Δολοφονία ο θάνατος του πρώην στελέχους της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη.

0
463

Σημαντική δικαστική εξέλιξη στην υπόθεση θανάτου του πρώην στελέχους της Vodafone, Κώστα Τσαλικίδη.

Δεκατρία χρόνια μετά δικαιώνονται οι συγγενείς του που αγωνίζονταν να αποδείξουν ότι ο 39χρονος δεν είχε αυτοκτονήσει αλλά είχε δολοφονηθεί, και το έγκλημα συνδεόταν με το σκάνδαλο των υποκλοπών με την εγκατάσταση παράνομου λογισμικού στην εταιρία.

Η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας άσκησε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατ´ αγνώστων για την υπόθεση του πρώην στελέχους της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη.

Την κακουργηματική δίωξη άσκησε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, κατόπιν παραγγελίας του Εισαγγελέα Εφετών, Γρηγόρη Πεπόνη.

Για την υπόθεση του 39χρονου Κ. Τσαλικίδη και τις συνθήκες θανάτου του – είχε βρεθεί απαγχονισμένος στις 9 Μαρτίου του 2005 στο διαμέρισμα του στο Κολωνό – είχε ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2017 νέα έρευνα, η τρίτη κατά σειρά από την Εισαγγελία Εφετών.

Με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών την έρευνα είχε αναλάβει ο κ. Πεπόνης προκειμένου να ρίξει φως στα αίτια θανάτου του Κ. Τσαλικίδη τον Μάρτιο του 2005, λίγο πριν αποκαλυφθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών με την εγκατάσταση παράνομου λογισμικού στην εταιρία.

Είχαν προηγηθεί μια εισαγγελική και μια κυρία έρευνα, οι οποίες κατέληξαν στο αρχείο. Σύμφωνα πάντως με τον τότε Εισαγγελέα Ι. Διώτη, ο θάνατος ήταν μεν αυτοκτονία, πλην όμως συνδεόταν αιτιωδώς με το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Η απόφαση της δικαιοσύνης για τρίτη έρευνα από την εισαγγελία Εφετών ήρθε μετά και τη δικαίωση των συγγενών του εκλιπόντος, από το Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ΕΔΔΑ. 

Με απόφαση του το ΕΔΔΑ έκρινε ότι το ελληνικό Δημόσιο υποχρεούται σε αποζημίωσή των συγγενών του Κώστα Τσαλικίδη, γιατί προέβη σε πλημμελή έρευνα για τα αίτια του θανάτου του, παραβιάζοντας τη διάταξη για σεβασμό της ανθρώπινης ζωής.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου

Με την απόφαση του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανέτρεπε πλήρως τα δεδομένα στην υπόθεση Τσαλικίδη επαναφέροντας στο προσκήνιο το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών, που είχε συνταράξει την κυβέρνηση Καραμανλή. 

Το δικαστήριο καταδίκασε ομόφωνα την Ελλάδα να καταβάλει αποζημίωση 50.000 ευρώ στην οικογένεια Τσαλικίδη για ηθική βλάβη και με άλλα 4.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδά της.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Δικαστηρίου, η χώρα μας παραβίασε το άρθρο 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), που προστατεύει το δικαίωμα στη ζωή, καθώς προέβη σε πλημμελή έρευνα για τα αίτια του θανάτου του Κώστα Τσαλικίδη.

Αυτό που συγκλονίζει, όμως, είναι το σκεπτικό της απόφασης, που ουσιαστικά «έδειχνε» προς την κατεύθυνση της δολοφονίας – και μάλιστα δια στραγγαλισμού – του Κώστα Τσαλικίδη.

«Το δικαστήριο εκτιμά ότι οι ελληνικές Αρχές απέτυχαν να φέρουν εις πέρας μια επαρκή και αποτελεσματική έρευνα για τον θάνατο του Κώστα Τσαλικίδη» αναφέρει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που στη συνέχεια είναι καταπέλτης για τον τρόπο που ερεύνησε τα αίτια του θανάτου η ελληνική Δικαιοσύνη:

«Οι Αρχές αποφάσισαν να κλείσουν την πρόσθετη έρευνα (σ.σ.: ξεκίνησε το 2012 και διεκόπη το 2014) απλά αναφέροντας τα βήματα που είχαν γίνει και σημειώνοντας τις νέες αναφορές, χωρίς να ασχολούνται με καμία από τις ανακολουθίες που είχαν εντοπιστεί, όπως η έλλειψη τραυματισμών που κανονικά συσχετίζονται με το κρέμασμα και τις αντιφάσεις σε σχέση με το σημάδι του σκοινιού στον λαιμό του θανόντος.

Και άλλες αντιφάσεις δεν αντιμετωπίστηκαν, όπως η εντυπωσιακή διαφορά στα συμπεράσματα της έκθεσης του ιατροδικαστή στην αρχική (σ.σ.: 2005-2006) και την πρόσθετη (σ.σ.: 2012-2014) έρευνα, η προφανής απουσία κινήτρου για την αυτοκτονία και το σπασμένο υοειδές οστό, ένα εύρημα που συνάδει με στραγγαλισμό».

Το δικαστήριο δεν σταματούσε εκεί. «Δεν είναι καν σαφές» τόνιζε «με ποιο σκεπτικό ο εισαγγελέας αποφάσισε να βάλει την υπόθεση στο αρχείο και να μη διατάξει περαιτέρω διερεύνηση, αφού η απόφασή του να σταματήσει την έρευνα δεν περιείχε αιτιολογία»! 

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επισημαίνει μάλιστα ότι ο εισαγγελέας, κατά την αρχική έρευνα, «είχε αναφέρει ότι ο θάνατος συνδέεται αιτιωδώς με την υπόθεση των υποκλοπών» και κατέληγε ότι «ήταν συνεπώς ιδιαίτερα σημαντικό να ληφθεί κάθε απαραίτητο μέτρο για να διερευνηθεί ο θάνατος του Κώστα Τσαλικίδη».

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here