ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ: Τελικά υπήρξαν κυρώσεις κατά της Τουρκίας-«Δώρο Χριστουγέννων» 6 δις ευρώ στον Ερντογάν από την Ευρωπαϊκή Ένωση!

0
239

Σε μια άκρως προκλητική κίνηση προχώρησε η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς προχθές διέθεσε το σύνολο της βοήθειας ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε υποσχεθεί στην Τουρκία σε αντάλλαγμα της υποδοχής των λαθρομεταναστών.

Βάσει της συμφωνίας αυτής, η Τουρκία δέχθηκε την επιστροφή στο έδαφός της όλων των λαθρομεταναστών που φθάνουν στα Ελληνικά νησιά, περιλαμβανομένων και των σύρων αιτούντων άσυλο.

Σε αντάλλαγμα, 6 δισεκατομμύρια ευρώ επρόκειτο να καταβληθούν από την Ευρωπαϊκή Ενωση στην Τουρκία για την βελτίωση των συνθηκών ζωής των 3,6 εκατομμυρίων λαθρομεταναστών που φιλοξενούνται στο τουρκικό έδαφος.

Η βοήθεια δεν θα δοθεί στην Τουρκική Κυβέρνηση, αλλά θα χρηματοδοτήσει ειδικά προγράμματα

«Σήμερα ολοκληρώνουμε την διάθεση των έξι δισεκατομμυρίων ευρώ της βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποστήριξη των προσφύγων και την υποδοχή τους στην Τουρκία», ανακοίνωσε ο πρέσβης Νικολάους Μάιερ-Λάντρουτ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία.

Κατά το παρελθόν, ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε κατηγορήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν τηρεί τις οικονομικές της υποχρεώσεις ως προς το θέμα αυτό.

Η Άγκυρα θεωρούσε ανεπαρκή την βοήθεια που διατίθεται για την φροντίδα των 4 εκατομμυρίων περίπου λαθρομεταναστών κυρίως Σύρων, που βρίσκονται στο έδαφός της εδώ και χρόνια.

Από τα 6 δις της προβλεπόμενης βοήθειας, τα 4,7 δις διατέθηκαν τον Μάρτιο, εκ των οποίων τα 3,2 έχουν ήδη εκταμιευθεί, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ανακοίνωση της ΕΕ για την διάθεση του συνολικού ποσού της βοήθειας γίνεται μία εβδομάδα μετά την απόφαση επιβολής κυρώσεων των Βρυξελλών κατά της Άγκυρας για τις «παράνομες και επιθετικές» ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Πηγή netakias.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code