Δημοσκόπηση REALPOLLS: Απανωτά ραπίσματα στην Κυβέρνηση

0
228

Κάτω από τη βάση βαθμολογούν οι πολίτες την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε βασικούς τομείς της καθημερινότητας, όπως η οικονομία και η ασφάλεια…

Η δημοσκόπηση της REALPOLLS για την εφημερίδα Δημοκρατία αποκαλύπτει απανωτά ραπίσματα στην κυβέρνηση από τους πολίτες για κρίσιμα θέματα της ζωής τους.

Η έρευνα είναι πανελλαδική και συμμετείχαν σε αυτήν 4.311 άτομα, 17 ετών και άνω. Διεξήχθη από τις 14 μέχρι τις 18 Οκτωβρίου.

Στο πρώτο μέρος της δημοσκόπησης αποκαλύπτεται η μεγάλη δυσαρέσκεια των πολιτών για θέματα καυτά της ζωής τους και της καθημερινότητα, καθώς και μη τήρησε προεκλογικών υποσχέσεων από την κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα:

-Το 62,9% των ερωτώμενων δηλώνουν πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη ύστερα από δύο και πλέον χρόνια στη διακυβέρνηση της χώρας δεν τήρησε την προεκλογική της δέσμευση για ενίσχυση της μεσαίας τάξης.

Το 54,4% δεν τήρησε την προεκλογική δέσμευση για μείωση των φόρων.

-Το 62,9% δεν τήρησε την προεκλογική εξαγγελία για περισσότερη ασφάλεια.

-Το 40,4% δηλώνει ότι τα δύο τελευταία χρόνια η οικονομική του κατάσταση χειροτέρεψε και μόνο το 18,6% απαντά ότι βελτιώθηκε.

-Το 54,9% εκφράζεται αρνητικά για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

-Το 57,5% πιστεύει ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του ρεύματος.

-Το 57,2% δηλώνει ότι με μικρή ή μεγάλη δυσκολία πληρώνει ενοίκιο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και κοινόχρηστα.

Στην ερώτηση «ποια πιστεύετε ότι ήταν η χειρότερη περίοδος για τη μεσαία τάξη». Το 42% απάντησε ότι η χειρότερη περίοδος για τη μεσαία τάξη ήταν από το 2015 μέχρι το 2019, το διάστημα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Το 26,2% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η χειρότερη περίοδος είναι αυτή από το 2019 μέχρι σήμερα, στα δύο χρόνια διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το 25,9% απάντησε πως η μεσαία τάξη έπαθε μεγαλύτερη καθίζηση από το 2010 μέχρι το 2014.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης κτυπούν καμπανάκι στην κυβέρνηση, η οποία στο προεκλογικό της αφήγημα το 2019 είχε την ενίσχυση της μεσαίας τάξης στην πρώτη γραμμή.

Όπως φαίνεται όμως οι πολίτες πιστεύουν πως οι υποσχέσεις Μητσοτάκη έμειναν στα χαρτιά, γιατί σε ποσοστό 62,9% απάντησαν ότι η κυβέρνηση δεν τήρησε την προεκλογική της υπόσχεση. Αντίστοιχα, μεγάλο ποσοστό θεωρεί πως η κυβέρνηση αθέτησε και την υπόσχεση που είχε δώσει προεκλογικά για μειώσεις φόρων.

Το δύσκολο οικονομικό τοπίο που διαμορφώνεται στη χώρα δεν μπορεί να κρυφτεί. Οι αυξήσεις στα βασικά είδη διατροφής, οι τιμές των καυσίμων που έχουν φτάσει στα ύψη, η δραματική άνοδος του φυσικού αερίου, της τιμής του ρεύματος, μαζί με τις πάγιες υποχρεώσεις κάθε νοικοκυριού, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, που αποτυπώνεται στις απαντήσεις της δημοσκόπησης.

Στην ερώτηση «πόσο άνετα ή δύσκολα αποπληρώνετε τα πάγια έξοδα (ενοίκιο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, κοινόχρηστα)», το 40% των συμμετεχόντων απάντησε «με δυσκολία», το 17,2% «με μεγάλη δυσκολία», το 31,4% «με σχετική άνεση» και μόνο το 7,9% καταφέρνει «με μεγάλη άνεση» να διεκπεραιώσει τα πάγια έξοδά του.

Το ποσοστό όσων αντιμετωπίζουν δυσκολίες φτάνει το 57,2%, δηλαδή παραπάνω από ένας στους δύο, και, σύμφωνα με την αγορά, ακόμη δεν έχει καν ολοκληρωθεί η άνοδος των τιμών.

Η έρευνα δείχνει ότι οι πολίτες γνωρίζουν ή τουλάχιστον μπορούν να υποπτευτούν τον αντίκτυπο από τις αποφάσεις που παίρνει η κυβέρνηση και θεωρούν πως η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ αποτελεί αρνητική εξέλιξη και, μάλιστα, σε ποσοστό 54,9%. Και οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες απαντούν ότι, εξαιτίας της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, το ρεύμα θα αυξηθεί.

Οι επόμενοι μήνες προμηνύονται δύσκολοι και η κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει αυξημένη δυσαρέσκεια, η οποία θα προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα, γιατί ένα μικρό μόνο ποσοστό, που φτάνει το 18,6 %, απάντησε ότι έχει βελτιωθεί η οικονομική του κατάσταση τα δύο τελευταία χρόνια με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όσο θα συσσωρεύονται τα οικονομικά προβλήματα το επόμενο χρονικό διάστημα τόσο θα μεγαλώνει και η δυσαρέσκεια.

Πάντως, η κυβέρνηση θεωρείται από το 32,7% των ερωτηθέντων ικανότερη από μία πιθανή του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να βελτιωθούν τα οικονομικά τους τα επόμενα πέντε χρόνια. Η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισαν τις εκλογές το 2019 έχοντας ως κεντρική προεκλογική τους δέσμευση την ασφάλεια.

Μάλιστα, τα πρώτα νομοσχέδια αφορούσαν αυτό ακριβώς το αντικείμενο. Κι όμως, όπως δείχνουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της δημοσκόπησης της εταιρίας R.P. REALPOLLS LTD, δεν τα έχει καταφέρει στον τομέα αυτόν. Περισσότερο από το 62% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν τήρησε την προεκλογική της υπόσχεση για περισσότερη ασφάλεια.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ……….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code