ΓΙΑΤΙ η Ελλάδα έχει το ακριβότερο ρεύμα στην χονδρική αγορά στην Ευρώπη;

0
259

Εκτός του ότι πληρώνουμε τους φίλους του Μητσοτάκη…

Το 40% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από Φυσικό Αέριο κι αυτό εξηγεί σε ένα βαθμό γιατί η Ελλάδα έχει το πιο ακριβό ρεύμα στην χονδρική αγορά στην Ευρώπη.

PWC: Ποιες είναι οι τιμές ρεύματος στην κεντρική Ευρώπη και γιατί είναι χαμηλότερες συγκριτικά με την Ελλάδα - Τι δείχνει η μελέτη για τον Βέλγο Ρυθμιστή

Όπως έχει διαμορφωθεί ο μηχανισμός της αγοράς οι προμηθευτές υποχρεούνται να αγοράζουν την ενέργειά τους από το Χρηματιστήριο Ενέργειας, είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας Μίλτος Ασλάνογλου.

Το 40% που χρησιμοποιείται για την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας είναι φυσικό αέριο, κι αυτό εξηγεί σε ένα βαθμό γιατί η Ελλάδα έχει το πιο ακριβό ρεύμα στην χονδρική αγορά στην Ευρώπη, είπε.

ΡΕΥΜΑ

Είναι επιλογή της Κυβέρνησης να χρησιμοποιεί τόσο πολύ Φυσικό Αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Επίσης, η τιμή της χονδρικής πρέπει να αποσυνδεθεί από την τιμή του πανάκριβου φυσικού αερίου, όπως έχουν κάνει οι χώρες της Ιβηρικής, είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης.

Επίσης, ναι μεν οι προμηθευτές αγοράζουν από το Χρηματιστήριο Ενέργειας, όμως τον Σεπτέμβριο π.χ. αγόρασαν με 430 ευρώ και πούλησαν με 790 ευρώ. Αυτό είναι αισχροκέρδεια, είπε.

Ήδη η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα είδος δελτίου στην κατανάλωση ρεύματος θέτοντας περιορισμούς στα δημόσια κτίρια και στα σχολεία, είπε:

-Η πρόταση του Yπουργείου στα νοικοκυριά για μείωση κατά 15% της κατανάλωσης ώστε να έχουν μπόνους, είναι κατά την γνώμη μου ανεδαφική, είπε, γιατί υπάρχουν ανελαστικές υποχρεώσεις.

-Αναφερόμενος στο θέμα που θέτει έντονα η αντιπολίτευση για άμεση κρατικοποίηση της ΔΕΗ, είπε ότι η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ συμφωνεί. Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η λύση, ώστε το κράτος με τον δημόσιο έλεγχο της ΔΕΗ, να συγκρατεί τις τιμές χαμηλά, είπε.

-Στην ερώτηση, αν υπό Δημόσιο έλεγχο η ΔΕΗ θα έχει ζημίες, τόνισε ότι η ΔΕΗ δεν ήταν ποτέ ζημιογόνα.

Η ΔΕΗ καλύπτει σήμερα περίπου το 50% της ζήτησης. Τα πράγματα τον χειμώνα θα δυσκολέψουν κι άλλο, εκτίμησε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here