Δημήτρης Πιατάς: Τώρα και «Ισορροπιστής Αεροσκαφών»

0
302

Ti να πρωτοπείς γι αυτόν τον καλλιτέχνη, που ότι ρόλο κι αν του δώσεις τον αποδίδει στο μάξιμουμ! Τώρα εμφανίζεται υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Θοδωρή Γκόνη, στον Πολυχώρο Αθηναϊς στην απολαυστική κωμωδία του Θόδωρου Θεοδωρίδη «Ισορροπιστής Αεροσκαφών: Το επάγγελμα του μέλλοντος», σε μια παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας.

Μαζί του παίζουν ο Αλέξανδρος Τούντας και ο Ανδρέας Ανδρέου. Το έργο θα παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00 έως 8 Μαρτίου 2016.

Επόμενες «πτήσεις» για την παράσταση «Ισορροπιστής Αεροσκαφών» τον Μάρτιο στην Λεμεσό στην Κύπρο, τον Απρίλιο στην Καβάλα, αρχές Μαΐου στην Θεσσαλονίκη και τέλη Μαΐου στο Βερολίνο….

«Θυμώνω, από την ενημέρωση της καθημερινότητας…..αγχώνομαι από το αδιέξοδο της καθημερινότητας.» 

Η υπόθεση αναφέρεται στον Αλέξανδρο Ελεφάντη, ένα καθημερινό άνθρωπο, που ζει και δραστηριοποιείται επαγγελματικά σε μια επαρχιακή πόλη και η συμμετοχή του στα διοικητικά της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας τον φέρνει αντιμέτωπο με μια πρωτοφανή και απίστευτη πρόκληση. 

Αλλάζει κυριολεκτικά η ζωή του, αρχικά με γεγονότα και καταστάσεις που δεν τα είχε φανταστεί ούτε στα πιο τρελά του όνειρα , τα οποία όμως στη συνέχεια εξελίσσονται σε έναν τρομακτικό εφιάλτη.

Με αυτοβιογραφικά στοιχεία που μπλέκονται γλυκά με τη μυθοπλασία, ο ισορροπιστής αεροσκαφών ισορροπεί ανάμεσα στη φαντασία και στην πραγματικότητα με την ακρίβεια και την επιδεξιότητα κινέζου ακροβάτη.

Ενώ έρχεται αρχικά αντιμέτωπος με έναν ιδιότυπο αλλά σκληρό ρατσισμό, η διαφορετικότητά του μετατρέπεται ανέλπιστα σε ένα πολύτιμο όσο και εξαιρετικά προσοδοφόρο (όπως αποδεικνύεται) πλεονέκτημα.

Η ιστορία έχει σασπένς αλλά κυρίως άφθονο γέλιο, μεγάλο κομμάτι του οποίου προέρχεται από τον ανελέητο αυτοσαρκασμό του πρωταγωνιστή της.

Μαζί μας ο…ισορροπιστής Δημήτρης Πιατάς………

Αυτή τη φορά κύριε Πιατά θα ξεκινήσω από την παράσταση στην οποία πρωταγωνιστείτε «Ισορροπιστής Αεροσκαφών». Τι σημαίνει αυτό;

«Σημαίνει ένα εξαιρετικό έργο, μια νουβέλα του Θόδωρου Θεοδωρίδη, που έγινε θεατρικό έργο, με ανατροπές, χιούμορ και αρκετό σουρεαλισμό. Ο ΤΙΤΛΟΣ, καθορίζει και την υπόθεση του έργου.»

Είναι και αυτός ο ρόλος σας ένας ακόμη ρόλος πρόκληση;

«Είναι πρόκληση!…γιατί σε 1ωρα και 20 λεπτά, πρέπει να υποδυθώ έναν ήρωα, τον Αλέξανδρο Ελεφάντη, από τα παιδικά του χρόνια, την σχέση με την μαμά του, τους φίλους του, στον στρατό…μέχρι την επαγγελματική του, σαν Ισορροπιστής αεροσκαφών, καταξίωση!»

Μιλήστε μας για το έργο και τη συνεργασία σας με τον Θοδωρή Γκόνη…

«Ο Θοδωρής Γκόνης, κατάφερε ένα αμιγώς λογοτεχνικό έργο, να μεταμορφωθεί σε ένα μοναδικής ευαισθησίας, θεατρικό έργο, με πολύ γέλιο και συγκίνηση. Χαίρομαι που η συγκεκριμένη παράσταση, ήταν η αιτία να βρεθώ, για πρώτη φορά, με τον Θοδωρή και να συνεργαστώ μοναδικά.»

Αποδίδεται τον ήρωα του έργου τέλεια όπως πάντα. Θα μπορούσατε αν υπήρχε μια τέτοια ειδικότητα στην πραγματικότητα να γίνεται Ισορροπιστής Αεροσκαφών…;

«Επειδή η ανεργία στην Ελλάδα, χτυπάει κόκκινο, ποτέ δε ξέρεις!»

Στη ζωή σας ποια υπήρξε η μεγαλύτερη πρόκληση;

«Η μεγαλύτερη πρόκληση στην ζωή μου, ήταν η ενασχόληση με το θέατρο! μια δουλειά, που κανείς στην οικογένεια μου, δεν είχε σχέση και κάνεις δεν πίστευε, ότι εγώ …μπορούσα να ασχοληθώ με αυτό!»

Και στο θέατρο ποιος ρόλος σας;

«Ο ρόλος της Νόννας, του Ρομπέρτο Κόσσα, μια γιαγιά 100 χρόνων, που πάσχει από βουλιμική άνοια και τρώει τα πάντα, ακόμα και τα…..παιδιά της!»

Ποια αρετή πρέπει να έχει ένας καλλιτέχνης;

«Ειλικρίνεια…υπηρετώντας το ψεύδος…την θεατρική αναπαράσταση!»

Πόσο δύσκολο για έναν ηθοποιό είναι να πείσει το θεατή;

«Όταν είσαι ειλικρινής…είναι πολύ εύκολο, να πείσεις τον θεατή.»

Όταν τελειώνει η παράσταση, κλειδώνεται τον ήρωά σας στο καμαρίνι και φεύγετε, ή σας ακολουθεί για αρκετή ώρα ακόμη;

«Όταν τελειώσει ο ρόλος, τον αφήνεις στην σκηνή…..εκεί που τον βρήκες, παίρνεις τον εαυτό σου και πας σπίτι σου……να ξεκουραστείς!»

Πως μαθαίνετε ένα ρόλο; Είναι εύκολο ή δύσκολο για εσάς; Με την πείρα που έχετε θα μπορούσατε να πείτε ένα τρικ στους νέους ηθοποιούς για να μαθαίνουν ευκολότερα ένα ρόλο τους ή δεν υπάρχει κάτι τέτοιο;

«Δεν γνωρίζω, πως μαθαίνω έναν ρόλο και ούτε υπάρχει κανένα τρικ, απλώς μαθαίνεται…Ο ισορροπιστής αεροσκαφών, είναι ένα βιβλίο 120 σελίδων…και σας διαβεβαιώνω ότι τον…ξέρω!…

Είστε προληπτικός; Έχετε κάτι επάνω σας για να σας φέρνει γούρι;

«Όχι, καθόλου δεν είμαι προληπτικός…φυσικά δεν περνάω κάτω από σκάλα!…»

Μια καθημερινή σας συνήθεια;

«Καθημερινή συνήθεια, η ενημέρωση από τον τύπο και τα κανάλια όλου του κόσμου!..»

Μια συνεργασία που δεν θα ξεχάσετε;

«Την συνεργασία μου, με τον Γιάννη Χουβαρδά, στον ΠΕΡΙΚΛΗ του Σέξπηρ, στο Εθνικό Θέατρο και στο Λονδίνο.»

Θυμώνετε όταν…..Αγχώνεστε όταν;

«Θυμώνω, από την ενημέρωση της καθημερινότητας…..αγχώνομαι από το αδιέξοδο της καθημερινότητας.»

Μια μικρή σας…..πολυτέλεια;

«Όταν δραπετεύω στο Πήλιο, που είναι ο τόπος της ξεκούρασης μου.»

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here