Δήμαρχος Θωμάκος: Συγκεκριμένος εργολάβος «μπλοκάρει» έργα στον Δήμο Κηφισιάς!

0
218

Μια σοβαρότατη καταγγελία έκανε ο δήμαρχος Κηφισιάς στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016.

Όπως ανέφερε ο κ. Γιώργος Θωμάκος, υπάρχει συγκεκριμένος εργολάβος που συστηματικά καθυστερεί τη διαδικασία δημοπράτησης, αλλά και υλοποίησης των έργων στον Δήμο, μέσω «εκδικητικών» ενστάσεων, τόσο του ίδιου όσο και 4-5 άλλων εργοληπτικών εταιρειών που ελέγχει.

Δημοπράτηση ο Δήμος…..ένσταση ο εργολάβος!

Ειδικότερα, όπως σημείωσε ο δήμαρχος, στη συζήτηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2017, κατά τη διάρκεια της περιόδου 2015 – αρχές 2016 υπήρξε «ρεκόρ» δημοπρατήσεων νέων έργων από πλευράς Δήμου.

Ωστόσο, όπως παραδέχθηκε, στην υλοποίησή τους σημειώθηκαν σημαντικές καθυστερήσεις, τις οποίες και απέδωσε στη δράση του προαναφερόμενου εργολάβου.

Και επειδή, όπως τόνισε ο κ. Γ. Θωμάκος, «θα πρέπει κάποια στιγμή οι δημότες να μάθουν την αλήθεια» απεκάλυψε – χωρίς ονόματα προς το παρόν – τον τρόπο που η εν λόγω εταιρεία «μπλοκάρει» την υλοποίηση έργων στον Δήμο Κηφισιάς.

Με βάση τα καταγγελλόμενα, ο εργολάβος αυτός, μαζί με άλλες 4-5 εταιρείες που ελέγχει, λαμβάνουν συστηματικά μέρος στις δημοπρασίες που κάνει ο Δήμος και εν συνεχεία προχωρούν στις υποβολές «εκδικητικών» ενστάσεων.

Αιτιολογώντας δε τη χρήση του όρου «εκδικητικών», ο δήμαρχος εξήγησε ότι οι εταιρείες που προχωρούν στις ενστάσεις δεν είναι οι αμέσως επόμενες της διαγωνιστικής διαδικασίας που γίνεται, αλλά βρίσκονται στην 6η, 7η, ακόμη και 20ή θέση της κατάταξης και παρ’ όλα αυτά, «τραβούν» τις ενστάσεις μέχρι και σε δεύτερο βαθμό!

Μέσω αυτής της «βιομηχανίας» ενστάσεων, ο εργολάβος -σύμφωνα με τον δήμαρχο- κατορθώνει να καθυστερεί τη δημοπράτηση των έργων για περίοδο 6-9 μηνών, δημιουργώντας σημαντική ζημία για τον Δήμο.

Υπονόμευση και στην υλοποίηση των έργων

Ωστόσο, η δράση του προαναφερόμενου εργολάβου δεν περιορίζεται στην παρεμπόδιση της δημοπράτησης των έργων, αλλά και στην καθυστέρηση έναρξης υλοποίησής του.

Πώς γίνεται αυτό; Όπως εξήγησε ο δήμαρχος, όταν κάποια από τις εταιρείες που ελέγχει ο εργολάβος αναλάβουν ένα έργο, καθυστερούν την υπογραφή της σύμβασης, επιστρατεύοντας σειρά τεχνασμάτων.

Ένα από αυτά είναι η προσέλευση για την υπογραφή της σύμβασης σε ώρες διαφορετικές από αυτές που έχουν οριστεί. Για παράδειγμα, η συνάντηση έχει οριστεί για τις 12:00 και οι εκπρόσωποι της εταιρείας δεν προσέρχονται, αλλά αποστέλλεται επιστολή στον Δήμο ότι προσήλθαν στις 10:00 και δεν βρήκαν κανέναν!

Ένα άλλο τέχνασμα είναι η διαρκής αλλαγή διευθύνσεων. Ο Δήμος στέλνει την πρόσκληση στη διεύθυνση που έχει δηλωθεί, η εταιρεία έχει αλλάξει διεύθυνση, ο Δήμος επαναλαμβάνει την πρόσκληση στην νέα διεύθυνση, αλλά δύο μέρες μετά υπάρχει και νέα αλλαγή!

Τέλος, μία ακόμη πρόφαση που χρησιμοποιείται από πλευράς των συγκεκριμένων εταιρειών για να καθυστερούν την υπογραφή των συμβάσεων είναι η εύρεση κάποιου ορθογραφικού ή συντακτικού λάθους στη σύμβαση, που -σύμφωνα με τις εταιρείες- την καθιστά «δυσνόητη»!

Έχασαν τα…..προνόμια

Ωστόσο, το «ζουμί» της ιστορίας κρύβεται στο γιατί -σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες του κ. Γ. Θωμάκου- ακολουθείται η παραπάνω τακτική από τον εργολάβο και τις εταιρείες – «δορυφόρους» του.

Όπως, λοιπόν, αποκάλυψε ο δήμαρχος, μέχρι και το 2014 και για τρεις δημοτικές περιόδους, ο εν λόγω εργολάβος αναλάμβανε «σχεδόν το σύνολο» των δημοπρατούμενων έργων στον Δήμο Κηφισιάς, «με τον τρόπο που γίνονταν οι δημοπρασίες, είτε μέσα είτε έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο και ο νοών νοείτω…», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Έτσι, όταν αυτό άλλαξε, αφού σύμφωνα με τον δήμαρχο οι δημοπρασίες πλέον γίνονται «με τρόπο απόλυτα διαυγή, διαφανή και στη βάση της νομιμότητας», «διαταράχθηκε» η ροή των έργων που λάμβανε ο συγκεκριμένος εργολάβος, με αποτέλεσμα να καταφύγει στην προαναφερόμενη «πολιτική».

Μάλιστα, προχωρώντας ακόμη περισσότερο, ο κ. Γ. Θωμάκος ευχήθηκε «να μην υπάρχει καθοδήγηση-υποκίνηση» του συγκεκριμένου εργολάβου στην προσπάθειά του να καθυστερεί τα έργα που έχει ανάγκη η πόλη, αν και άφησε αιχμές για κάποιους «που χαίρονται και τρίβουν τα χέρια τους» με τις καθυστερήσεις που προκαλούνται.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε ο ίδιος, τα έργα – έστω και με καθυστερήσεις – θα υλοποιηθούν, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει όλος ο τεχνικός κόσμος, η κοινότητα των εργοληπτικών εταιρειών και κυρίως, οι δημότες, να μάθουν «με ονόματα και διευθύνσεις» ποιοι καθυστερούν τα έργα στον Δήμο.

Αναπάντητες οι καταγγελίες του δημάρχου

Οι καταγγελίες του δημάρχου έγιναν ενώ στα έδρανα της μείζονος μειοψηφίας καθόταν μόνο ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Παπαδόπουλος (σ.σ.: πέντε από τους 10 δημοτικούς συμβούλους της παράταξης έχουν τεθεί σε 15νθήμερη αργία από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ενώ ο επικεφαλής, τέως δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης, έχει δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Σώματος έως τη λήξη της αργίας των συναδέλφων του).

Ο κ. Γ. Παπαδόπουλος επέλεξε να μην απαντήσει στις καταγγελίες του δημάρχου και εστιάστηκε στα υπόλοιπα θέματα του Τεχνικού Προγράμματος.

Το μόνο που σχολίασε σχετικά ήταν ότι θα ψηφίσει το Τεχνικό Πρόγραμμα «παρά τις αιχμές που διατυπώθηκαν από τον δήμαρχο».

Πηγή: enypografa.gr

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here