Δημοσκόπηση Μεγάλης Δυτικής Πρεσβείας: «Πήρε κεφάλι» ο ΣΥΡΙΖΑ-Δεύτερη η ΝΔ με 28%!

0
178

Αποκλείεται η Αυτοδυναμία και σε τυχόν Δεύτερες εκλογές….

-Τρία κόμματα στα δεξιά της ΝΔ με ποσοστά 1,2%-1,8%

-Ικανοποιητικά ποσοστά ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό Μεγάλης Δυτικής Πρεσβείας με αναγωγή επί των εγκύρων ψηφοδελτίων, δείχνει στην παρούσα συγκυρία τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται με ποσοστό 30% έναντι 28% της Νέας Δημοκρατίας!

Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ είναι απόλυτα λογική καθώς το ποσοστό του το 2019 ήταν 31,5% και πλέον έχει ισχυρή παρουσία στους 300.000 νέους ψηφοφόρους, οι οποίοι, αντίθετα κυριολεκτικά «μαυρίζουν» τη ΝΔ.

Η ΝΔ χάνει το 11%, περισσότερους από 1 στους 4 ψηφοφόρους του 2019 και αυτό είναι λογικό: Η επιτυχία της ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη του 2019 οφειλόταν στην συγκυρία των Σκοπίων και την δυσαρέσκεια κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συγκέντρωσε όλους τους ψηφοφόρους των μικρών κομμάτων των ευρωεκλογών που είχαν διεξαχθεί 40 ημέρες πριν.

Ψήφοι που αθροιστικά έφταναν το 4% (μικρά δεξιά κόμματα, Ελεύθερη Πατρίδα, Φ. Κρανιδιώτης, Καρατζαφέρης κλπ) δεν κατέβηκαν καθόλου στις Εθνικές Εκλογές, ενώ τότε η ΝΔ έλαβε στις εθνικές εκλογές κι ένα ποσοστό 3% από Χρυσή Αυγή και Ελληνική Λύση που είδαν τα ποσοστά τους σε σχέση με τις ευρωεκλογές να μειώνονται αντίστοιχα.

Τώρα έχουμε μια αντίστροφη εικόνα: Ενισχύεται (σε ποσοστό πάντως χαμηλότερο από ότι υπολογιζόταν) η Ελληνική Λύση και προσεγγίζει το 5,5-6% και εισέρχονται στην Βουλή οι Έλληνες του Η. Κασιδιάρη με ποσοστό 5%!

Στα δεξιά της ΝΔ εμφανίζονται επίσης τρία κόμματα που θα κινηθούν μεταξύ 1,2% και 1,8% (Ελεύθερη Πατρίδα του καθηγητή Ν. Βασιλειάδη, ΠΑΤΡΙΔΑ του Κ. Μπογδάνου και Δύναμη για την Ελλάδα του Π. Παναγιωτόπουλου).

Ειδικά το πρώτο, η Ελεύθερη Πατρίδα με πολύ καλή επίδοση στις Ευρωεκλογές του 2019, συγκεντρώνει σε βόρεια Ελλάδα και νησιά Ανατολικού Αιγαίου ποσοστό 1,8% και αυτό είναι απόλυτα λογικό γιατί είναι άφθαρτο και ο επικεφαλής του Ν. Βασιλειάδης έχει καθαρό πολιτικό λόγο, χωρίς ακρότητες, όμως.

Ο Κ. Μπογδάνος με τον Π. Παναγιωτόπουλο, δύο πρώην βουλευτές της ΝΔ καταγράφονται και αυτοί, αλλά με δυναμική χαμηλή, για την ώρα.

Το ερώτημα είναι αν ενώνονταν με την Άλλη Δύναμη τον Ν. Βασιλειάδη αν θα κατάφερναν να μπουν στην Βουλή. Είναι πολύ πιθανό, αλλά μάλλον οι εσωκομματικές ισορροπίες  και οι προσωπικές φιλοδοξίες στα κόμματα των Μπογδάνου και Παναγιωτόπουλο δεν το επιτρέπουν.

Το ΚΙΝΑΛ εμφανίζει να έχει ποσοστό 12%, το οποίο όμως δείχνει συνεχώς ανοδικό.

Από εκεί και πέρα για αυτοδυναμία, ούτε λόγος: Με επτά κόμματα στην Βουλή το ποσοστό στις δεύτερες εκλογές, αν γίνονταν, θα έφτανε το 40% για το πρώτο κόμμα.

ΝΔ και Ελληνική Λύση, μαζί με κάποια «ρετάλια» από ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ πάλι δεν αρκούν για να κάνουν Κυβέρνηση. Το ίδιο ισχύει και από την άλλη πλευρά: ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και ΜεΡΑ25 δεν συγκεντρώνουν 151 βουλευτές. 

Άρα ή πάμε σε Δεύτερες εκλογές με τη ΝΔ να υπολογίζει ότι θα κερδίσει ψήφους από τα μικρά δεξιά κόμματα ή πάμε σε «μεγάλο συνασπισμό» όπως θέλει το Βερολίνο, με ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Όλα αυτά να σημειώσουμε ότι αφορούν το ΝΥΝ Πολιτικό Κλίμα που είναι ιδιαίτερα βαρύ για την Κυβέρνηση, λόγω οικονομικής καταστροφής, θεσμικών εκτροπών (υποκλοπές) και λοιπών οικονομικών και άλλων σκανδάλων…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here