ΔΗΛΩΣΗ Αλέξη Τσίπρα για την ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας και τη θωράκιση της οικονομίας λόγω του κορωνοϊο.

0
591

Ο νέος κορωνοϊός δε δοκιμάζει μόνο την αντοχή της Δημόσιας υγείας. Κυρίως θα δοκιμάσει και τη συνοχή της κοινωνίας μας. Μπορούμε όμως να τον νικήσουμε.

Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει άμεσα γενναία μέτρα για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, σε ανθρώπινο δυναμικό και σε υλικοτεχνική υποδομή.

Προτείνουμε να δημιουργήσει άμεσα διακομματική επιτροπή μέσω της οποίας θα προκηρυχθούν 4.000 νέες θέσεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών.

Τουλάχιστον 1.000 επαγγελματίες Υγείας πρέπει τις επόμενες μέρες να ενισχύσουν τις ΜΕΘ και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Ταυτόχρονα πρέπει να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις, για οποιαδήποτε κατηγορία προσωπικού του ΕΣΥ, που λήγουν τους επόμενους μήνες.

Χρειάζεται ένα έκτακτο κονδύλι τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ, ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί τόσο η μετατροπή μεγάλων νοσοκομειακών μονάδων σε ειδικές μονάδες νοσηλείας, όσο και η αγορά εξοπλισμού ΜΕΘ, για τη στελέχωσή τους.

Αντίστοιχα έκτακτα μέτρα όμως η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει και για τις επιπτώσεις στην οικονομία. Ήδη, πολύ πριν κάνει την εμφάνισή του ο νέος ιός, τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ διέψευσαν παταγωδώς το αφήγημα περί μεγέθυνσης των ρυθμών ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε την οικονομία να τρέχει με ρυθμούς 2,8% το καλοκαίρι και το Δεκέμβρη την οδήγησε στο 1%. Με τα νέα δεδομένα δε, που δημιουργεί ο νέος ιός, είναι προφανές ότι οι στόχοι του προϋπολογισμού έχουν ήδη εκτροχιαστεί.

Η κυβέρνηση οφείλει να φέρει άμεσα προς ψήφιση συμπληρωματικό προϋπολογισμό με επαναπροσδιορισμό της προβλεπόμενης ανάπτυξης και νέα αναπτυξιακά μέτρα για την θωράκιση της οικονομίας. Αυτό βεβαίως προϋποθέτει άμεση διεκδίκηση μείωσης του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2020.

Η κυβέρνηση οφείλει επίσης να αναστείλει τώρα τον σχεδιασμό της για κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Είναι αδιανόητο, την ώρα που θα πρέπει συμπολίτες μας να μπαίνουν σε κατ’οίκον περιορισμό, η ΝΔ να επιτρέπει στα funds να βγάζουν ολόκληρες οικογένειες έξω από τα σπίτια τους.

Η κυβέρνηση οφείλει να ακούσει και να υλοποιήσει τις προτάσεις μας. Έχει χρέος και κοινωνική ευθύνη.

Αλλά όλοι έχουμε ευθύνη. Τα κόμματα, η εκκλησία, οι συλλογικοί φορείς της κοινωνίας μας. Όλοι μαζί, με τη συμπεριφορά μας, μπορούμε να δείξουμε ότι νοιαζόμαστε για τον διπλανό μας, για τον ευάλωτο συνάνθρωπό μας.

Είναι ζήτημα κοινής λογικής και ανθρωπιάς.

Δήλωση για την ενίσχυση της δημόσιας Υγείας και τη θωράκιση της οικονομίας λόγω του κορωνοϊού

Ο νέος κορωνοϊός δε δοκιμάζει μόνο την αντοχή της Δημόσιας υγείας.Κυρίως θα δοκιμάσει και τη συνοχή της κοινωνίας μας. Μπορούμε όμως να τον νικήσουμε. Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει άμεσα γενναία μέτρα για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, σε ανθρώπινο δυναμικό και σε υλικοτεχνική υποδομή. Προτείνουμε να δημιουργήσει άμεσα διακομματική επιτροπή μέσω της οποίας θα προκηρυχθούν 4.000 νέες θέσεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών. Τουλάχιστον 1.000 επαγγελματίες Υγείας πρέπει τις επόμενες μέρες να ενισχύσουν τις ΜΕΘ και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Ταυτόχρονα πρέπει να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις, για οποιαδήποτε κατηγορία προσωπικού του ΕΣΥ, που λήγουν τους επόμενους μήνες.Χρειάζεται ένα έκτακτο κονδύλι τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ, ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί τόσο η μετατροπή μεγάλων νοσοκομειακών μονάδων σε ειδικές μονάδες νοσηλείας, όσο και η αγορά εξοπλισμού ΜΕΘ, για τη στελέχωσή τους.Αντίστοιχα έκτακτα μέτρα όμως η κυβέρνηση οφείλει να λάβει και για τις επιπτώσεις στην οικονομία. Ήδη, πολύ πριν κάνει την εμφάνισή του ο νέος ιός, τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ διέψευσαν παταγωδώς το αφήγημα περί μεγέθυνσης των ρυθμών ανάπτυξης.Η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε την οικονομία να τρέχει με ρυθμούς 2,8% το καλοκαίρι και το Δεκέμβρη την οδήγησε στο 1%. Με τα νέα δεδομένα δε, που δημιουργεί ο νέος ιός, είναι προφανές ότι οι στόχοι του προϋπολογισμού έχουν ήδη εκτροχιαστεί. Η κυβέρνηση οφείλει να φέρει άμεσα προς ψήφιση συμπληρωματικό προϋπολογισμό με επαναπροσδιορισμό της προβλεπόμενης ανάπτυξης και νέα αναπτυξιακά μέτρα για την θωράκιση της οικονομίας. Αυτό βεβαίως προϋποθέτει άμεση διεκδίκηση μείωσης του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2020.Η κυβέρνηση οφείλει επίσης να αναστείλει τώρα τον σχεδιασμό της για κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Είναι αδιανόητο, την ώρα που θα πρέπει συμπολίτες μας να μπαίνουν σε κατ’οίκον περιορισμό, η ΝΔ να επιτρέπει στα funds να βγάζουν ολόκληρες οικογένειες έξω από τα σπίτια τους.Η κυβέρνηση οφείλει να ακούσει και να υλοποιήσει τις προτάσεις μας. Έχει χρέος και κοινωνική ευθύνη. Αλλά όλοι έχουμε ευθύνη. Τα κόμματα, η εκκλησία, οι συλλογικοί φορείς της κοινωνίας μας. Όλοι μαζί, με τη συμπεριφορά μας, μπορούμε να δείξουμε ότι νοιαζόμαστε για τον διπλανό μας, για τον ευάλωτο συνάνθρωπό μας. Είναι ζήτημα κοινής λογικής και ανθρωπιάς. https://bit.ly/334Nvcw

Gepostet von Alexis Tsipras am Dienstag, 10. März 2020

Υ.Γ. Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα έχει σήμερα, Δευτέρα, 23/3, στις 18:00 τηλεδιάσκεψη με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωναϊού και την κατάσταση στα νοσοκομεία.  

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here