Γ. Κατρούγκαλος: Η παράταση της παραμονής της ΝΔ στην εξουσία βλάπτει τη χώρα και στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής.

0
247

Δήλωση του Τομεάρχη ξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργου Κατρούγκαλου μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

«Η εξωτερική πολιτική του κ. Μητσοτάκη έχει τρία χαρακτηριστικά:

Πρώτον χαρακτηριστικό, συνιστά ανατροπή πάγιων σταθερών της διπλωματίας μας, εγκατάλειψη της πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής και επιστροφή στο δόγμα που χρησιμοποιούσε η Eλληνική δεξιά την περίοδο του εμφυλίου, της Ελλάδας ως «προκεχωρημένου φυλακίου». Και αυτά στο πλαίσιο, μιας λογικής που δεν είναι διεκδικητική, αλλά η λογική του πιστού και δεδομένου.

Δεύτερο χαρακτηριστικό είναι ότι πρόκειται για μια ΙΧ πολιτική του Κ. Μητσοτάκη, η οποία πολλές φορές εκδηλώνεται εν αγνοία τόσο του Υπουργείου Εξωτερικών όσο και του Υπουργείου Άμυνας. Χαρακτηριστική η ανακοίνωση για την αγορά των 6 Ραφάλ, των πρόσθετων Ραφάλ, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που την αγνοούσε ο ίδιος ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, ή οι πρόσφατες εξαγγελίες για τα F35.

Το τρίτο χαρακτηριστικό είναι η έμφαση στην επικοινωνία και όχι στην ουσία, και η κατασκευή εικονικών πραγματικοτήτων, όπως είναι η αφήγηση περί τάχα απομόνωσης της Τουρκίας, λόγω των μεγάλων επιτυχιών του «Μωυσή πρωθυπουργού».

Η πιο φανερή διάψευση αυτού του αφηγήματος έγινε στην πρόσφατη διάσκεψη του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, όπου η παραβατική Τουρκία, που παραβιάζει τα δικαιώματα στο εσωτερικό της χώρας, που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, όχι μόνο με τις παράλογες αιτιάσεις απέναντι στη δική μας χώρα, αλλά και έχοντας στρατεύματα κατοχής σε τρεις χώρες, στην Κύπρο, στη Συρία, στο Ιράκ, αυτή η παραβατική Τουρκία πήρε την πλήρη στήριξη της Δύσης, πήρε ότι ήθελε.

Και πώς χαρακτηρίστηκε το αποτέλεσμά της διάσκεψης; Αν όχι επιτυχία, θετική τουλάχιστον για τον Πρωθυπουργό, τη στιγμή που όλοι οι αντικειμενικοί παρατηρητές, και αυτοί που συμμετείχαν άμεσα στη Διάσκεψη, όπως ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Κασουλίδης, τη χαρακτήρισαν δυσμενή εξέλιξη.

Αυτή η πρακτική, τα δίνουμε όλα και δεν παίρνουμε τίποτα, αυτή η προσωποπαγής πολιτική δεν ωφελεί τη χώρα.

Πρέπει να επιστρέψουμε στην πολυδιάστατη ενεργητική διπλωματία που έχει ανάγκη η χώρα, και για το λόγο αυτό πρέπει να έχουμε το δυνατό συντομότερο εκλογές.

Η παράταση της παραμονής της ΝΔ στην εξουσία βλάπτει τη χώρα και στο επίπεδο της διπλωματίας και της εξωτερικής πολιτικής».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here