ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ EUObserver: Δυο εταιρείες ακινήτων στην Κύπρο συνδέονται με τον Λουκασένκο.

0
324

«Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο έχει οικογενειακές συνδέσεις με τουλάχιστον δύο εταιρείες στην Κύπρο», σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της ιστοσελίδας EUObserver.

Σύμφωνα με τον EUObserver, «Δύο Κυπριακές εταιρείες ακινήτων-η Eastleigh Trading και η Dana Holdings-έχουν και οι δύο δεσμούς με την νύφη του προέδρου, τη Λίλια Λουκασένκο, τη σύζυγο του μεγαλύτερου γιου του, Βίκτορ».

Όπως σημειώνεται «οι χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, συμφώνησαν, τη Δευτέρα (12 Οκτωβρίου), να παγώσουν τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία του».

«Οι κυρώσεις έχουν μια πολύ ευρεία νομική βάση και υπάρχουν, κυριολεκτικά, χιλιάδες ονόματα που θα μπορούσαμε να προσθέσουμε»…ανέφερε κοινοτική πηγή στον EUObserver.

Όπως αναφέρει:

«Η Λίλια Λουκασένκο διορίστηκε ως διευθυντής της Eastleigh Trading από τον Βάιτσεσλαβ Νταντκιν, πρώην επικεφαλής κατά της διαφθοράς στο Υπουργείο Εσωτερικών της Λευκορωσίας, ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα και μίλησε στη ρωσική εφημερίδα Kommersant το 2012».

«Ο Ντάντκιν είπε ότι η ιδιοκτήτρια της Eastleigh Trading, μεγιστάνας της Λευκορωσίας, Βλαντιμίρ Πεφτείφ, είχαν χρησιμοποιήσει την εταιρεία σε δόλια σχέδια»….αναφέρει ο EUObserver.

Σημειώνεται ότι «ο Πέφτιεφ είχε συμπεριληφθεί στη μαύρη λίστα σε προηγούμενες κυρώσεις της ΕΕ το 2011 με την αιτιολογία ότι ήταν βασικός οικονομικός χορηγός του καθεστώτος Λουκασένκο».

«Η Eastleigh Trading ήταν ακόμη ενεργή το 2019, σύμφωνα με τα εταιρικά αρχεία της Κύπρου», αναφέρει. «Και οι κύριες δραστηριότητές της ήταν δραστηριότητες μιας εταιρείας χαρτοφυλακίου και η αγορά, ανακατασκευή και απόδοση ακινήτων στη Λευκορωσία, σύμφωνα με έλεγχο του 2013»…σημειώνεται.

«Τις μετοχές της κατείχαν αποκλειστικά μη κάτοικοι της Κύπρου, ανέφερε ο έλεγχος, και οι διευθυντές της ήταν μια κυπριακή εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που ονομάζεται Centaur, η οποία δεν απαντά στα τηλέφωνά της»…αναφέρει ο EUObserver.

Ο EUObserver αναφέρει ακόμη ότι ο όμιλος Dana Holdings έχει την έδρα του στο Μινσκ και διευθύνεται από δύο Σέρβους με φιλικούς δεσμούς με το Λουκασένκο εδώ και χρόνια. Η Λίλια Λουκασένκο ορίστηκε επίσης ως «ανώτερος αξιωματικός» σε θυγατρική της Dana Holdings, Dana Astra, στα οικονομικά αρχεία της Λευκορωσίας το 2017.

«Η Κυπριακή θυγατρική του ομίλου δεν έχει κάνει πολλές επιχειρήσεις τον τελευταίο καιρό, σύμφωνα με τα αρχεία της, αλλά ο Nebojsa Karić, ο οποίος έδωσε τη διεύθυνση του Palm Jumeirah στο Ντουμπάι, όπου επισκέπτεται συχνά ο Alexander Lukashenko, ήταν ένας από τους κύριους μετόχους της το 2019»…αναφέρει ο EUObserver.

«Η Dana Holdings έχει συνάψει συμβόλαια για την κατασκευή πύργων πολυτελών διαμερισμάτων στην πρωτεύουσα του Λουκασένκο τα τελευταία χρόνια»…σημειώνεται.

Η ίδια η εταιρεία αρνείται ότι έλαβε τις σχετικές άδειες κατασκευής χαριστικά από το καθεστώς, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Dana Holdings από την εταιρεία δημοσίων σχέσεων με έδρα το Λονδίνο στον EUObserver.

Και προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τη Λίλια Λουκασένκο, λέγοντας ότι ήταν απλή σχεδιάστρια και δεν είχε επιστρέψει στη δουλειά της μετά την άδεια μητρότητας πριν από τρία χρόνια.

«Η σύνδεση Μινσκ-Λευκωσία-Βελιγράδι-Ντουμπάι ρίχνει φως σε ορισμένες από τις λαβυρινθικές χρηματοοικονομικές ροές μεταξύ Λευκορωσίας και ΕΕ»…αναφέρει.

Σε σχέση με την Κύπρο τονίζει ότι «το μικρό νησί, στα χαρτιά, χειρίζεται περισσότερες ξένες επενδύσεις στη Λευκορωσία από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ».

«Οι στενοί δεσμοί προέρχονται από μια συνθήκη διπλής φορολογίας το 1998, η οποία επιτρέπει στις εταιρείες της Λευκορωσίας να επωφελούνται από χαμηλότερους κυπριακούς φόρους μέσω θυγατρικών. Και τα προνόμια βλέπουν έως και 1 δισ. ευρώ ετησίως να κινούνται μπρος-πίσω σε καλά χρόνια, όπως το 2013, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Λευκορωσίας. Ορισμένες μεγάλες εταιρείες της Λευκορωσίας έχουν επενδύσει επίσης στην Κύπρο»σημειώνει ο EUObserver.

Σημειώνεται ακόμα ότι η «Asbis», μια εταιρεία πληροφορικής της Λευκορωσίας, η οποία έχει έσοδα 1,6 δις ευρώ σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή της, έχει την παγκόσμια έδρα της στην κυπριακή πόλη της Λεμεσού.

Η Wargaming Group, μια εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών της Λευκορωσίας αξίας 1,3 δις ευρώ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, έχει την έδρα της σε γυάλινο πύργο στην κυπριακή πρωτεύουσα.

Η Wargaming Group αγόρασε το μεγαλύτερο κομμάτι (20 τοις εκατό) του δεύτερου μεγαλύτερου δανειστή της Κύπρου, της Ελληνικής Τράπεζας, σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης»…αναφέρει ο EUObserver.

«Και τουλάχιστον 19 Λευκορώσοι, συμπεριλαμβανομένων επιχειρηματιών και των οικογενειών τους, αγόρασαν επίσης Κυπριακά διαβατήρια από το 2017 έως το 2019, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Al Jazeera με βάση διαρροή κυπριακών αρχείων. Η Wargaming Group έχει γίνει πολύ επιρροή στη Λευκωσία»…δήλωσε πρώην αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας στον EUobserver.

«Όμως για το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου, δεν υπήρχε τίποτα ανεπιθύμητο για την κατάσταση»…αναφέρει ο EUObserver.

«Οι χρηματοοικονομικές ροές από την Κύπρο προς τη Λευκορωσία είναι περιορισμένες»...ανέφερε το Υπουργείο στον EUObserver. «Δεν υπάρχουν άλλοι Λευκορώσοι επενδυτές στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου»…πρόσθεσε.

Το Υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να πει:  

(1)εάν γνώριζε οποιεσδήποτε συνδεδεμένες με το Λουκασένκο εταιρείες στο έδαφος της Κύπρου,

(2)εάν έχει παγώσει οποιαδήποτε περιουσία Λευκορώσων την τελευταία φορά που η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις σε ανθρώπους όπως ο Λουκασένκο και ο Πεφτιέφ μεταξύ 2011 και 2016.

Πηγή ΚΥΠΕ-Αθανάσιος Αθανασίoυ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code