Δύο όρους βάζει ο Αλέξης Τσίπρας για να ψηφίσει την Αμυντική Συμφωνία με την Γαλλία.

0
222

Πρόβλεψη για ΑΟΖ και «ΟΧΙ» σε αποστολή στρατιωτών στο Σαχέλ, ζήτησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα συνεδρίασε το Πολιτικό Κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την επικείμενη κύρωση της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία.

Κατά την συνεδρίαση, ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να μεριμνήσει μέχρι την κύρωσή της, επανορθώνοντας σε σχέση με τις διατυπώσεις στα άρθρα 2 και 18, δηλαδή τα άρθρα που αφήνουν εκτός Αμυντικής Συμφωνίας τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές όπως το Σαχέλ.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τη σύγκλιση από κοινού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που θα συνεδριάσουν την ερχόμενη Δευτέρα στις 17:00.

Αναλυτικά η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα:

«Ο κος Μητσοτάκης μετά από πολλές παλινωδίες που έχουν κοστίσει πολλά δισ. σε εξοπλιστικά που δεν αποτελούσαν προτεραιότητα και δεν είχαν ενταχθεί σε κανέναν προγραμματισμό των ενόπλων δυνάμεων ή της Βουλής, φέρνει εν τέλη με μεγάλη καθυστέρηση μια Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία, βιαστική και προχειρογραμμένη.

Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνησή μας, έβαλε τις βάσεις από το 2015 της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της άμυνας.

Όπως επίσης είναι γεγονός ότι ξεκινήσαμε τη διαπραγμάτευση το 2018 για τις φρεγάτες Μπελχάρα, βάση των εισηγήσεων του ΓΕΝ.

Αλλά εμείς δε θα φέρναμε ποτέ μια Αμυντική Συμφωνία που θα άφηνε ανοιχτό το θέμα της υπεράσπισης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μας, καθώς και μια συμφωνία που θα εξέθετε ελληνικές δυνάμεις σε αποστολές σε εμπόλεμες περιοχές πολύ μακριά τόσο από την ελληνική όσο και από τη Γαλλική επικράτεια, όπως το Σαχέλ.

Εμείς θα φέρναμε πολύ νωρίτερα, μια καλύτερη και κυρίως φθηνότερη Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία.

Σε αυτά τα πλαίσια και ενόψει της κύρωσης της Συμφωνίας από τη Βουλή την επόμενη Πέμπτη, οφείλουμε να καλέσουμε άμεσα την κυβέρνηση να επανορθώσει σε σχέση με τις επίμαχες διατυπώσεις στα άρθρα 2 και 18 της Αμυντικής Συμφωνίας. Είτε να αλλάξουν είτε έστω να υπάρξει σαφής διευκρίνηση…

Με ρηματική διακοίνωση από πλευράς της Γαλλίας σε σχέση με την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων σε θαλάσσιες οικονομικές ζώνες που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο, στο βαθμό που αυτά βιαίως παραβιαστούν από τη Τουρκία.

Και ταυτοχρόνως με ρητή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να εκθέσει τη χώρα σε ασύμμετρους κινδύνους με την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές όπως το Σαχέλ.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα αναγκαστεί να καταψηφίσει τη Συμφωνία, αφήνοντας τη κυβέρνηση να αναλάβει μόνη της το βάρος της ευθύνης αυτών των δύο αρνητικών προβλέψεων για τα συμφέροντα της χώρας».

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ της Kifisia Press:

Ορθώς διαφωνεί  για  το άρθρο 2 ο ΣΥΡΙΖΑ  διότι  μένει ανοιχτό-αδιευκρίνιστο το θέμα της υπεράσπισης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Δεν θα έπρεπε όμως να διαφωνεί και για τα άρθρα 3,8 που εμπλέκουν το ΝΑΤΟ;;;

Όσον αφορά όμως το άρθρο 18, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας μάλλον κάνουν λάθος, που ζητούν δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να σταλούν Έλληνες στρατιώτες σε εμπόλεμες περιοχές όπως το Σαχέλ.

Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να προσφέρουμε στην Γαλλία, εάν πραγματικά θέλουμε την υποστήριξή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βηματοδότη»,  η Ελλάδα δεν πρόκειται να στείλει πέραν των  50 Ελλήνων στρατιωτών, οι οποίοι απλά θα φροντίζουν για την ασφαλή συνοδεία άλλων δυνάμεων της  ΕΕ, υπό μορφή Force Protection.

Υπενθυμίζουμε μάλιστα ότι εδώ και τόσα χρόνια βρισκόμασταν στο Αφγανιστάν χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος! Και φυσικά κανένα κέρδος για την Ελλάδα!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code