Γεροβασίλη: Οι γκάφες της Κυβέρνησης κοστίζουν και στην οικονομία και στη χώρα.

0
255

Παρέμβαση της Γραμματέως της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ  Όλγας Γεροβασίλη στον Action24, στην εκπομπή Evening Report στις 02/06/2020.

Δεν μιλάμε για επικίνδυνα νησιά και επικίνδυνες χώρες. Μιλάμε για επικίνδυνους Κυβερνητικούς χειρισμούς.

Η Γραμματέας της Κ. Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην ενδοκυβερνητική ασυνεννοησία στο μείζον θέμα του τουρισμού, ως ένα ακόμη δείγμα έλλειψης στρατηγικού σχεδιασμού με επιπτώσεις σοβαρές στην οικονομία της χώρας αλλά και στις διπλωματικές της σχέσεις.

Η αρχή έγινε με την κατηγοριοποίηση των νησιών σε λίστες επικινδυνότητας πράγμα το οποίο έχει απολύτως βλαπτικά αποτελέσματα για τις τοπικές οικονομίες. Διότι όταν η κυβέρνηση μίας χώρας στοχοποιεί περιοχές, γιατί να τις εμπιστευτούν οι επισκέπτες;

Η συνέχεια βεβαίως με το διαχωρισμό ανάμεσα σε επικίνδυνες και μη επικίνδυνες χώρες ήταν θρίαμβος διπλωματικής αποτυχίας, όπως διαπιστώνεται από τις αντιδράσεις της Ιταλίας και από την προσπάθεια αναδίπλωσης του υπουργείου Εξωτερικών.

Στην παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η κυβέρνηση δρα με βάση το επιδημιολογικό κριτήριο η Όλγα Γεροβασίλη σχολίασε ότι η υπακοή στα υγειονομικά πρωτόκολλα δεν είναι συνώνυμο των αδέξιων ή και επικίνδυνων χειρισμών στα διπλωματικά πρωτόκολλα.

Ούτε προφανώς είναι συνώνυμο της οικονομικής καταδίκης κάποιων περιοχών της χώρας με την στοχοποίησή τους όταν ο τουρισμός αποτελεί οικονομική ένεση για τη χώρα. Το ερώτημα είναι: όλη αυτή η παλινωδία είναι αποτέλεσμα λάθος σχεδιασμού ή έλλειψης σχεδιασμού;

Η κυβέρνηση κρίνεται στην αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων. Η τουριστική περίοδος είναι πολύ μικρή φέτος για να δικαιολογεί λάθη πόσο μάλλον γκάφες.

Προφανώς τα υγειονομικά κριτήρια αποτελούν  πυξίδα. Το διάστημα του lock down ήταν πιο απλή κατάσταση και βεβαίως ήταν πρόσφορη περίοδος για την κυβέρνηση να σχεδιάσει την έξοδο από το lockdown. Είχαν μπροστά τους ένα τρίμηνο σχεδιασμού για μία επανεκκίνηση στην οποία όφειλαν να συνυπολογίσουν πολλές παραμέτρους.

Η επανεκκίνηση είναι πολύ-παραγοντικό ζήτημα. Δεν εκμεταλλεύτηκαν αυτή την περίοδο. Σήμερα, τώρα, ο τουρισμός κρίνεται. Και κρίνεται σε μία πολύ περιορισμένη περίοδο, χωρίς περιθώρια λάθους, πόσο μάλλον γκάφες.

Η συναίνεση στα Εθνικά θέματα έχει όρους και προϋποθέσεις. Δεν είναι λευκή επιταγή.

Καλούμενη να σχολιάσει την κυβερνητική διαχείριση των εθνικών θεμάτων αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα η Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε ότι είναι καθήκον της Αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητά επίσημη ενημέρωση. Και καθήκον της κυβέρνησης να απαντά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν υιοθέτησε ρητορική της Γείτονος χώρας για τα εθνικά θέματα.  Η συναίνεση έχει όρους και προϋποθέσεις. Και τώρα δεν τηρούνται.  Δεν προτιθέμεθα να οξύνουμε την ένταση στα εθνικά θέματα όμως δεν θα μείνουμε και σιωπηλοί.

Μετά το συμβάν στις Φέρες  του Έβρου ζητήσαμε επίσημη ενημέρωση. Η κυβέρνηση αντί να ενημερώσει απέδωσε τα δικά μας ερωτήματα σε FAKE  πληροφορίες. Στη συνέχεια φάνηκε ότι δεν ήταν καθόλου FAKE αλλά στη συγκεκριμένη περιοχή του Έβρου είχαν εισέλθει από την πλευρά της Τουρκίας σε ελληνικό έδαφος.

Παρ ότι η κυβέρνηση ενημέρωνε ότι δεν συνέβη τίποτα, έστειλε  δύο ρηματικές διακοινώσεις προς την Τουρκία, άρα κάτι συνέβη.  Ζητήσαμε να ενημερωθούμε. Ουδέποτε συνέβη.

Τέλος υπενθυμίζω ότι ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του αναφέρθηκε στο γεγονός ότι υπήρξε θέμα από την Τουρκία για ενέργειες που γίνονται επί ελληνικού εδάφους και η κυβέρνηση αποφάσισε να τοποθετήσει το φράχτη λίγο πιο μέσα ώστε να μην γίνονται αυτές οι συζητήσεις.

Αντιλαμβάνεστε ότι έτσι δημιουργείται μία νεκρή ζώνη και απεύχομαι πραγματικά αυτό που θα συμβεί εάν η Τουρκία αποφασίσει να εργαλειοποιήσει τους πρόσφυγες.

Με δεδομένη την αυξανόμενη ένταση και ποιοτική κλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας,  είναι πολλά τα ζητήματα τα οποία οφείλουν να συζητηθούν σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Η συναίνεση στα εθνικά θέματα κερδίζεται με το διάλογο. Το βέβαιο είναι ότι δεν εκχωρείται ως λευκή επιταγή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code