Από το κλείσιμο της στρόφιγγας της Gazprom κρέμεται η ΕΕ !!…..του Νίκου Χειλιδάκη.

0
219

Ενώ η κρίση της Ουκρανίας έχει προκαλέσει μια αντί ρωσική στροφή στην ευρύτερη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάποιες οικονομικές κυρώσεις προς την ρωσική οικονομία άνευ όμως σημασίας, από την άλλη αυξάνεται κάθε χρόνο η άμεση εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Έτσι όπως δείχνουν τα στοιχεία, με ένα απότομο κλείσιμο της στρόφιγγας της Gazprom η Ευρώπη στην κυριολεξία βυθίζεται στο ενεργειακό χάος. Η εξάρτηση αυτή αφορά και την Τουρκία και γι’ αυτό η Άγκυρα τρέμει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Gazprom και τα οποία αναδημοσιεύονται και στον τουρκικό τύπο, μέσα στο 2015 αυξήθηκε η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 8% φτάνοντας στα 159,4 δισεκατομμύρια κυβικά.

Συγκεκριμένα στην Αυστρία αυξήθηκε κατά 11,5%, στην Γερμανία κατά 17,1%, στην Μεγάλη Βρετανία κατά 10,2%, στην Ιταλία κατά 12,6% και στην Γαλλία κατά 36,8%.

Όπως ανάφερε χαρακτηριστικά ο ερευνητής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πολιτικής, (EPC), ο Marko Giuli, στην περίπτωση που μειωθεί η ροη του φυσικού αερίου από την Ρωσία προς την Ευρώπη τότε θα υπάρξουν κολοσσιαία προβλήματα για τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Η κατάσταση αυτή έχει θορυβήσει πολλές ευρωπαϊκές ηγεσίες και αναζητούν εναλλακτικές προτάσεις ή εναλλακτικές διόδους παροχής φυσικού αερίου, αλλά όλα αυτά τα σχέδια έχουν ματαιωθεί εξ’ αιτίας του εμφύλιου στην Συρία ενώ και ο αγωγός από το Αζερμπαϊτζάν χωρίς να μπορεί να αναπληρώσει την έλλειψη, καθυστερεί και είναι αμφιβόλου ασφαλείας καθώς θα διέρχεται από εύφλεκτες περιοχές όπου δραστηριοποιείται το κουρδικό ΡΚΚ, ενώ και η γενικότερη πολιτική κατάσταση στην Τουρκία είναι άκρως ασταθής.

Αλλά και η ίδια η Τουρκία ανησυχεί έντονα ενώ γίνονται στο παρασκήνιο συνεχείς προσπάθειες για να υπάρξει κάποια μείωση της τιμής του φυσικού αερίου που χορηγεί η Gazprom στην Τουρκία.

Εύκολο είναι να κάνουν όλοι τον «παλικαρά» προς την Μόσχα, αλλά από την άλλη τρέμουν μην τυχόν και υπάρξουν συνέπειες από αυτές τις παλικαριές τους στην ροη του ρωσικού φυσικού αεριού προς την Δύση και προς την Τουρκία.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here