Αριστερά και Ευρώπη – Η Κύπρος αλλάζει την ατζέντα.

0
352

Από τον εκδοτικό οίκο Λιβάνη στη σειρά Πολιτική κυκλοφορεί το νέο βιβλίο του βουλευτή Αλέξη Π. Μητρόπουλου « Αριστερά και Ευρώπη – Η Κύπρος αλλάζει την ατζέντα» με 303 σελίδες και τιμή 9,90 € (με ΦΠΑ).

Το βιβλίο παρουσιάστηκε στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» παρουσία και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Αλέξη Τσίπρα και μίλησαν οι κ.κ. Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Κοτζιάς, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Νότης Μαριάς, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Κώστα Αρβανίτη.

Τονίζει ο συγγραφέας…..« Η κρίση της πατρίδας μας, το – ασύμμετρο – αυτό – σοκ – , που θα έλεγε και ο Κέυνς, είναι σύνθετο και πολλαπλό: αστική τάξη χωρίς εθνικό σχέδιο, χρεοκοπημένα κόμματα εξουσίας, «ενσωματωμένα» επίσημα Συνδικάτα, αναξιόπιστη και διαψευσμένη οικονομική θεωρία, αφερέγγυα συστημική διανόηση, υπηρετική δημοσιολογία του «δόγματος του σοκ» χωρίς ορθολογικό και πλήρη συλλογισμό αλλά και στο «στρατόπεδο» της ελπίδας, μια κατακερματισμένη Αριστερά που δεν κατάφερε ακόμη να παρουσιάσει μια σύγχρονη, επείγουσα, ολοκληρωμένη και πειστική, ενωτική πρόταση αυτοδύναμης εξόδου από την κρίση και βιώσιμης ανάπτυξης σε μιαν αμήχανη και τρομοκρατημένη κοινωνία……

Η Κύπρος, με το «όχι» της (19/3/2013), αλλά και με το «ναι» της προεδρικής πλειοψηφίας (22/03/2013), άλλαξε όλα τα δεδομένα στους αγώνες των λαών κατά του ευρωπαϊκού νεοφιλελευθερισμού των Μνημονίων. Άλλαξε την ατζέντα μας και τα καθήκοντά μας. 

Η ριζοσπαστική Αριστερά πρέπει να είναι πλέον έτοιμη για όλα. Και πρέπει να φύγει μπροστά με τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα, με καθημερινή αναφορά στην Κοινωνία, με περισσότερη ευελιξία, με επεξεργασμένο και ολοκληρωμένο εναλλακτικό σχέδιο, που θα το υπερασπιστεί χωρίς εκπτώσεις, με σθένος και αξιοπρέπεια. Αυτό είναι το καθήκον μας σήμερα. Αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα».

Ο συγγραφέας διατυπώνει την εναλλακτική λύση της νέας δυναμικής πατριωτικής διαπραγμάτευσης χωρίς όρια, ταμπού και προκαταλήψεις, που θα ανακόψει την πορεία της οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής.

Βιογραφικό: Ο Αλέξης Π. Μητρόπουλος γεννήθηκε στον Πύργο της Ηλείας. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών, της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει ειδικευθεί σε θέματα Εργατικού, Συνταξιοδοτικού και Συνδικαλιστικού Δικαίου.

Ο Αλέξης Μητρόπουλος έχει πλούσια κοινωνική δράση. Από μαθητής Γυμνασίου διώχθηκε για τις δημοκρατικές του ιδέες. Ως φοιτητής της Νομικής Σχολής Αθηνών, στη διάρκεια της δικτατορίας, φυλακίστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα και βασανίστηκε από τα Σώματα Ασφαλείας του δικτατορικού καθεστώτος.

Την περίοδο 1981-1985, ύστερα από πρόταση του Ανδρέα Παπανδρέου, ασχολήθηκε με το νομοθετικό έργο της πρώτης Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, στους τομείς της εργατικής και της κοινωνικής πολιτικής, με την ιδιότητα του Ειδικού Συμβούλου στο Υπουργείο Εργασίας.

Υπήρξε Νομικός Σύμβουλος πολλών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων και χειρίστηκε, μαζί με τους συνεργάτες του, τα πιο σημαντικά ζητήματα που απασχόλησαν, κατά καιρούς, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους της πατρίδας μας.

Έχει εκδώσει αρκετά βιβλία και μελέτες.

Είναι παντρεμένος με την πανεπιστημιακό Αιμιλία Παπάζογλου-Μητροπούλου και έχει τρία παιδιά, την Αγγελική, τη Μυρτώ και τον Αλέξη-Αιμίλιο.

Σήμερα διδάσκει Εργατικό και Συνδικαλιστικό Δίκαιο στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here