Εγκαίνια χωρίς τους Πραγματικούς Πρωτεργάτες για τη διάσωση της οικίας του Παύλου Μελά.

0
1195

Σε χρόνο ρεκόρ από τότε που ανέλαβε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Υπουργείο Πολιτισμού, την αναπαλαίωση της οικίας του Παύλου Μελά στην οδό Τατοΐου 50, το ιστορικό μνημείο ήταν έτοιμο την Τρίτη 13 Οκτωβρίου στις 8.30 μμ για να  γίνουν τα εγκαίνια σε στενό περιβάλλον, λόγω κορωνοϊού, σύμφωνα με τις οδηγίες ΕΟΔΥ.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε  στον προαύλιο χώρο της Οικίας Μελά, που ήταν πολύ μικρός και για αυτόν το λόγο οι καλεσμένοι ήταν περίπου 20.

Δυστυχώς ανάμεσα στους επισήμους δεν παραβρέθηκαν, γιατί δεν τους έγινε η τιμή να προσκληθούν, ο Πρόεδρος του Σωματίου «Καπετάν Μίκης Ζέζας», Γιάννης Μελάς, και η Τζίνα Σιδηροπούλου, οι οποίοι είχαν κινήσει Γη και Ουρανό να μην καταρρεύσει το Μνημείο του Μακεδονικού Αγώνα.

Σε μία πρόσφατη μάλιστα επικοινωνία μας με την κ. Τζίνα Σιδηροπούλου, η ίδια μας είπε για τη διάσωση της οικίας Μελά και πως κατάφερε το 2007, σε μία εκδήλωση να το αναφέρει στον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και αυτός άμεσα να το κάνει με Προεδρικό Διάταγμα Νεώτερο Ιστορικό Μνημείο.

ΠΩΣ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το γεγονός:

-Ότι δεν ήταν καλεσμένοι οι Πραγματικοί Πρωτεργατές, μία Ομάδα από προσωπικοτήτες της Κηφισιάς, που ξεκίνησαν όλη την Κίνηση, για την αποκατάσταση του Μνημείου.

O Νίκος Γαβριλάκης Πρόεδρος του ΔΣ Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, ο δρ. Μαρίνος Παπαδόπουλος νομικός σύμβουλος του υπό σύσταση Νομικού Προσώπου «Καπετάν Μίκης Ζέζας» για την Αναστήλωση και Διάσωση της οικίας-μνημείο του Παύλου Μελά, ο Γιάννης Μελάς με την Τζίνα Σιδηροπούλου οι οποίοι ξεκίνησαν την προσπάθεια της Αναστήλωσης και Διάσωσης της οικίας Μελά και οι εκ των μελών του υπό σύσταση Νομικού Προσώπου «Καπετάν Μίκης Ζέζας» Δημήτριος Αγγελίδης Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος ΕΜΠ και κάτοχος MBA, Σύμβουλος του Δημάρχου Κηφισιάς και Πάνος Ραφτόπουλος Αρχιτέκτων, Δημοτικός Σύμβουλος Κηφισιάς.

-Ότι αγνοήθηκε παντελώς η κ. Τζίνα Σιδηροπούλου που έτρεχε με χαρτιά πίσω από Υπουργούς και Προέδρους Δημοκρατίας;

-Ότι αγνοήθηκαν παντελώς το Σωματείο «Καπετάν Μίκης Ζέζας» και ειδικά ο Πρόεδρος του κ. Γιάννης Μελάς;

ΠΩΣ θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα Εντυπωσιακά Σχόλια του Δημάρχου Κηφισιάς Γιώργου Θωμάκου για τα εγκαίνια αυτά;

Την επόμενη ημέρα της παράδοσης της Οικίας Μελά, ο Δήμαρχος ανέφερε:

«Ένας Εθνικός και Κηφισιώτικος πόθος υλοποιείται με την αποκατάσταση-αναστήλωση της Ιστορικής Οικίας του Παύλου Μελά. Εκφράζω και πάλι την ευγνωμοσύνη του Δήμου μας στη δωρήτρια εγγονή του Μακεδονομάχου, στα συναρμόδια Υπουργεία Εθνικής Αμύνης και Πολιτισμού, και στον ευεργέτη κατασκευαστή Α. Θεοδωρίδη.

Άφατη η χαρά μας και λυτρωτική δικαίωση τόσο του Δήμου μας που διαχρονικά πίεζε και διεκδικούσε, όσο και πλήθους Φορέων και Προσωπικοτήτων που με πολλούς τρόπους προσπάθησαν να βρεθεί λύση για την ιστορική οικία.

Τα πρόσωπα όλων αυτών πιστεύω ότι δικαίως συμπυκνώνονται στο όνομα του ευπατρίδη Ηπειρώτη-Κηφισιώτη κ. Γιάννη Μελά που έχει πάντα την αγάπη και τον σεβασμό όλων μας.

ΠΩΣ θα μπορούσε να ξεχαστεί το γεγονός:

Ότι ο Γιάννης Μελάς, Πρόεδρος του Συλλόγου «Καπετάν Μίκης Ζέζας» σε δημοσίευσή του τον Απρίλιο του 2020 έγραφε στην εφημερίδα «Κηφισιά»:

«Πιστεύω πως τόσο οι Δημότες αλλά κυρίως και οι κατά καιρούς ασχολούμενοι με την Αυτοδιοίκηση ετούτου του τόπου, γνωρίζουν τους αγώνες της Τζίνας Σιδηροπούλου που εδώ και χρόνια με δική της προσωπική και μοναχική πρωτοβουλία έβαλε σκοπό της ζωής της να χαρακτηρισθεί  το 2009 από το ΥΠ.ΠΟ ως «Μνημείο της νεότερης Πολιτιστικής μας κληρονομιάς»,  το απέριττο σπίτι στην Κηφισιά  του μεγάλου μας Μακεδονομάχου.

Είναι το σπίτι της οδού Τατοΐου 50 από το οποίο ξεκίνησε εκείνο το ιστορικό  πρωινό του Αυγούστου του 1904 για να ελευθερώσει την Μακεδονία μας. Γιατί λοιπόν τόση σιωπή; Αυτό της αξίζει;

Όλα ξεκίνησαν με τη συνάντηση της Τζίνας Σιδηροπούλου το 2007 με τον τ. Εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας  κ. Κάρολο Παπούλια η οποία του έθεσε το θέμα, το οποίο άμεσα ο Πρόεδρος με ενθουσιασμό υιοθέτησε και προώθησε προς τον τότε  Υπουργό Πολιτισμού κ. Αντώνιο Σαμαρά που και εκείνος  έσπευσε να αγκαλιάσει και να υπογράψει με σειρά του την ιστορική απόφαση, για να περάσει επί τέλους  το Κηφισιώτικο σπίτι του θρυλικού Καπετάν Μίκη Ζέζα, από την ερήμωση,  στον χώρο της ιστορίας που του αξίζει».

ΤΕΛΟΣ ΠΩΣ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ομιλία της κ. Ναταλίας Ιωαννίδη:

Η κ. Ιωαννίδη αφού ευχαρίστησε το Υπουργείο και τους χορηγούς για την άψογη αναστήλωση της Οικίας Μελά, με άκρως δεικτική διάθεση, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Δυστυχώς, το σπίτι αυτό για πολλά χρόνια και κυρίως τη δεκαετία 2009-2019 δεχόταν κακοποιήσεις και βανδαλισμούς. Υπήρξε επίσης αντικείμενο καπηλείας εκ μέρους μιας Oμάδας Kαιροσκόπων, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν για πολλά χρόνια την αδυναμία του σπιτιού και τη δεινή κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει, για να πετύχουν οι ίδιοι κύρος και προβολή…

Ελήφθη μία πολύ σωστή απόφαση νομίζω, να περιληφθεί ένας όρος με τον οποίον αποκλείεται η όποια συνεργασία και συμμετοχή, οποιουδήποτε Σωματείου, οποιουδήποτε Συλλόγου, οποιασδήποτε ΜΚΟ και οποιουδήποτε Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ήταν δυστυχώς ο μόνος τρόπος να σωθεί το σπίτι αυτό, το πολύπαθο, από τους «Σωτήρες» του.

Εντέλει σώθηκε το σπίτι γιατί θεωρώ ότι πέρασε έναν κατακλυσμό επιθέσεων, γιατί στο νου και στην ψυχή μου είναι μία κιβωτός της στεριάς, σοφά δομημένη ώστε να μπορεί να υπομένει τις θεομηνίες και τις συμφορές και να μην καταρρέει…»

Δείτε το σχετικό βίντεο στο 47.00 λεπτό και τα Συμπεράσματα Δικά σας:

ΕΠΙΛΟΓΟΣ:  Έκφραση ευγνωμοσύνης αλλά και αγνωμοσύνης.

Κλείνοντας το άρθρο αυτό πρέπει να επισημάνουμε ότι ούτε τιμήθηκαν, ούτε καν έγινε μνεία στα ονόματα της Ομάδας των Πατριωτών Πρωτεργατών, που έδωσαν πραγματική μάχη με την καρδιά τους,  για να χαρακτηριστεί το σπίτι του Παύλου Μελά μνημείο, εμποδίζοντας την «αξιοποίηση» του, με ότι κι αν σημαίνει αυτή η λέξη.

-Ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη

Θα θέλαμε να εκφράσουμε την απέραντη ευγνωμοσύνη μας για την άψογη αναπαλαίωση του απέριττου σπιτιού στην Κηφισιά του μεγάλου μας Μακεδονομάχου:

(1)στα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Πολιτισμού,

(2)στη δωρήτρια εγγονή του Μακεδονομάχου,

(3)στον Εργοδότη και Χρηματοδότη του έργου την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Δράμας «Κύκλωψ», την οποία ίδρυσε ο Δραμινός εφοπλιστής  Άρης Θεοδωρίδης, για την άψογη αναστήλωση της Οικίας.

-Παράληψη και αγνωμοσύνη

Θα θέλαμε επίσης να εκφράσουμε την βαθειά λύπη μας για την παράληψη και την αγνωμοσύνη που έδειξαν τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Πολιτισμού προς τον Ευπατρίδη Ηπειρώτη-Κηφισιώτη κ. Γιάννη Μελά και προς την κ. Τζίνα Σιδηροπούλου και να παρακαλέσουμε να αναγνωριστεί, έστω και καθυστερημένα, η αξία του έργου τους.

Με την ευχή ο Γιάννης Μελάς, ο οποίος περνάει μια δύσκολη περίοδο με την υγεία του, να γυρίσει γρήγορα κοντά μας, για να παραλάβει δικαιωματικά, εάν είναι εφικτό, ένα τιμητικό παράσημο  από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας  για την διαχρονική μάχιμη προσφορά του, να χαρακτηριστεί το σπίτι του Παύλου Μελά ως «Μνημείο της νεότερης Πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Ο Πρόεδρος της Βουλής και πρώην Δήμαρχος Κηφισιάς Κώστας Τασούλας (κατά την διάρκεια της θητείας του οποίου, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Κηφισιάς ήταν ο Γιάννης Μελάς) παραδίδει τιμητικό παράσημο του Αστέρα Αξίας και Τιμής  στην εγγονή του Παύλου Μελά, Ναταλία Ιωαννίδη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here