Εγκαταλείψαμε τα Ίμια; Υποχώρησαν οι Ελληνικές Δυνάμεις και έμειναν οι Τούρκοι;

0
399

Περίεργη σιωπή για το νέο θερμό επεισόδιο στα Ίμια!…

Υποβαθμίζει η Κυβέρνηση (εν όψει διερευνητικών επαφών) τη θρασύτατη πρόκληση με τον εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό.

Το αφήγημα της κυβέρνησης χάλασε και η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ελίζα Βόζεμπεργκ που κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτηση στην ευρωβουλή!

Περίεργη σιωπή τηρείται από την Ελληνική Κυβέρνηση για το επεισόδιο στα Ίμια ανήμερα τα Φώτα, στις 6 Ιανουαρίου. Οι Τούρκοι εμβόλισαν με ακταιωρό τους ένα σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος στα Ελληνικά χωρικά ύδατα, και η δική μας αντίδραση ήταν να αποσιωπήσουμε το γεγονός στην αρχή και στη συνέχεια, όταν έγινε γνωστό, να κάνουμε σαν μη συνέβη το παραμικρό.

Το σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής, το οποίο εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού που προσέτρεξε σε βοήθεια ψαράδων μας στα Ίμια.

Όπως αποκάλυψε, μάλιστα, το militaire.gr, οι Τούρκοι είναι…εγκατεστημένοι στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων από τις 29 Δεκεμβρίου, με τις τουρκικές ακταιωρούς να πλέουν, όπως υποστηρίζουν, στα δικά τους χωρικά ύδατα.

Η Ελληνική Κυβέρνηση μοιάζει να είναι εγκλωβισμένη ανάμεσα στις επιταγές της Ε.Ε., της Γερμανίας και όλων όσοι θέλουν να μας σύρουν στο τραπέζι του διαλόγου με τους Τούρκους, και στην επιθετική τακτική της Άγκυρας, που προκαλεί συνεχώς, είτε με δηλώσεις είτε με πράξεις.

Και είναι εγκλωβισμένη, γιατί από τη στιγμή που έληξε η αποτυχημένη Σύνοδος Κορυφής του περασμένου Δεκεμβρίου η Ελληνική πλευρά διαμηνύει σε όλους ότι διάλογος θα γίνει αφού υπάρξει ικανό χρονικό διάστημα, χωρίς προκλητικές ενέργειες από την πλευρά της Τουρκίας.

Το επεισόδιο, λοιπόν, στα Ίμια, που μόνο ήσσονος σημασίας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, χαλάει το αφήγημα της Κυβέρνησης ότι διανύουμε μέρες χωρίς προκλήσεις από την Άγκυρα.

Έτσι δείχνει να προχωρά προς τις διερευνητικές, προσποιούμενη ότι δεν έχει συμβεί κάτι σοβαρό, γιατί αδυνατεί, όπως φαίνεται, να αντιδράσει χωρίς να αθετήσει τις υποσχέσεις της να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου.

Το πρωί της Τετάρτης έλαβε χώρα το επεισόδιο, το οποίο αποκαλύφθηκε το βράδυ της ίδιας μέρας από την ειδησεογραφική ιστοσελίδα militaire.gr.

Ωστόσο χρειάστηκε να περάσουν αρκετές ώρες και να δώσουν οι Τούρκοι στη δημοσιότητα φωτογραφίες, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση του τουρκικού λιμενικού σώματος, για να αντιδράσει και το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα:

«Πρωινές ώρες 06-01-2021, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, περιπολικό σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής παρενόχλησε περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Κω, με αποτέλεσμα την πρόκληση μικρών υλικών ζημιών στο περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Σημειώνεται ότι το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός μέλους πληρώματος».

Τι ακριβώς έγινε περιέγραψε ο Δήμαρχος της Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης, ο οποίος είπε ότι πέντε ελληνικά αλιευτικά σκάφη από την Κάλυμνο μετέβησαν στην περιοχή των Ιμίων, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, για να ψαρέψουν τσιπούρες.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Καλύμνου, σκάφη του Τουρκικού Λιμενικού εισέβαλαν εντός των χωρικών μας υδάτων, προσπαθώντας να κόψουν τις σημαδούρες των Ελλήνων ψαράδων. Τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής που εισήλθαν στα χωρικά μας ύδατα ήταν τρία, σύμφωνα με τον δήμαρχο Καλύμνου, με αποτέλεσμα οι Έλληνες ψαράδες να ζητήσουν βοήθεια από το Λιμενικό μας και να λάβει χώρα το επεισόδιο.

Η νέα θρασύτατη πρόκληση των Τούρκων, με την οποία η Άγκυρα προσπαθεί να επιβάλει συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο σε όλα τα επίπεδα – άλλωστε, στη δική τους ανακοίνωση ανέφεραν ότι οι Έλληνες ψαράδες βρίσκονταν σε δικά τους χωρικά ύδατα – προκαλεί νευρικότητα και στο υπουργείο Εξωτερικών, με τον εκπρόσωπό του να απαντά «ουδέν σχόλιο» στην ερώτηση για το θερμό επεισόδιο.

Το αφήγημα της κυβέρνησης χάλασε και η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ελίζα Βόζεμπεργκ, η οποία κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτηση στον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:

«Πώς αξιολογεί την Τουρκική στάση, λαμβάνοντας υπόψη ότι τον περασμένο Δεκέμβριο η Ε.Ε. προειδοποίησε την Άγκυρα για επιβολή σημαντικών κυρώσεων, που θα υλοποιηθούν εν όψει της επόμενης Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, τον ερχόμενο Μάρτιο;»

Υ.Γ. Σχετικά με τα Ίμια ο Πρόεδρος των αλιέων της Καλύμνου ανέφερε ότι η βραχονησίδα «φυλάσσεται μόνο από τουρκικές ακταιωρούς και όχι από Ελληνικά σκάφη», ενώ πρόσθεσε ότι «η παρουσία των Τούρκων είναι καθημερινή» χαρακτηρίζοντας «αμαρτία» να χαθούν τα νησιά αυτά. Μάλιστα, ανέφερε ότι «το Φαρμακονήσι το έχουν αποκλείσει οι Τούρκοι ψαράδες για την αλιεία γλώσσας».

Το βίντεο δείχνει όσα έγιναν το πρωί των Θεοφανίων στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων.

Το πλοίο της Tουρκικής ακτοφυλακής άρχισε να παρενοχλεί τους Τούρκους ψαράδες. Μάλιστα, το βίντεο δείχνει καθαρά ότι άνδρες της τουρκικής πλευράς όπλισαν τα 50άρια πάνω στην κόντρα γέφυρα και τα γέμισαν με σφαίρες, 20 μόλις μέτρα από το Ελληνικό αλιευτικό.

Υ.Γ. Γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την επανάσταση και οι Τούρκοι εξαφανίζουν το Καστελόριζο.

Νέα Τουρκική NAVTEX εξαφανίζει το Καστελλόριζο!…

Θα τρίζουν πραγματικά τα κόκκαλα των αγωνιστών του 1821 που έδωσαν το αίμα τους για να είμαστε εμείς ελεύθεροι σήμερα. Και να βλέπουμε την Επιτροπή 2021 να δημοσιεύει αρλούμπες και να κόβει κέρματα, λες και η Ελλάδα είναι τζουκμπόξ σαν τους δημοσιογράφους που τους στηρίζουν.

Να «εξαφανίσει» το Καστελόριζο από τον χάρτη αποφάσισε η Αγκυρα, η οποία συνεχίζει ακάθεκτη τις προκλήσεις. Όπως αποκάλυψε το militaire.gr, στις τρεις νέες NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία το Καστελόριζο έχει απαλειφθεί από τους χάρτες, κίνηση η οποία αποδεικνύει περίτρανα πως ο «σουλτάνος» όχι μόνο δεν κάνει βήμα πίσω, αλλά και συνεχίζει την άκρως επιθετική του τακτική.

Σημειωτέον ότι η Τουρκία έχει προαναγγείλει πως οι ασκήσεις στην περιοχή θα γίνουν με τη χρήση πυρών, ενώ ήδη πετούν εδώ και ημέρες τουρκικά UAV.

Η χώρα μας πάντως απαντά με…12 ναυτικά μίλια και Ραφάλ.

Η Κυβέρνηση αποφάσισε να «ανοίξει» τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες μετά την ανάπαυλα των χριστουγεννιάτικων εορτών με δυο άκρως σημαντικά νομοσχέδια, Εθνικού χαρακτήρα.

Χθες κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης στα δυτικά σύνορα στα 12 ναυτικά μίλια.

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή, και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια στις 19 Ιανουαρίου.

Μάλιστα, εφόσον το νομοσχέδιο προβλέπει διεύρυνση των ορίων της χώρας, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας θα ασκήσει το δικαίωμα που έχει από τον κανονισμό της Βουλής για ονομαστική ψηφοφορία, «ώστε να φανεί η έκδηλη και πασιφανής απόλυτη πλειοψηφία».

Την ίδια ώρα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα ψηφίζεται και το νομοσχέδιο για την αγορά των 18 γαλλικών Ραφάλ, το οποίο κατατέθηκε με τη διαδικασία του επείγοντος, θα συζητηθεί σε τρεις συνεδριάσεις και θα εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here