του στόλου των Ε/Π του Π.Ν. λόγω της αντικατάστασης μέρους ή και του συνόλου της δύναμης των Ε/Π ΑΒ-212 με σύγχρονα Ε/Π, νέου τύπου, όμοιας πλατφόρμας με τα κατεχόμενα Ε/Π S-70 και σημαντικά αυξημένων επιχειρησιακών δυνατοτήτων.

β. Ενίσχυση της ομοιοτυπίας του στόλου των Ε/Π του Π.Ν. με έμμεσα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από την ομογενοποίηση της πλατφόρμας, των κινητήρων, των διαδικασιών συντήρησης και εκπαίδευσης του προσωπικού».

Στην πραγματικότητα η πρόταση που εξετάζει το ΓΕΝ αφορά την προμήθεια 4 MH-60R με προαίρεση για 4 επιπλέον, για την πλήρη αντικατάσταση των ΑΒ-212.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνεται στον κατάλογο των κύριων στόχων από πλευράς εξοπλισμών του Πολεμικού Ναυτικού, όπως ανέλυσε ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης στην διάρκεια ενημερώσεως των διαπιστευμένων δημοσιογράφων στις 30 Νοεμβρίου 2018.

Η υλοποίηση του προγράμματος διευκολύνεται από την πρόταση που έχει καταθέσει η Lockheed Martin (στον έλεγχο της οποίας έχει περιέλθει η Sikorsky) και περιλαμβάνει ευνοϊκό πρόγραμμα αποπληρωμής με μικρές δόσεις σε μεγάλο βάθος χρόνου.

Επιπλέον, επειδή το ελικόπτερο είναι επί της ουσίας κοινό με τα 11 υπάρχοντα Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού, δεν απαιτείται η προμήθεια να συνοδεύεται από μεγάλο και δαπανηρό αρχικό πακέτο υποστηρίξεως.

Με αυτό τον τρόπο, η προμήθεια ελικοπτέρων νέας κατασκευής και κατά πολύ ανώτερων σε επιδόσεις και απόδοση, υποσκέλισε την σκέψη προμήθειας μεταχειρισμένων SH-60F από τα αποσυρθέντα του Ναυτικού των ΗΠΑ, για τα οποία είχε εκδηλωθεί παλαιότερα ενδιαφέρον από το ΓΕΝ.

Το πρόγραμμα επιταχύνθηκε μετά το δυστύχημα του «ΠΝ 28» τον Φεβρουάριο του 2016 στην Κίναρο και την απώλεια του τριμελούς πληρώματός του, που έθεσε εντονότερα τον προβληματισμό για τα παλαιότερα ελικόπτερα ΑΒ-212.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here