Βαριές κατηγορίες σε τέσσερεις για τη διασπάθιση κονδυλίων του ΥΠΕΞ μέσω ΜΚΟ – Αθώος ο Άλεξ Ρόντος.

0
291

Τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων δύο πρέσβεις, καταδικάστηκαν για την μεγάλη υπόθεση με τη διασπάθιση κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών κατά την περίοδο 2000-2004 από ΜΚΟ που υποτίθεται πως είχε αναλάβει έργο αποναρκοθέτησης στη Βοσνία και άλλες περιοχές του πλανήτη.

Ο Άλεξ Ρόντος.

Από την άλλη, ομόφωνα αθώος κρίθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο Αλεξ Ρόντος – άλλοτε παντοδύναμος επικεφαλής της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών και πρέσβης εκ προσωπικοτήτων – για την υπόθεση των «ύποπτων» επιχορηγήσεων του υπουργείου προς τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης».

Ο Άλεξ Ρόντος διετέλεσε στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου και αργότερα βρέθηκε ως σύμβουλος στη Γεωργία (Σακιασβίλι) και άλλες χώρες.

Η υπόθεση αφορούσε τη διαχείριση κονδυλίων ύψους περίπου 9 εκατομμυρίων ευρώ που εισέπραξε η εν λόγω ΜΚΟ την περίοδο 2000-2004 για έργα αποναρκοθέτησης σε Βοσνία, Ιράκ και Λίβανο. 

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, τα εν λόγω κονδύλια διατέθηκαν χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος και χωρίς καμία οικονομική συμμετοχή της ίδιας της ΜΚΟ, κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας.

Τρία χρόνια μετά την έναρξη της δίκης, το δικαστήριο αθώωσε κατόπιν σχετικής εισαγγελικής πρότασης, τον πρώην γενικό διευθυντή της ΥΔΑΣ και άλλους τρεις υπαλλήλους του ΥΠΕΞ, ενώ αντίθετα καταδίκασε σε κάθειρξη 16 ετών τον βασικό κατηγορούμενο της υπόθεσης, υπεύθυνο της ΜΚΟ δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Τζεβελέκο, τη σύζυγό του Μαρία-Αναστασία Μακρυνιώτη, καθώς επίσης τους πρέσβεις Νικόλαο Τσαμαδό (ποινή κάθειρξης 12 ετών) και Νικόλαο Μπάζα (κάθειρξη 14 ετών).

Όλοι οι καταδικασθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι με ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεσή τους, ενώ στον Κων/νο Τζεβελέκο επιβλήθηκαν οι όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα ανά τακτά διαστήματα. 

Οι κατηγορίες ανά περίπτωση αφορούν τα αδικήματα της απάτης, των ψευδών βεβαιώσεων, της απιστίας, αλλά και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που βαρύνει τον ιδρυτή και υπεύθυνο της ΜΚΟ.

Οι δικαστές έκαναν δεκτό τον ισχυρισμό της υπεράσπισης του κ. Ρόντου ότι λόγω του όγκου των υποχρεώσεών του δεν μπορούσε να έχει άμεση εποπτεία της εν λόγω υπηρεσίας και ότι υπέγραφε τελευταίος τις εγκρίσεις επιχορηγήσεων ενεργώντας καλόπιστα αφού είχαν προηγηθεί οι υπογραφές των αρμόδιων πρέσβεων.

Σε δύο περιπτώσεις μάλιστα, το δικαστήριο αποδέχθηκε ότι η υπογραφή του κ. Ρόντου πλαστογραφήθηκε, όπως ισχυριζόταν ο ίδιος εξαρχής. 

Υ.Γ. Ένας «ημέτερος», η σύζυγός του και δύο πρέσβεις καταδικάστηκαν σε κάθειρξη από 12-16 χρόνια για «πλιάτσικο» στα κονδύλια του ΥΠΕΞ (9 εκατ.) που δίνονταν σε ΜΚΟ.

Όλα αυτά συνέβησαν το 2000-2004. Μια από τις πολλές ιστορίες του «μαζί τα φάγαμε» που παραμένουν στο ημίφως.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here