«Δεκαοκτώ Μαθήματα Παγκόσμιας Ιστορίας» στον Δήμο Κηφισιάς.

0
368

Ο Δήμος Κηφισιάς και το Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού και Αθλητισμού «Δημήτριος Βικέλας» σε συνεργασία με τον Τομέα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και με τη συμβολή του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Πολιτείας, διοργανώνουν μια σειρά μαθημάτων Παγκόσμιας Ιστορίας με τίτλο: «Δεκαοκτώ Μαθήματα Παγκόσμιας Ιστορίας».

Ο κύκλος μαθημάτων, ευγενώς προσφερθείς από την Α. Καθηγήτρια Ιστορίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Μαρία Ευθυμίου, θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη 18:00-21:00 (από 30/09/2014 έως 24/02/2015), στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Κηφισιάς. (Αίθουσα «Δήμαρχος Β. Γκατσόπουλος», Διονύσου & Μυρσίνης, Κηφισιά).

Στα μαθήματα αυτά εντοπίζονται οι μεγάλες τομές και φάσεις της ανθρώπινης ιστορίας : περίοδος καρπό-συλλογής και κυνηγίου/ γεωργική επανάσταση/ βιομηχανική επανάσταση. Αναλύεται η πορεία των διαφόρων θρησκειών της γης -και των οπαδών τους.

Αναδεικνύονται τα γενικά χαρακτηριστικά ευρύτερων πολιτισμικών περιοχών της γης (: Εγγύς Ανατολή, Βόρεια Αφρική, Κεντρική Ασία και Άπω Ανατολή, Ινδία, Κίνα, Ιαπωνία, Ρωσία, Ευρώπη, Αμερική), δίνοντας έμφαση στις κεντρικές παραμέτρους που διαμόρφωσαν τους μεγάλους επώνυμους πολιτισμούς και τις περιφέρειές τους.

Η ελληνική ιστορία δεν αντιμετωπίζεται συντεταγμένα, καθώς ο Έλληνας ακροατής την γνωρίζει από την σχολική και την όλη του εκπαίδευση.

Τα μαθήματα συνοδεύονται από την ανάγνωση χαρακτηριστικών κειμένων και από μουσικά ακούσματα.

Μαρία Ευθυμίου

Η Μαρία Ευθυμίου γεννήθηκε στην Λάρισα το 1955. Σπούδασε Ιστορία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και – σε μεταπτυχιακό επίπεδο – στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, στο Παρίσι.

Από το 1981 ανήκει στο Διδακτικό και Επιστημονικό Προσωπικό της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα διεθνή συνέδρια Ιστορίας. Ανάμεσα στις επιστημονικές δημοσιεύσεις της περιλαμβάνονται τρία βιβλία και περισσότερα από πενήντα άρθρα δημοσιευμένα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά καθώς και σε Πρακτικά Συνεδρίων Ιστορίας.

Για την διδακτική της προσφορά, τον Δεκέμβριο του 2013 τιμήθηκε με το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας Ξανθόπουλου-Πνευματικού.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here