Αποκλειστικό: Ύποπτα εµβάσµατα για κορυφαίο πολιτικό!

0
282

Μια απίστευτη ιστορία εξελίσσεται τις τελευταίες εβδομάδες με πρωταγωνιστές πολιτικό παράγοντα με έντονα οικονομικά χαρακτηριστικά αλλά και συστημική τράπεζα, η διοίκηση της οποίας έχει περιέλθει σε δυσχερή θέση.

Η ιστορία ξεκινά μετά από μεταφορές μεγάλων ποσών από τον… παράγοντα προς συνδεόμενο στενά με αυτόν πρόσωπο.

Οι μεταφορές αυτές είχαν ως συνέπεια το σύστημα της τράπεζας να σημάνει συναγερμό, όπως συμβαίνει με μεταφορές κεφαλαίων που χαρακτηρίζονται ως ύποπτες και πρέπει να κοινοποιούνται αρμοδίως, δηλαδή στην Τράπεζα της Ελλάδος και κυρίως στην Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος που έχει την αρμοδιότητα να διενεργεί προανακριτικό έλεγχο.

Ο μεταφορέας, επειδή είναι και παράγοντας, κλήθηκε εγγράφως να αιτιολογήσει την προέλευση των χρημάτων τα οποία είχε μεταφέρει. Και είναι λογικό η υπόθεση να έκλεινε αν και εφόσον υπήρχε επαρκής αιτιολόγηση για τα χρήματα αυτά.

Όμως, αντί ο παράγοντας να απαντήσει στην τράπεζα και να παράσχει στοιχεία, εξαπέλυσε φραστικές επιθέσεις και «απειλούσε θεούς και δαίμονες». Και η ηγεσία της τράπεζας γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι έχει τη δυνατότητα πέραν των απειλών να κινήσει νήματα που μπορεί να φτάσουν ακόμα και στην αντικατάστασή της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι τράπεζες σε περιπτώσεις ύποπτων συναλλαγών οφείλουν να:

α) Ενημερώνουν αμελλητί, με δική τους πρωτοβουλία, την Αρχή (Ξεπλύματος), όταν γνωρίζουν ή έχουν σοβαρές ενδείξεις ή υποψίες ότι χρηματικά ποσά, ανεξαρτήτως του ύψους τους, συνιστούν έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες ή σχετίζονται με χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Η υποχρέωση αυτή αφορά και σε κάθε περίπτωση απόπειρα ύποπτης συναλλαγής.

β) Παρέχουν αμελλητί στην Αρχή, την αρμόδια Αρχή και σε άλλες δημόσιες Αρχές που είναι επιφορτισμένες με καθήκοντα για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, ύστερα από αίτημά τους, όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες και στοιχεία.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ………

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here