Βαξεβάνης στο tvxs.gr: Θα μηνύσω τους 22 και την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για παράβαση καθήκοντος.

0
286

Ο εκδότης Κ. Βαξεβάνης, στρέφεται νομικά ενάντια στους 22 αστυνομικούς της ΓΑΔΑ, που τον μήνυσαν με αποτέλεσμα η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να βγάλει ένταλμα για την σύλληψη του, αλλά και στην ίδια την Δίωξη για παράβαση καθήκοντος, όπως αποκαλύπτει στο tvxs.gr.

Εκτιμά μάλιστα, πως η πράξη τους είναι καθοδηγούμενη άνωθεν καθώς «κανένας αστυνομικός δεν κινείται νομικά εναντίον οποιουδήποτε χωρίς να ενημερώσει ή να πάρει εντολές».

«Έχουμε να κάνουμε με τρεις παραδοχές που συνιστούν παράβαση καθήκοντος και αυτό θα αποδειχτεί στα δικαστήρια. Οι 22 αστυνομικοί έστειλαν εξώδικο αρχικά στο Documento, με τα ονόματα τους. Αφού δημοσιοποιήσαμε το εξώδικο, έκαναν μήνυση γιατί δημοσιεύθηκαν τα ονόματα τους. Αυτό προβλέπει ο νόμος, δεν το γνωρίζουν αυτοί που υποτίθεται πως καλούνται να τον επιβάλλουν;

Πήγαν στην Δίωξη Ηλεκτρονικού εγκλήματος, παρακάμπτοντας τον εισαγγελέα, γιατί γνώριζαν ότι κανένας εισαγγελέας δεν θα έβγαζε ένταλμα. Το έκανε η δίωξη. Δηλαδή, χρησιμοποιήθηκε ένα φιλικό τους κομμάτι της αστυνομίας για να κάνουν αυτό που ήθελαν.

Έκαναν ψευδή παραδοχή για αδίκημα που δεν υπάρχει, ώστε θα θεωρηθεί αυτόφωρο (προφανώς ότι κινδυνεύει η ζωή τους). Άρα, έχουν ευθύνη και οι 22 και η Δίωξη, που αποδέχτηκε ως στηριζόμενη νομικά μία μήνυση που δεν στηρίζεται»…λέει ο Κ. Βαξεβάνης.

Ο εκδότης εξηγεί, πως για να βγει ένταλμα σύλληψης, πρέπει να υπάρχει νομική βάση:

«Δεν μπορείς να πας να πεις πχ. με απειλεί ο Ανδ. Παπανδρέου να με σκοτώσει ενώ έχει πεθάνει. Δεν υπάρχει τίποτα στην μήνυση τους που να δικαιολογεί το ένταλμα, νομικά. Είναι εντελώς εκτεθειμένοι. Ούτε η μήνυση ούτε το αυτόφωρο στέκει γι’αυτό και θα τους μηνύσω. Η ψευδής καταμήνυση είναι και πειθαρχικό αδίκημα για αστυνομικό.

Δεν μπορεί να μηνύει λέγοντας ότι δεν ξέρει τον νόμο, αυτός που τον εφαρμόζει. Η δε Δίωξη  Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, χαρακτήρισε αυτόφωρο μια ψευδή καταμήνυση και είναι υπόλογοι όσοι το έκαναν».

Ο Κ. Βαξεβάνης, εκτιμά, ότι κάποιοι εντός της αστυνομίας ήταν αντίθετοι με αυτήν την πρακτική:

«Έτσι ερμηνεύω το γεγονός, ότι έβγαλαν τη διαρροή 20 λεπτά πριν λήξει το αυτόφωρο. Προφανώς κάποιοι τους έλεγαν: Τι κάνετε; Αλλά δεν σταμάτησαν γιατί είχαν εντολές άνωθεν. Το θέμα τους ήταν να βγουν οι τίτλοι που ήθελαν στις εφημερίδες. Ότι η αστυνομία ψάχνει να συλλάβει τον Βαξεβάνη. Ήθελαν την διαπόμπευση μου».

Υ.Γ. ΕΣΗΕΑ προς ΕΛΑΣ: Αφήστε τις υποδείξεις στους δημοσιογράφους και καταδικάστε τα περιστατικά βίας-αυθαιρεσίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με αφορμή τα  εξώδικα προς την «Εφημερίδα των Συντακτών» και το «Documento» υπογραμμίζει ότι αποστολή των δημοσιογράφων είναι να ελέγχουν την εξουσία και να δίνουν φωνή στους πολίτες, ειδικά όταν επωνύμως καταγγέλλουν φαινόμενα κρατικής αυθαιρεσίας.

Ακουλουθεί η ανακοίνωση:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με αφορμή τα εξώδικα προς την «Εφημερίδα των Συντακτών» και το «Documento» υπογραμμίζει ότι αποστολή των δημοσιογράφων είναι να ελέγχουν την εξουσία και να δίνουν φωνή στους πολίτες, ειδικά όταν επωνύμως καταγγέλλουν φαινόμενα κρατικής αυθαιρεσίας.

Είναι χρέος της ΕΛ.ΑΣ και της εποπτεύουσας πολιτικής ηγεσίας να δώσουν πειστικές απαντήσεις στις επώνυμες καταγγελίες και όχι αστυνομικοί με εξώδικα να εγκαλούν εφημερίδες επειδή τις δημοσίευσαν, ούτε να υποδεικνύουν στους δημοσιογράφους πως να κάνουν τη δουλειά τους.

Τα αστυνομικά όργανα πριν κάνουν υποδείξεις για την Δημοσιογραφική Δεοντολογία θα ήταν καλύτερο να πείσουν την Ελληνική κοινωνία ότι απομονώνουν και καταδικάζουν απερίφραστα τα περιστατικά βίας και αυθαιρεσίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code