Διαδικτυακές απάτες στην περίοδο της πανδημίας…έρευνα της εκπομπής Unreported Europe.

0
418

Με το ζήτημα της διαδικτυακής απάτης στην περίοδο της πανδημίας ασχολείται η εκπομπή του Euronews Unreported Europe.

Εκατομμύρια άνθρωποι μείναμε επί εβδομάδες στο σπίτι μας με μοναδική διέξοδο προς τον έξω κόσμο το διαδίκτυο; Ταυτόχρονα όμως και οι εγκληματίες καραδοκούσαν μέσω διαδικτύου να μπουν στον δικό μας κόσμο.

Πόσοι δεν είδαν διαδικτυακές «προσφορές» για προστατευτικό εξοπλισμό από την πανδημία; Άπειρα spam κατέκλυσαν το διαδίκτυο οδηγώντας πλατφόρμες να αναλάβουν δράση και να ορθώσουν ένα τείχος προστασίας.

«Αυτό που κατ’ επανάληψη προέκυπτε ήταν η αύξηση της τιμής σε υπερβολικό βαθμό ειδικά για προστατευτικό εξοπλισμό όπως μάσκες και αντισηπτικό υγρό. Στο Βέλγιο έχουμε ζητήσει να μπει ανώτατη επιτρεπτή τιμή, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής», λέει η Ζουλί Φρερ εκπρόσωπος της Test Achats.

H E.E. ζήτησε από μεγάλες διαδικτυακές εταιρίες όπως (1) Amazon (2) e-Bay και (3) Facebook να λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα αφαίρεσης τέτοιων παράνομων διαφημίσεων από τις πλατφόρμες τους.

«Καταφέραμε να αποσύρουν όλες αυτές οι πλατφόρμες πάμπολλες τέτοιες διαφημίσεις. Για παράδειγμα η Ali Express αφαίρεσε 25.000 και η e-Bay άλλες 15 εκατομμύρια. Είναι πραγματικά πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Και με την Eurojust μπορέσαμε να καταπολεμήσουμε τέτοιες απάτες με στόχο τον δημόσιο τομέα», επισημαίνει ο Ντιντιέ Ρέινολντς, Επίτροπος Δικαιοσύνης της Ε.Ε.

«Παρά τις κοινές προσπάθειες να εμποδίσουν τους απατεώνες να πλουτίσουν από εγκλήματα σχετιζόμενα με την πανδημία, παρόμοια εγκλήματα εξακολουθούν να συνιστούν κίνδυνο. Η μάσκα και το καλό πλύσιμο χεριών δεν σας προφυλάσσουν από τέτοιες απειλές κι όπως λέει η Ιντερπόλ: να είστε σε επαγρύπνηση, επιφυλακτικοί και παραμείνετε ασφαλείς»επισημαίνει η δημοσιογράφος του Euronews, Μόνικα Πίνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here