ΑΡΜΑΤΑ 2016…..το μαγικό θέαμα που εντυπωσίασε μικρούς και μεγάλους !!

0
160

Μια πραγματικά φαντασμαγορική εκδήλωση με άρωμα Επανάστασης πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβριο στο ιστορικό νησί των Σπετσών.

Το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016 η γιορτή της Αρμάτας κορυφώθηκε με την εντυπωσιακή αναπαράσταση της πυρπόλησης ρέπλικας της τουρκικής ναυαρχίδας.

Η ρέπλικα της τουρκικής ναυαρχίδας μπροστά στο λιμάνι.

Μετά τον χαιρετισμό του Δημάρχου Σπετσών, κ. Παναγιώτη Λυράκη, ακολούθησε στις 21:30 η αναπαράσταση της ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΤΩΝ ΣΠΕΤΣΩΝ με την:

(1)αφήγηση από τον φιλόλογο Βασίλειο Μπακύρα σε κείμενα του φιλόλογου Παύλου Παρασκευαϊδη

(2)αφήγηση-μετάφραση στα Αγγλικά από τον Παύλο Δεμερτζή – Μπούμπουλη, μουσική επιμέλεια από τον Βασίλειο Πατέλη και

(3)ρίψη πυροτεχνημάτων από την εταιρία «Nanos Fireworks».

Μετά την καταστροφή της ναυαρχίδας ακολουθούν ιδιαίτερα εντυπωσιακά πυροτεχνήματα και βεγγαλικά από τις δεκάδες βάρκες μικρές και μεγάλες που το συνοδεύουν, κάνοντας την ατμόσφαιρα πραγματικά μοναδική και ιδιαίτερα συγκινητική.

Ένα πολιτισμικό δρώμενο που εντυπωσιάζει κάθε χρόνο μικρούς και μεγάλους θεατές…

Τι σημασία είχε για την ιστορία της Ελλάδος αυτο το σπουδαίο ιστορικό γεγονός;

Η Πυρπόληση του τουρκικού στόλου στις 12 Σεπτεμβρίου 1822

Στις 8 Σεπτεμβρίου 1822 ο τουρκικός στόλος, προερχόμενος από τη Μονεμβασία, κίνησε προς ανεφοδιασμό του Παλαμηδίου στο Ναύπλιο, το οποίο πολιορκούσαν από τη στεριά δυνάμεις του Αλεξάνδρου Υψηλάντου και από τη θάλασσα οι δυνάμεις της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας.

Φθάνοντας στον χώρο ανάμεσα στο Τρίκερι και τη Σπετσοπούλα, οι τουρκικές δυνάμεις βρέθηκαν αντιμέτωπες με τον στόλο των τριών ηρωϊκών νησιών της Ελλάδος, των Σπετσών, της Ύδρας και των Ψαρών.

Ο ναύαρχος του ελληνικού στόλου, Ανδρέας Μιαούλης, έδωσε διαταγή να κινηθεί ο ελληνικός στόλος προς το εσωτερικό του Αργολικού Κόλπου, για να εγκλωβίσει εκεί τους πολυαριθμότερους και καλύτερα εξοπλισμένους Τούρκους.

Οι Σπετσιώτες πλοίαρχοι Ι. Τσούρπας, Δ. Λάμπορυ (ή Λεωνίδας) και Ι. Κούτσης, καθώς και ο Υδραίος Α. Κριεζής, προκειμένου, να αφήσουν τις Σπέτσες ανυπεράσπιστες στο έλεος των Τούρκων, αγνόησαν το σήμα του Μιαούλη και άνοιξαν πυρ εναντίον των Τούρκων.

Προκλήθηκε μεγάλη μάχη και τότε ο Σπετσιώτης πυρπολητής Κοσμάς Μπαρμπάτσης (1792-1887), όρμησε με το πυρπολικό του στο κέντρο του τουρκικού σχηματισμού, κατορθώνοντας να φθάσει στη ναυαρχίδα των εχθρών, στην οποία έβαλε φωτιά.

Η τουρκική ναυαρχίδα κάηκε και βούλιαξε – σύμφωνα με την παράδοση μπροστά στο λιμάνι.

Η ενέργεια του Μπαρμπάτση ήταν καθοριστική για την έκβαση της ναυμαχίας, και ο τουρκικός στόλος υποχώρησε άπρακτος, με αποτέλεσμα το Ναύπλιο να πέσει πολύ αργότερα μετά από δυόμιση μήνες.

Σε ανάμνηση αυτού του ιστορικού γεγονότος, οι Σπετσιώτες έχτισαν την εκκλησία της Παναγίας της Αρμάτας, στην περιοχή του φάρου των Σπετσών.

Κάθε χρόνο από το 1931 το νησί των Σπετσών τιμά τον ηρωισμό και αναβιώνει την ιστορική μάχη με δραματοποιήσεις της νίκης και το κάψιμο της Αρμάτας. 

Η Αρμάτα Σπετσών είναι εμπειρία ζωής!! Κάτω απ’ το φως του φεγγαριού, μέσα στα υπέροχα νερά ανοιχτά του νησιού το μαγικό θέαμα εντυπωσιάζει Έλληνες και ξένους που έρχονται να το απολαύσουν.

Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που έρχονται κι επανέρχονται για να απολαύσουν ένα υπέροχο θέαμα και να τιμήσουν μια μεγάλη στιγμή στην ιστορία της Ελλάδος.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here