ΕΕ επεξεργάζεται φόρμουλα για την επιστροφή της Αμμοχώστου!

0
370

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη συγκατάθεση Άγκυρας και Λευκωσίας, επεξεργάζεται φόρμουλα για επιστροφή της Αμμοχώστου (περίκλειστη περιοχή) στους Ελληνοκύπριους κατοίκους της, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Μιλώντας την Κυριακή στο ΡΙΚ, ο υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε σχετική είδηση της εφημερίδας «Πολίτης». Το όλο ζήτημα της Αμμοχώστου, είπε ο Ιωάννης Κασουλίδης, θα μπορούσε να προωθηθεί εκ παραλλήλου αμέσως μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων τον Οκτώβριο.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι μέχρι τότε θα πρέπει να υπάρξει σωστή προετοιμασία κατά τρόπο, που η διαδικασία να είναι υπό την αιγίδα πάντα των Ηνωμένων Εθνών αλλά να εμπλέκει και την Άγκυρα, χαρακτηρίζοντας ψευδαίσθηση ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί με μόνη την εμπλοκή των δύο κοινοτήτων.

Πάντως, στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και σε απαίτηση της Άγκυρας για νομιμοποίηση του παράνομου αεροδρομίου Ερτζιάν (Τύμπου) στα κατεχόμενα. «Φαίνεται πράγματι ότι η Τύμπου είναι απαίτηση της Τουρκίας», ανέφερε ο Ιωάννης Κασουλίδης.

Στο μεταξύ, ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει τη Δευτέρα στο Παρίσι για να προετοιμάσει την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, στις 12 Ιουνίου.

Ο Ιωάννης Κασουλίδης θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Λοράν Φαμπιούς, με τον οποίο θα συζητήσει για το Κυπριακό, την κρίση στην Ευρωζώνη, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή της νοτιανατολικής Μεσογείου, καθώς και θέματα ενέργειας.

Ο Κύπριος υπουργός θα συναντηθεί και με τον διπλωματικό σύμβουλο του Γάλλου Προέδρου, Πολ Ζαν-Ορτίζ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here