Είμαστε κόμμα της Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Αριστεράς με συγκεκριμένες προτάσεις για τα προβλήματα της κοινωνίας και με στόχο τη δημοκρατική ανατροπή της κυβέρνησης της ΝΔ…του Πάνου Σκουρλέτη.

0
232

Την σημασία και την δυναμική της Πολιτικής Απόφασης του 3ου Συνεδρίου του κόμματος, η οποία υπερψηφίστηκε ομόφωνα και επιβεβαιώνει τον χαρακτήρα του, ως κόμμα της Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Αριστεράς το οποίο καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για τα προβλήματα της κοινωνίας, αλλά και για τη δημοκρατική ανατροπή της κυβέρνησης της ΝΔ, πρόταξε ο Kοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον Ρ/Σ «ΑΘΗΝΑ 98.4», στον δημοσιογράφο Νίκο Καρούτζο. 

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

«Ούτε πριν το Συνέδριο, αναφέρομαι στις προσυνεδριακές διαδικασίες, ούτε και κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου τέθηκε θέμα ενότητας. Παρ’ όλο ότι υπήρξαν συγκεκριμένα κέντρα ενημέρωσης, κυρίως από την πλευρά της ΝΔ, που προσπάθησαν να διαμορφώσουν μια τέτοια εικόνα. Πως αποτυπώνεται αυτό; Με την ομόφωνη Πολιτική Απόφαση που εγκρίθηκε χθες από το Συνέδριο.

Μια Πολιτική Απόφαση – γιατί αυτό έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, εκεί κρίνονται τα κόμματα, από τις θέσεις, τις κατευθύνσεις και τις προτάσεις τους – η οποία με σαφήνεια απαντάει και σε μια ολόκληρη περιρρέουσα ατμόσφαιρα που καλλιεργείτο το προηγούμενο διάστημα περί «μετάλλαξης» του ΣΥΡΙΖΑ, περί μετατόπισής του.

Μιλάμε για ένα κόμμα της Σύγχρονης, Ευρωπαϊκής Αριστεράς που συνεχίζει με βάση την ταυτότητά του και τις αξίες του, καταθέτοντας, όμως και συγκεκριμένες προτάσεις απέναντι στα σημερινά προβλήματα τα οποία είναι πολλά – η Ελληνική κοινωνία περνάει δύσκολα – έτσι ώστε να γίνει πραγματικότητα η δημοκρατική ανατροπή  αυτής της κυβέρνησης. Αυτό είναι το πολιτικό συμπέρασμα από το συνέδριό μας».

«Συζητήσαμε και συνθέσαμε, αυτή είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας, η ικανότητα να συνθέτουμε. Θα προσπαθήσουν κάποιοι να εμφανίσουν αγεφύρωτες διαφωνίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει και καταστατικά κατοχυρωμένη τη δυνατότητα να λειτουργούν στο εσωτερικό του τάσεις και ρεύματα κι αυτό δεν αλλάζει ούτε με το καινούργιο καταστατικό.

Απλώς είναι πιο ειλικρινής, γιατί, όπως είπατε κι εσείς, σε όλα τα κόμματα υπάρχουν ομαδοποιήσεις απόψεων, διαφωνίες, το θέμα είναι να μπορείς να συνθέτεις. Αυτό σημαίνει διάλογος και δημοκρατία».

«Υπάρχουν και άλλου είδους σκοπιμότητες. Πολλοί, έξω από τον χώρο, στενά, της πολιτικής, θέλουν να δουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια πιο συστημική κατεύθυνση και σε μία μετατόπιση. Κάποιους τους ενοχλεί το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα Αριστερό Κόμμα, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα είναι η επόμενη κυβέρνηση».

«Βάζει κάποιες προϋποθέσεις (σ.σ. ο κ. Ανδρουλάκης), μη τον αδικούμε. Βάζει κάποιες προϋποθέσεις συνεργασίας, με τις οποίες, όμως, μάλλον σωστά το προσεγγίζετε, προσπαθεί να αποφύγει να απαντήσει στο ερώτημα, αλλά η ζωή είναι αμείλικτη.

Εγώ δεν λέω ότι κανείς πρέπει να συνεργάζεται μόνο με δυνάμεις οι οποίες ομνύουν στο όνομα της Αριστεράς, θεωρώ ότι οι συνεργασίες πρέπει να βασίζονται σε προγραμματικές συγκλίσεις. Λέω πως αυτό-προσδιοριζόμαστε εμείς. 

Κάποιοι, λοιπόν, θα θέλανε το πρώτο ή το δεύτερο κόμμα – γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει να γίνει σε λίγο και με τη βούλα των δημοσκοπήσεων το πρώτο κόμμα – να μην είναι η Αριστερά. Άρα προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα, μιλάω και για κέντρα έξω από την πολιτική στενά, συστημικά κέντρα, οικονομικά κέντρα».

«Μιλάω  για προγραμματικές συγκλίσεις. Οι προγραμματικές συγκλίσεις εμπερικλείουν άποψη και θέσεις στη βάση των αρχών του καθενός. Με το ΚΙΝΑΛ, εφόσον το ίδιο απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα, ενδεχομένως να υπάρχουν τέτοιες προϋποθέσεις και πρέπει να το επιδιώξουμε. Νομίζω, όμως, ότι επιδιώκει να κινείται με μια ασάφεια, για τους δικούς του λόγους. Πιστεύω ότι η  ίδια η ζωή το πιέζει και θα αναγκαστούν  να ωριμάσουν γύρω από αυτά τα ζητήματα».

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη εδώ:

ΔΗΛΩΣΗ Πάνου Σκουρλέτη: Ταχύ-μεταφορέας και Security των μεγάλων Οικονομικών Συμφερόντων η Κυβέρνηση Μητσοτάκη.

ΣΥΡΙΖΑ: Να ανακληθεί η απόλυση συνδικαλιστή από τη WOLT | Η Εφημερίδα των Συντακτών

Η απόλυση εργαζόμενου-συνδικαλιστή από μεγάλη εταιρεία ταχυμεταφοράς στην Κηφισιά, στην οποία εργαζόταν για πάνω από 5 χρόνια, ελάχιστες μόνο ημέρες μετά τη συμμετοχή του στην απεργία της 6ης Απριλίου, παραβιάζει ευθέως το δημοκρατικό δικαίωμα στην απεργία.

Αντίστοιχα, η προσαγωγή από την Αστυνομία 14 πολιτών, που συγκεντρώθηκαν σήμερα κοντά στο κατάστημα της εταιρείας για να διεκδικήσουν την επαναπρόσληψή του, πριν καν προλάβουν να αναρτήσουν έστω κάποιο πανό, καταδεικνύει ότι για την παρούσα, ακραία νεοφιλελεύθερη, διακυβέρνηση ο κόσμος της εργασίας δεν μπορεί να ασκεί βασικά δημοκρατικά δικαιώματα.

Η ανάκληση της απόλυσης και η καταδίκη των προσαγωγών, που δεν οδήγησαν σε συλλήψεις καθώς δεν υπήρχε λόγος, είναι τα άμεσα και αναγκαία βήματα για να μην δοθεί περαιτέρω το σήμα της απόλυτης ισοπέδωσης εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Αυτές οι απαράδεκτες πρακτικές κυβέρνησης και μεγάλης εργοδοσίας συνιστούν, για την πλειοψηφία της κοινωνίας, υποβάθμιση συνολικά της Δημοκρατίας. Δεν είναι ανεκτές και θα ηττηθούν στο κοινωνικό, θεσμικό και πολιτικό πεδίο.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πλήξει με πολλούς τρόπους τον κόσμο της εργασίας, τα δικαιώματα και τις αμοιβές του, ενώ ενθαρρύνει την πρακτική εκείνων των επιχειρήσεων που τελευταία απολύουν και αντικαθιστούν προσωπικό με εργολαβικούς εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα ή με εικονικούς συνεργάτες. Αυτός είναι ο χαρακτήρας της μεγέθυνσης της οικονομίας επί διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ήδη έχει δεσμευτεί με την κατάθεση σχετικών τροπολογιών από τον Ιανουάριο του 2021 για την αναβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων σε courier-διαλογείς-συσκευαστές και delivery, καθώς και για την ένταξη τους στο καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων. Σ’ αυτό τον δρόμο θα εξακολουθήσει σταθερά να κινείται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here