ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ Συνέντευξη του Πέτρου Πετρακόπουλου.

0
596

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ Συνέντευξη του Προέδρου  του Ιδρύματος της Αναργυρείου και  Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών κ. Πέτρου Πετρακόπουλου, στην εφημερίδα «Kifisia Press» και στον Σύμβουλο Έκδοσης Δημήτριο Αγγελίδη.

Ο Πέτρος Πετρακόπουλος γεννήθηκε το 1955 στην Αθήνα. Απεφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών το 1972. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Τ.U.Η. (Τechnische Universitaet Hannover).

Μετά από σύντομο πέρασμα από τα Υπουργεία Υγείας και Δημοσίων Έργων, άσκησε ελεύθερο επάγγελμα, ως μέλος, αρχικά, κι επικεφαλής της Μελετητικής Εταιρείας Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού ΜΕΑΣ Α.Ε., μελετώντας πολλά και σημαντικά έργα με κυριότερο το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας, που εκπροσώπησε το 2004 το Ελληνικό Δημόσιο στη Biennale της Βενετίας.

Επιπλέον, διετέλεσε Πρόεδρος του ΣΕΓΜ (Σύνδεσμος Ελληνικών Εταιρειών-Γραφείων Μελετών), του ΣΑΓΣΑ (Σύλλογος Αποφοίτων Γ.Σ.Α.) και του Ναυτικού Ομίλου Σπετσών.

Στο Ίδρυμα της Αναργυρείου & Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών διετέλεσε Γεν. Γραμματέας (2010-2016) και από τη 10/01/2020 είναι Πρόεδρος. Το 2005 παρασημοφορήθηκε από τον Πρόεδρο της Ο.Δ. Γερμανίας με το Σταυρό της Αξίας για την σημαντική προσφορά του στις Ελληνογερμανικές μορφωτικές και πολιστικές σχέσεις.

Ως  Πρόεδρος του Ιδρύματος, επειδή γνωρίζετε ότι το κτίριο-κόσμημα των Σπετσών, το αρχοντικό Σ. Αναργύρου, εδώ και χρόνια βρίσκεται σε αχρηστία, παρουσιάζοντας σημαντικές ζημίες, κυρίως όσον αφορά:

(α) Στη στατικότητα των δαπέδων, η οποία προήλθε το 1997 από ανεξέλεγκτη εισροή βρόχινων υδάτων

(β) Το απαραίτητο δέσιμο του ανοίγματος των τοιχωμάτων από πάνω προς τα κάτω  που δυστυχώς οδηγεί στο σταδιακό γκρέμισμα του

Ποιές είναι οι βασικές ενέργειες που θα κάνετε για να διασφαλισθεί η ορθολογιστική και διαυγής εκτέλεση των εργασιών αποκατάστασης του εμβληματικού αυτού αρχοντικού, το οποίο δεσπόζει της Ντάπιας;

Εκτιμώ, ότι το υπόβαθρο της ερώτησης έγκειται στο γεγονός ότι γνωρίζετε, ότι είμαι αρχιτέκτων-μηχανικός, με μεγάλη εμπειρία στις αποκαταστάσεις διατηρητέων κτιρίων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, οφείλω να απαντήσω ως ο Πρόεδρος του Ιδρύματος της Αναργυρείου και  Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών.

Έτσι λοιπόν θα αναφερθώ στις ενέργειες «που θα γίνουν» και όχι «που θα κάνουμε», πόσο μάλλον όταν οι ενέργειες θα γίνουν από τον ανάδοχο, που θα επιλέξει η Περιφέρεια Αττικής μετά το σχετικό διαγωνισμό.

Αυτό που είναι βέβαιο, είναι το γεγονός, ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, τις οποίες προβλέπουν οι μελέτες που έχουν εκπονηθεί.

Πάντως, ως μηχανικός, θα ήθελα να σας διορθώσω στην έκφραση ότι οι όποιες βλάβες οδηγούν στο σταδιακό γκρέμισμά του κτιρίου και να σας διαβεβαιώσω, ότι η κατάσταση του φέροντος οργανισμού του κτιρίου, συνεκτιμώντας και το χρόνο, είναι πολύ καλή και δεν απαιτούνται μείζονες παρεμβάσεις, παρά οι συνήθεις σε διατηρητέα κτίρια (ενέματα, ενίσχυση σκελετού δαπέδων κλπ.), καθώς κι εκείνες που απαιτούνται από τη νέα χρήση του ως πολιτιστικού χώρου, άρα χώρου συνάθροισης κοινού, σε σχέση με την αρχική, ελαφρότερη, χρήση του ως κατοικία.

Πιστεύετε ότι το ύψος των σχετικών κονδυλίων αποκατάστασης είναι ικανοποιητικό;

Ο σχετικός προϋπολογισμός συντάχθηκε με βάση τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί από εμπειρότατα γραφεία Ε! τάξης και με τις τιμές κόστους του περιγραφικού τιμολογίου του Δημοσίου. Εκτιμώ, ότι στις ως άνω τιμές θα υπάρξει και ικανοποιητική έκπτωση.

Κατά την διάρκεια τις εκτέλεσης των εργασιών αποκατάστασης, πιθανόν να υπάρξει ανάγκη επιπρόσθετων  κονδυλίων. Στην περίπτωση αυτή θα ενεργοποιήσετε  την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση κονδυλίων ΕΣΠΑ από την Ευρωπαϊκή  Ένωση για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης του Αρχοντικού;

Η όποια αξιοποίηση κονδυλίων ΕΣΠΑ μπορεί να γίνει αποκλειστικά από τη Περιφέρεια Αττικής και Νήσων και μόνο, κατά τη κρίση της, είτε για τη βασική εργολαβία, είτε για άλλους λόγους. Πάντως εκτιμώ, όπως προείπα, ότι δεν θα υπάρξει ανάγκη επιπρόσθετων κονδυλίων.

Επειδή η διαδικασία ενεργοποίησης της χρηματοδότησης από ΕΣΠΑ, πραγματοποιείται μόνο μετά από  πρωτοβουλία του Δήμου Σπετσών-Περιφέρειας Νήσων και ΕΕ, πιστεύετε ότι οι όποιες αντιδράσεις και προσκόμματα που παρουσιάστηκαν στη πορεία της επίτευξης της αρχικής συμφωνίας, δεν θα ξαναεμφανιστούν;

Είναι ξεκάθαρο, ότι εφόσον το έργο θα γίνει με βάση τη προγραμματική σύμβαση με τη Περιφέρεια Αττικής και Νήσων, η απάντηση μπορεί να αφορά αυτή και μόνο κι όχι το Δήμο, ο οποίος δεν εμπλέκεται. Στη βάση αυτή δεν μπορώ να επιβεβαιώσω καμμία αντίδραση ή πρόσκομμα για την επίτευξη της συμφωνίας.

Η συνεργασία μας με την Περιφέρεια Αττικής και Νήσων και ειδικά με τον Περιφερειάρχη κ. Πατούλη και την αρμόδια Αντί-περιφερειάρχη κ. Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη, τη ψυχή του όλου εγχειρήματος, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ούτε καν ως άψογη, γιατί ακόμη κι ο χαρακτηρισμός αυτός δεν μπορεί να αποδώσει το μέγεθος της αμοιβαίας κατανόησης, του αλληλοσεβασμού και της κοινής σφοδρής επιθυμίας για την πραγματοποίηση του έργου.

Άλλωστε αυτό φάνηκε και στη σχετική συνεδρίαση της Περιφέρειας, όπου το έργο εξυμνήθηκε, τόσο από τον κ. Πατούλη και τον Αντί-περιφερειάρχη Οικονομικών κ. Πέππα, όσο κι από στελέχη της αντιπολίτευσης.

Ένα κόσμημα του νησιού που θα μπορούσε να γίνει ένα Πολιτιστικό Κέντρο ή μια Βιβλιοθήκη…ποιοί είναι αυτοί που το εμποδίζουν και Γιατί;

Αν και είμαι στην Ε.Ε. του Ιδρύματος από το 2010 (με διακοπή τη περίοδο 2016-2019), μπορώ να μιλήσω για τη δική μου προεδρική θητεία.

Σε αυτήν, δε συναντήσαμε καμία αντίδραση ή εμπόδιο από τους φορείς και το λαό των Σπετσών, πλην μεμονωμένων αναξίων λόγου και αμφιβόλων κινήτρων κραυγών, ίσως και κάποιων «περιέργων» χθονίων παρεμβατικών αποπειρών, οι οποίες δεν μπορούν να λογισθούν ως σοβαρές αντιδράσεις, τη στιγμή που η διάσωση του αρχοντικού αποτελούσε χρόνιο διακαή πόθο όλων των Σπετσιωτών και των φίλων του νησιού.

ΓΙΑΤΙ οι προηγούμενες Ε.Ε. αδιαφόρησαν πλήρως, κατά την διάρκεια της θητείας των, να κινήσουν τα νήματα, για να αποκαταστήσουν  έγκαιρα τις σοβαρές φθορές του Αρχοντικού;

Επαναλαμβάνω, ότι μπορώ να μιλήσω για τη δική μου προεδρική θητεία ή έστω για τις δικές  μου θητείες στην Εκτελεστική Επιτροπή του Ιδρύματος.

Στο πλαίσιο αυτό θα πω, ότι η πρώτη επιτροπή, στην οποία συμμετείχα, αυτή υπό τον ακαδημαϊκό και καθηγητή κ. Γεώργιο Δάσιο (2010-2013), εκπόνησε ενδελεχή έρευνα της επικινδυνότητας του κτιρίου και μάλιστα λειτούργησε τον κήπο για πολιτιστικές εκδηλώσεις, μετά από περίοδο αχρηστίας 30 ετών, με μεγάλη επιτυχία.

Είναι γνωστό όμως, κι αναφέρθηκε και στη σχετική ανακοίνωσή μας, γιατί τα του Καίσαρος πρέπει να αποδίδονται τω Καίσαρι, ότι δεν θα είχαμε καταφέρει να επιτευχθεί η συμφωνία με τη Περιφέρεια Αττικής και Νήσων, αν δεν είχε προϋπάρξει η εκπόνηση των απαραίτητων μελετών σε ικανοποιητικό επίπεδο και η μέσω αυτών αδειοδότηση του έργου από την 1η Εφορία Νεωτέρων Μνημείων, τα οποία συντελέσθηκαν επί της θητείας της επιτροπής υπό τον καθηγητή κ. Κων/νο Στεφάνου (2013-2016).

Η δική μου συμμετοχή στις δύο αυτές θητείες αφορούσε στα καθήκοντα του Γεν Γραμματέα και του Τεχνικού Συμβούλου.

Η επιτροπή, της οποίας τώρα προεδρεύω, απέμπλεξε το έργο από τις όποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες (δεν ήταν και λίγες, αν συνυπολογίσει κανείς το πέρασμα του χρόνου και την όποια περιστασιακή αδράνεια) αναβάθμισε-συμπλήρωσε-επικαιροποίησε τις μελέτες και προέβη στη σύνταξη προσθέτων μελετών, που απαιτούνται, καθώς και στη σύνταξη του προϋπολογισμού και του αναλυτικού τιμολογίου της εργολαβίας.

Μετά τις πρόσφατες καταγγελίες στον Τύπο του Συλλόγου Αποφοίτων της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών (ΑΚΣΣ) για την δήθεν κακοδιαχείριση που γίνεται στο Ίδρυμα, παρέμειναν ως απόρροια οτιδήποτε κατάλοιπα-υπονοούμενα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα των Σπετσών;

Προσωπικά με θλίβουν οι έωλες αυτές ενέργειες, πόσο μάλλον όταν προσωπικά σέβομαι απόλυτα το θεσμό του Συλλόγου Αποφοίτων, χρηματίσας επί 38 συναπτά έτη μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Αποφοίτων της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, διατελέσας Πρόεδρός του τη τετραετία 1994-1998 και παρασημοφορηθείς για την όλη προσφορά μου από τον Πρόεδρο της Γερμανικής Δημοκρατίας με το Σταυρό της Τιμής (Verdienstkreuz am Bande).

Όμως, και με δεδομένο, ότι στην Ε.Ε., της οποίας προΐσταμαι, συμμετέχουν 3 εκλεκτοί απόφοιτοι της ΑΚΣΣ, οι οποίοι ουσιαστικά κατηγορήθηκαν μαζί μου για την υποτιθέμενη κακοδιαχείριση, θεώρησα πρέπον να επιλυθεί το θέμα ως εσωτερικό του Συλλόγου Αποφοίτων, στο βαθμό που και η Πολιτεία ικανοποιήθηκε πλήρως από τη σχετική απάντηση-τοποθέτησή μας στις «καταγγελίες».

Εκτιμώ πάντως – κι αυτό έχω εισπράξει σε όλο αυτό το διάστημα – ότι η ανακοίνωση του έργου που επιτελέσαμε ως Ε.Ε. σε 1,5 χρόνο θητείας, και μάλιστα εν μέσω κορωνοϊού και οικονομικής κρίσης (αναλογίσθηκε κανείς το μέγεθος της επιτυχίας μας να κρατήσουμε το Ίδρυμα οικονομικά ζωντανό, όταν σε δύο χρόνια εκμηδενίστηκαν τα έσοδα από συνέδρια, το βασικό πόρο του Ιδρύματος;), με κορυφαίο την ανακοίνωση του τέλους της περιπέτειας του Αρχοντικού, έσβησαν και τις όποιες κακοπροαίρετες ή ελλιπούς ενημέρωσης αντιδράσεις, δείχνοντας, ότι το πραγματικό πρόσωπο της τρέχουσας Ε.Ε. είναι αυτό του ουσιαστικού έργου κι όχι αυτό των ψευδό-ατασθαλιών και της μισαλλοδοξίας.

Πως σκέφτεστε να προχωρήσετε προκειμένου να αποκατασταθεί η παλαιά αίγλη του Αρχοντικού Μεγάρου του Σωτηρίου Ανάργυρου;

Το πώς θα προχωρήσουμε θα αποτελέσει αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια. Η νέα χρήση του κτιρίου ως «Χώρου Εκθέσεων και Πολιτιστικού Πόλου» είναι δεσμευτική από την έγκριση του Υπ.Πο. και σε αυτόν το άξονα θα κινηθούμε. Ιδέες υπάρχουν πολλές, όπως π.χ. η αναζήτηση συνεργασίας με την Εθνική Πινακοθήκη ή παρόμοιους φορείς.

Όλες αυτές θα συνεκτιμηθούν κι από κοινού με την Περιφέρεια θα αποφασίσουμε τι μέλλει γενέσθαι. Πάντως, και μόνη η αποκατάσταση του αρχοντικού, με τη λειτουργία στο ισόγειο χώρων διαλέξεων, παραστάσεων κλπ. και μικρού «μουσείου» για τον Σωτ, Ανάργυρο, καθώς και η αξιοποίηση του δώματος και του κήπου, θα προσδώσουν σημαντική προστιθέμενη αξία, τόσο στο χειμαζόμενο σήμερα αρχοντικό, όσο και σε όλο το νησί.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Εμβληματικό Αρχοντικό του Ανάργυρου: Τέλος της περιπέτειας για το ιστορικό κτήριο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here