Βαρουφάκης: «Μας άλλαξαν το κείμενο την τελευταία στιγμή για να μας εκβιάσουν»!

0
417

Με μια καταγγελία που ξεμπροστιάζει την Ευρώπη της Γερμανίας ξεκίνησε την συνέντευξη τύπου ο Γιάνης Βαρουφάκης από τις Βρυξέλλες λίγη ώρα μετά το Eurogroup.

Όπως κατήγγειλε, το κοινό ανακοινωθέν της συμφωνίας άλλαξε την τελευταία στιγμή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπήκε…..γερμανικός δάκτυλος!

Όπως υπογράμμισε στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Βαρουφάκης, ο πραγματικός λόγος που δεν καταφέραμε μέχρι τώρα να συμφωνήσουμε είναι ότι υπάρχει μια διαφορά αναφορικά με το εάν θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση του υφιστάμενου προγράμματος που η κυβέρνηση θεωρεί ότι απέτυχε ή θα κάτσουμε να συμφωνήσουμε σε ένα νέο πρόγραμμα που θα οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση.

Την Τετάρτη, σημείωσε, αρνηθήκαμε την ανακοίνωση που μιλούσε για συνέχιση και επιτυχημένη ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος. Το απορρίψαμε γιατί δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε ένα πρόγραμμα του οποίου τη λογική δεν δεχόμαστε.

Στη Σύνοδο Κορυφής προ ημερών, Ντάισελμπλουμ και Τσίπρας ανακοίνωσαν ότι θα αναζητηθεί κοινό έδαφος και αυτό ήταν μια μεγάλη πρόοδος.

«Πριν το σημερινό Eurogroup, ο Πιέρ Μοσκοβισί μου παρουσίασε ένα «draft» που ευχαρίστως θα υπέγραφα. Αναγνώριζε την ανθρωπιστική κρίση και μιλούσε για ένα μεταβατικό πρόγραμμα τεσσάρων μηνών», τόνισε ο υπουργός.

«Ευχαρίστως θα το υπογράφαμε, και θα ήμασταν διατεθειμένοι να προχωρήσουμε σε αποδοχή συγκεκριμένων στόχων. Δεν θα προχωρούσαμε σε καμία δράση η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί μονομερής. Το μόνο που ζητήσαμε είναι να μην εφαρμόσουμε μέτρα που θεωρούμε λάθος, όπως η μείωση χαμηλών συντάξεων ή η αύξηση των φόρων στον τουρισμό».

Το έγγραφο αυτό αποσύρθηκε εν συνεχεία από τον επικεφαλής του Eurogroup και παρουσιάστηκε ένα σχέδιο αντίστοιχο με αυτό της Παρασκευής. Σε αυτό περιλαμβάνεται μόνο κάποια «ευελιξία». Είναι πολύ προβληματικό για εμάς.

«Όταν ρώτησα τι είναι «ευελιξία», δεν πήρα καθαρή απάντηση. Πόσο θα μειωθούν οι συντάξεις; 10%, 5%;», υπογράμμισε.

Υπό αυτές τις συνθήκες, παρά την τεράστια θέληση μας, δεν ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις, υπογράμμισε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα δεχτεί όλους τους όρους που μπορεί να καλύψει.

Ο κ. Βαρουφάκης ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει τελικά συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους και τόνισε ότι «είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να κάνουμε ότι χρειαστεί για μια έντιμη συμφωνία τις επόμενες μέρες».

Υ.Γ. Μαξίμου: Άλλο κείμενο συμφωνήσαμε και άλλο μας έβαλαν να υπογράψουμε!!

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here