Διαμαρτυρία χωρίς «πολιτική καπηλεία» έξω από την οικία του Παύλου Μελά στην Κηφισιά!

0
291

Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015 στις 11:00 το πρωί έχει προγραμματιστεί εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την οικία του Παύλου Μελά στην Κηφισιά, στον οδό Τατοΐου 50.

Διαμαρτυρία για την αδιαφορία και αναποτελεσματικότητα των αρμοδίων φορέων των μέχρι σήμερα Κυβερνήσεων, αλλά και των τοπικών φορέων, διαχρονικά για την μέριμνα και διάσωση της κατοικίας του μακεδονομάχου Παύλου Μελά, του απελευθερωτή καπετάν Μίκη Ζέζα που έγινε σύμβολο του Μακεδονικού αγώνα δίνοντας τη ζωή του για την απελευθέρωση της Μακεδονίας στις 13 Οκτωβρίου 1904.

Τον Αύγουστο του 1886, λίγο πριν την εισαγωγή του ενθουσιώδους τότε νέου Παύλου Μελά στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, γράφει στο ημερολόγιό του ο αποφασισμένος αυτός νέος: 

«Εκλέγων στο στάδιο αυτό, δεν υπάκουσα παρά εις μίαν ιδέαν, να φανώ χρήσιμος εις τον πλησίον και εις τον τόπον μου…..Αυτή είναι όλη μου η φιλοδοξία. Και όπως κάθε καλός στρατιώτης θέλω να υπηρετήσω την πατρίδα και δι' αυτήν να αποθάνω. Καμία δυσκολία δεν θα με σταματήσει..»

Και πράγματι, μετά την αποφοίτησή του από τη Σχολή Ευελπίδων ως Ανθυπολοχαγός πυροβολικού, ο Παύλος Μελάς υπηρέτησε την πατρίδα του χωρίς να τον σταματήσει καμία δυσκολία, αποσκοπώντας και επιτυγχάνοντας να φανεί χρήσιμος για την απελευθέρωση αυτής μέχρι το τέλος του στις 13 Οκτωβρίου 1904.

Παρόλο που ο Παύλος Μελάς υπήρξε στη ζωή από τον Οκτώβριο του 1892 σύζυγος της Ναταλίας Δραγούμη, κόρης του Πρωθυπουργού Στέφανου Δραγούμη, εντούτοις ο αγώνας του για την πατρίδα ουδέποτε χρωματίστηκε πολιτικά.

Η ακμαία και πηγαία εθνική του συνείδηση ουδέποτε επέτρεψε να αφήσει ούτε τον εαυτό του ούτε τρίτους να καπηλευτούν πολιτικά τον αγώνα του για την ελευθερία.

Την Κυριακή στις 25 Οκτωβρίου στην προγραμματισμένη εκδήλωση που διοργανώνει ο Ιερός Λόχος 2012 των εφέδρων και φίλων των Ειδικών Δυνάμεων καλείστε για να συμμετέχετε όλοι σε μία εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την οικία του θρυλικού μακεδονομάχου.

Μια διαμαρτυρία για την αναποτελεσματικότητα των αρμοδίων που αφήνουν να καταρρέει το χαρακτηρισμένο οίκημα του Παύλου Μελά ως μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς υπαγόμενο στην προστασία του ν.3028/2002 με σκοπό τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης χάριν της παρούσας και των μελλοντικών γενεών των Ελλήνων.

Μια διαμαρτυρία αντίδρασης στην αδιαφορία της σωτηρίας της οικίας αυτής ως στοιχείο με έντονο συμβολισμό κληρονομιάς άδουλου Ελληνικού πνεύματος.

Η διατήρηση της κατοικίας αυτής προβλέπεται ως επιτακτική κατά το νόμο με σκοπό την αναβάθμιση του πολιτιστικού περιβάλλοντός.

Μια αναβάθμιση που μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τη διδαχή του παραδείγματος του Παύλου Μελά, αυτού του ήρωα του Μακεδονικού αγώνα που άφησε σύζυγο, παιδιά και περιουσία για να αγωνιστεί για την απελευθέρωση της Μακεδονίας σε χρόνους χαλεπούς.

Η διαμαρτυρία της Κυριακής στις 25 Οκτωβρίου είναι διαμαρτυρία των πολιτών ανεξάρτητα από πολιτικές ή άλλες πεποιθήσεις.

Είναι διαμαρτυρία αυτών που συναισθάνονται το βάρος της ευθύνης της γενιάς τους να μην επιτρέψει μαζί με την κατοικία του Παύλου Μελά σε ερειπιώδη κατάσταση να κατερειπωθεί και ότι άλλο έχει απομείνει στη συλλογική συνείδησή που μας συνδέει με την ιστορία αυτού του τόπου.

Και βέβαια, δεν θα πρέπει να επιτραπεί η καπηλεία της διαμαρτυρίας αυτής από οποιονδήποτε φορέα κόμματος ή πολιτικής ιδεολογίας του πολιτικού spectrum είτε σε τοπικό είτε σε εθνικό επίπεδο.

Οποιαδήποτε τυχόν προσπάθεια να φανεί δήθεν η διαμαρτυρία ως agenda πολιτικού κόμματος ή συνδυασμού που μετέχει στο Δημοτικό Συμβούλιο της Κηφισιάς θα συνιστά προσβολή στη μνήμη και στους αγώνες του Παύλου Μελά.

Θα είναι αντίθετο σε κάθε τι που μας άφησε ο αγωνιστής αυτός συμπεριλαμβανομένης της εφικτής συλλογικής προσπάθειας για να φανούμε κι εμείς χρήσιμοι στον τόπο μας διαμαρτυρόμενοι την Κυριακή αυτή αλλά και με κάθε ευκαιρία εφεξής για την αδιαφορία και αναποτελεσματικότητα των φορέων της Πολιτείας που εμπλέκονται στο έργο της αποκατάστασης και διατήρησης του νεότερου αυτού μνημείου της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Διαμαρτυρόμενοι συλλογικά για την αδιαφορία και αναποτελεσματικότητα των αιρετών ταγών της πολιτικής εξουσίας για τη διατήρηση και αποκατάσταση της αξιοπρέπειας, ευταξίας και ευνομίας στον τόπο αυτό. 

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here