Βρέθηκε τάφος και οστά νεκρού στην Αμφίπολη!

0
163

Με δέος παρακολουθούν Έλληνες και ξένοι τα σπουδαία ευρήματα της αρχαιολογικής ομάδας στην Αμφίπολη, με επικεφαλής την Κατερίνα Περιστέρη.

Εδώ και λίγα λεπτά κάνει το γύρω του κόσμου η είδηση ότι βρέθηκε τάφος και οστά νεκρού στην Αμφίπολη.

Παρότι ο τάφος είναι συλημένος, ο σκελετός είναι ακέραιος και μέσα στις επόμενες ημέρες θα σταλεί σε ειδικά εργαστήρια, προκειμένου να προκύψουν τα πρώτα στοιχεία σχετικά με την ταυτότητα αλλά και την διακρίβωση της ακριβούς ηλικίας του.

Οι ανασκαφές συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και μετά από αυτή την ανακάλυψη οι αρχαιολόγοι έχουν πλέον στη διάθεσή τους περισσότερα στοιχεία για το εύρημα…

Τις τελευταίες ημέρες επικρατούσε απογοήτευσε, με πολλούς αρχαιολόγους και όχι μόνο, να υποστηρίζουν πως οι ανασκαφική ομάδα δεν βρει τίποτα ενδιαφέρον μέσα στον τύμβο. Οι τελευταίες εξελίξεις τους διαψεύδουν, όπως επίσης ακυρώθηκαν οι εκτιμήσεις που έκανα λόγο για ομαδικό τάφο.

Οι αρχαιολόγοι μπαίνοντας στον τρίτο θάλαμο, ο οποίος βρίσκεται σε βάθος 1,60μ. από τους σωζόμενους λίθους του δαπέδου, βρέθηκαν μπροστά σε μία τεράστια αποκάλυψη: Ένα μεγάλο κιβωτιόσχημο τάφο, κατασκευασμένο από πωρόλιθους.

Οι εξωτερικές διαστάσεις του τάφου είναι μήκους 3,23μ., πλάτους 1,56μ. και σωζόμενου ύψους 1 μ. Ωστόσο, βρέθηκαν, κατά την ανασκαφή, ορθοστάτες από την ανωδομή του τάφου, που μας επιτρέπουν να θεωρήσουμε ότι το ύψος του έφτανε τουλάχιστον στο 1,80μ.

Εντός του τάφου δημιουργήθηκε μια επιμήκης βάθυνση πλάτους 0,54μ.και μήκους 2,35μ. Πρόκειται για τη θέση στην οποία τοποθετήθηκε ξύλινο φέρετρο. Βρέθηκαν, διάσπαρτα, σιδερένια και χάλκινα καρφιά, καθώς και οστέινα και γυάλινα διακοσμητικά στοιχεία του φέρετρου. Επισημαίνεται ότι το συνολικό ύψος του τρίτου θαλάμου από την κορυφή της θόλου έως τον πυθμένα του τάφου είναι 8,90μ.

Εντός και εκτός του τάφου, βρέθηκε ο σκελετός του νεκρού. Το ταφικό συγκρότημα στον λόφο Καστά είναι ένα δημόσιο έργο. Κι αυτό διότι για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα μαρμάρου, που έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί στη Μακεδονία. Δηλαδή, είναι μια εξαιρετικά ακριβή κατασκευή, το κόστος της οποίας είναι απίθανο να είχε αναληφθεί από ιδιώτη.

Σε λίγες ημέρες τα ειδικά εργαστήρια θα αποκαλύψουν την ταυτότητα του νεκρού. Πάντως ένα είναι το σίγουρο: Ο νεκρός ήταν εξέχουσα προσωπικότητα, καθώς μόνον έτσι εξηγείται η κατασκευή αυτού του μοναδικού ταφικού συγκροτήματος.

Υ.Γ. Το μήνυμα που στέλνει ο νεκρός είναι ύψιστης σημασίας…..ΕΔΩ που χρόνια κείτομαι είναι ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!!

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here