Βόμβα από τον Guardian: Η κυβέρνηση παραβίασε δημοκρατικές διαδικασίες με πρόσχημα την πανδημία!

0
321

Δημοσίευμα του «Guardian» με παρουσίαση στοιχείων από σχετικές μελέτες, δείχνει ότι η πολιτική προσέγγιση στην πανδημία του κορωνοϊού έχει χωρίσει την Ευρώπη σε αυστηρές γραμμές μεταξύ Ανατολής και Δύσης:

Έξι από τις 18 χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχουν καταγράψει σημαντικές παραβιάσεις των διεθνών δημοκρατικών ελευθεριών από τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Varieties of Democracy (V-Dem), πράγμα που δεν καταγράφεται σε καμία από τις 12 χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Η έρευνα δείχνει, επίσης, ότι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ήταν πιο πρόθυμες να στραφούν σε καταχρηστικά μέτρα επιβολής, παραπληροφόρησης και μεροληπτικά μέτρα, με πιο συνηθισμένη παραβίαση να αποτελούν οι περιορισμοί στα μέσα ενημέρωσης.

Οι χειρότερες παραβιάσεις παρατηρήθηκαν στη Σερβία, η οποία κατέγραψε βαθμολογία παραβάσεων τρεις φορές υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Με έντονο κόκκινο στον χάρτη με τις μεγάλες δημοκρατικές παραβιάσεις κατά την διάρκεια του κορωνοϊού, βρίσκονται οι Ελλάδα, Πολωνία, Λευκορωσία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία και Σερβία.

Στο ανοιχτό κόκκινο ή ροζ, που επίσης αφορά χώρες στις οποίες καταγράφονται σοβαρές παραβιάσεις, περιλαμβάνονται οι Σλοβακία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Βουλγαρια, Ρωσία και Βέλγιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Βέλγιο ήταν η μόνη χώρα της Δυτικής Ευρώπης, που εντάσσεται στις κόκκινες κατηγορίες. Η χώρα κατέγραψε εθνοτική προσέγγιση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο V-Dem, με καταχρηστικές αστυνομικές πρακτικές που επηρεάζουν δυσανάλογα τις μειονότητες.

Όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, πολλές αυταρχικές ενέργειες των αρχών συχνά πηγάζουν από τα μέτρα αντιμετώπισης της COVID-19 που ορίζει η κυβέρνηση, τα οποία όμως δεν έχουν σαφή βάση στο κράτος δικαίου.

Η δρ. Τζοέλ Γκρόγκαν, ανώτερη λέκτορας νομικής στο Πανεπιστήμιο Middlesex, διαπίστωσε ότι εμπειρογνώμονες σε 24 από τις 27 χώρες της ΕΕ ανέφεραν, τουλάχιστον, κάποια ανησυχία σχετικά με μερικά από τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία δεν εμπίπτουν στις νομικές εξουσίες της κυβέρνησης.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ……..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here