Για την αντί-κορωνοϊική προστασία του αυτοκινήτου σας: 7 Σημεία που Χρειάζονται Προσοχή.

0
521

Οι δύσκολες και πρωτόγνωρες ημέρες που διανύουμε επιτάσσουν υπευθυνότητα και παραμονή στο σπίτι.

Ήδη οι άσκοπες βόλτες αποτελούν παρελθόν – βάσει νόμου – και για την κυκλοφορία στους δρόμους πρέπει να υπάρχει σοβαρός λόγος.

Δεν μπορούμε όμως να αποφύγουμε τελείως τη χρήση του αυτοκινήτου μας μια και θα χρειαστεί να πάμε στην εργασία, στο supermarket, το φαρμακείο ή να βοηθήσουμε ένα άτομο που μας χρειάζεται.

Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν για να αποφύγουμε την έκθεση μας στον κορωνοϊό για όσο διαρκεί η παραμονή μας στο αυτοκίνητο;

  1. Καθαρισμός με αντισηπτικά

Το πρώτο πράγμα που οφείλουμε να κάνουμε είναι να καθαρίσουμε τις επιφάνειες με διάλυμα αλκοόλης, ένα από τα κοινά αντισηπτικά που έχουν γίνει ανάρπαστα και δυσεύρετα.

Δες παρακάτω μερικά σημεία που χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή.

Το τιμόνι, ο επιλογέας ταχυτήτων, ο λεβιές του χειρόφρενου, τα χειριστήρια των φλας, το χερούλι στο ντουλαπάκι του συνοδηγού, τα χειριστήρια του κλιματισμού και η οθόνη multimedia είναι μερικά από αυτά, ενώ φυσικά και οι χειρολαβές σε πόρτες και χώρο αποσκευών πρέπει να καθαρίζονται σχολαστικά.

Προσοχή! Δεν πρέπει να το παρακάνουμε με το οινόπνευμα και το πολύ τρίψιμο, καθώς ορισμένες επιφάνειες (πχ δερμάτινα καθίσματα) είναι ευαίσθητες σε μεγάλη ποσότητα αλκοόλης ή στο οξυζενέ και μπορεί να προκαλέσουμε φθορές.

  1. Δεν μοιράζομαι το αυτοκίνητο

Ένας τρόπος να είμαστε ασφαλής από τον covid-19 είναι να γνωρίζουμε πως δεν θα βρεθεί κανένας άλλος πίσω από το τιμόνι του αυτοκινήτου μας.

Ακόμη και οι δικοί μας άνθρωποι όπως ο/η σύζυγος ή τα παιδιά μας μπορεί να φέρουν τον ιό και να «κολλήσουμε» χωρίς καν να έχουμε την υποψία.

Σε περίπτωση πάντως που πρέπει να οδηγήσει το αυτοκίνητο μας κάποιος άλλος, αποφεύγουμε τη χρήση του A/C (το σύστημα του κλιματισμού μπορεί να φιλοξενήσει τον ιό), ενώ ο καθαρισμός με αντισηπτικό θα πρέπει να είναι ακόμη πιο σχολαστικός.

  1. Προσοχή στα πρατήρια καυσίμων

Μία επίσκεψη στο πρατήριο καυσίμων συνεπάγεται αρκετές επαφές που καλό είναι να τις αποφύγουμε. Παρακάτω είναι κινήσεις που μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις τις άσκοπες επαφές.

Αν η τάπα ανοίγει με κλειδί μπορούμε να την ανοίξουμε μόνοι μας ώστε να αποφύγουμε να δώσουμε τα κλειδιά σε κάποιον άλλο ή να επιλέξουμε ένα πρατήριο με αντλία self service και φυσικά να φοράμε γάντια μίας χρήσης όταν πιάσουμε την αντλία. Τέλος, καλό είναι να πληρώσουμε με ανέπαφη συναλλαγή.

Όπως με κάθε κλειστό χώρο καλό είναι να αποφύγουμε να μπούμε στο κατάστημα, ενώ σε περίπτωση που είναι αναγκαία κάποια συναλλαγή με τα χέρια, τότε χρησιμοποιούμε γάντια μίας χρήσης και μετά πλένουμε και πάλι τα χέρια μας.

Καλό είναι να γεμίσουμε το ρεζερβουάρ έτσι ώστε η επόμενη επίσκεψη στο πρατήριο καυσίμων να καθυστερήσει όσο γίνεται περισσότερο.

  1. Κρατάμε αποστάσεις (πάνω από 2 μέτρα!)

«Keep Distance», όπως λέει και η Audi στην τελευταία της καμπάνια σχετικά με την κατάσταση που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός!

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας πρέπει να τηρούμε απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων, ειδικά από άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Όταν οδηγούμε οι αποστάσεις πρέπει να είναι μεγαλύτερες και όχι για να μην μεταδώσουμε ή να κολλήσουμε τον ιό!

Αυτές τις ημέρες πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί για να μην επιβαρύνουμε το σύστημα υγείας καθώς και τα σώματα ασφαλείας.

Στη μάχη που δίνει το σύστημα υγείας δεν περισσεύει κανένας γιατρός και κανένα κρεβάτι για να φιλοξενήσει κάποιον που έτρεχε με υπερβολική ταχύτητα ή πέρασε με κόκκινο.

Το ίδιο ισχύει και με την αστυνομία ή την τροχαία, καθώς σε περίπτωση κάποιου συμβάντος είναι κρίμα να απασχοληθούν έναντι του καθήκοντος περιορισμού της κυκλοφορίας.

Με λίγα λόγια, η προσοχή μας πρέπει να είναι τεταμένη αυτές τις ημέρες. Πρέπει να αφήσουμε στην άκρη εγωισμούς και υπερβολές που θα οδηγήσουν σε δυσάρεστες καταστάσεις. Στο κάτω κάτω, η κίνηση είναι ελάχιστη.

  1. Μεταφορά ασθενή ή τραυματισμένου

Όταν ένας δικός μας άνθρωπος έχει ανάγκη και πρέπει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, τότε είναι λογικό τα παραπάνω πρωτόκολλα να παραβιαστούν.

Ακόμη και έτσι όμως φροντίζουμε όλοι οι επιβαίνοντες να φοράνε μάσκα.

Καθήκον μας είναι να γνωρίζουμε την ταυτότητα όλων όσων βρίσκονται στο αυτοκίνητο. Σε περίπτωση που κάποιος εμφανίσει συμπτώματα του covid-19, τότε να ενημερωθούν οι υπόλοιποι για απόλυτο περιορισμό το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως ορίζουν οι κανόνες του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

  1. Δραστικός καθαρισμός

Όταν υπάρχει υποψία κρούσματος κορωνοϊού στο αυτοκίνητο μας, δεν έχουμε παρά να λάβουμε ακόμη πιο δραστικά μέτρα. Ο βιολογικός καθαρισμός αποτελεί μια ενδεδειγμένη λύση σε αυτή την περίπτωση, ή ακόμη και απολύμανση σε ειδικό συνεργείο καθαρισμού.

Ειδικά σε περίπτωση επαγγελματικού οχήματος (π.χ. ταξί,) ο καθαρισμός επιβάλλεται ακόμη και χωρίς υποψία κρούσματος, καθώς η συχνή μεταφορά ανθρώπων αυξάνει και τις πιθανότητες μετάδοσης.

  1. Στο συνεργείο

Σε περίπτωση που η ατυχία μας χτυπήσει την πόρτα και η επίσκεψη στο συνεργείο ή φανοποιείο αυτοκινήτων είναι επιβεβλημένη, τότε και πάλι αποφεύγουμε τις επαφές και κρατάμε εύλογες αποστάσεις.

Πρέπει να έχουμε ήδη συνεννοηθεί προηγουμένως τηλεφωνικά για όλες τις λεπτομέρειες και μόλις αφήσουμε το αυτοκίνητο στο χώρο υποδοχής καλό είναι να απομακρυνθούμε.

Καθήκον του μηχανικού είναι να τοποθετήσει ειδική μεμβράνη σε όλα τα σημεία επαφών, ενώ και πάλι – κατά την παραλαβή – προτού βάλουμε το κλειδί στη μίζα θα πρέπει να φοράμε γάντια μιας χρήσης, μάσκα και να καθαρίσουμε καλά με αντισηπτικό τις κοινές επιφάνειες.

Συμπέρασμα

Ζούμε ιστορικές στιγμές με τον κοινωνικό περιορισμό και την απαγόρευση μετακινήσεων να έχουν τεθεί σε ισχύ. Κάποιες βασικές μετακινήσεις που αφορούν εμάς ή και τις οικογένειες μας πρέπει να γίνονται, πάντα συμπληρώνοντας το έντυπο βεβαίωσης μετακίνησης ή στέλνοντας το ανάλογο SMS.

Μέσα από τις παραπάνω συμβουλές της «spotawheel», ελαχιστοποιούμε την έκθεση μας στον θανατηφόρο covid-19, μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο με ασφάλεια κατά τις αναγκαίες μετακινήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here