Γλυπτική με τίτλο «Ροές-Αντίσταση στη Φθορά».

0
162

Την Πέμπτη 23 Απριλίου 2015, ο εκ των κορυφαίων εικαστικών καλλιτεχνών Δημήτρης Βλάσσης παρουσιάζει στον Εικαστικό Κύκλο, Καρνεάδου 20, Κολωνάκι, την έκθεση γλυπτικής με τίτλο «Ροές – Αντίσταση στη Φθορά».

Στο σημείωμα του καταλόγου του, ο καλλιτέχνης αναφέρει: «Επιχειρώ την μετάπλαση της ανθρώπινης φιγούρας από την αρμονία του ανθρωπίνου σώματος στην αίσθηση και την αισθητική του μετάλλου μέσα από μία ΡΟΗ που εκφράζεται με την δομή του βιομηχανικού μεταλλικού σωλήνα.

Δεν αποτυπώνω ρεαλιστικά. Θέλω να εκμαιεύσω την συγκίνηση του θεατή με την αναγωγή του στη σφαίρα των ιδεών μου. Η καταγωγή της γλυπτικής μου είναι η αρχιτεκτονική, τα θέματά της ο έρωτας, η ζωή, ο θάνατος, οδηγός της τα κείμενα, μοντέλο της το ανθρώπινο κορμί και απόδοσή της μια φορτισμένη κίνηση που ελέγχεται από κατασκευαστική λογική. 

Δεν είναι τόσο εύκολο να «ξεφύγω» από την αρχιτεκτονική μου παιδεία ούτε να παρακάμψω την βιομηχανική λογική και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Αυτό, σε δεύτερη ανάγνωση, διαβάζεται ως εμμονή στην αφαίρεση, αν σκεφτεί κανείς πως ανήκω στους αρχιτέκτονες του μοντερνισμού, πλην, με λατρεία στην κάθε ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική οποιουδήποτε παρελθόντος.

Σκέπτομαι συχνά πως η αφαίρεση στην τέχνη (εκφραζόμενη συνήθως στην απόδοση του ανθρωπίνου σώματος), είναι ομόδρομη με την ιδεοπλασία της σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Σκέπτομαι πως το ανθρώπινο σώμα, αναμφισβήτητα τέλειο, είναι, τελικά, «Μπαρόκ».

Και δυστυχώς, όσο πιο πολύ γερνάει, (εδώ, συγχωρείστε μου την χιουμοριστική διάθεση) τόσο πιο «Μπαρόκ» γίνεται. Ίσως αυτό να με ενοχλεί περισσότερο. 

Κατανοείστε την εμμονή μου στις σφριγηλές, τις στιλπνές επιφάνειες και την αφαιρετική μορφολογία, που πιστεύει πως, έτσι, θα «γητέψει», θα εμποδίσει την φθορά». Με τα έργα του και τις αισιόδοξες φόρμες του, θα μας καταπλήξει για μια κόμη φορά.

Δημήτρης Βλάσσης

Ο Δημήτρης Βλάσσης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1946, απεφοίτησε από το Ε.Μ.Π. το 1969 και έκτοτε εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Ασχολήθηκε με την Τεχνική Εκπαίδευση ως καθηγητής του Αρχιτεκτονικού σχεδίου.

Συμμετέχει ενεργά στην προβολή και την προβληματική της αρχιτεκτονικής και της τέχνης, γενικότερα, με ομιλίες, διαλέξεις, άρθρα κλπ, και με τα βιβλία του Σημειώματα στη δομή του σημερινού σπιτιού και Δημήτρης Βλάσσης: Αρχιτεκτονική, Design, Γλυπτική, Θέατρο και τη μελέτη του περί «Σκηνοθεσίας της αρχιτεκτονικής».

Έχει έντονη παρουσία στη γλυπτική με ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Πολωνία.

Παράλληλα ασχολείται με το θέατρο ως σκηνοθέτης, σκηνογράφος, συγγραφέας, και με την λογοτεχνία με το βιβλίο του «Παραμυθάκια παρά θιν’ αλός».

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 
Πέμπτη 23 Απριλίου 2015, ώρα: 19.00

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ:
23 Απριλίου – 16 Μαΐου 2015

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 
Δευτέρα Κλειστά
Τετάρτη – Σάββατο 10.00 – 15.00
Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή 10.00 – 20.00.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here