Εικόνες Αποκάλυψης από το Αλεποχώρι: Στάχτη, καπνός και καμένη γη.

0
391

Για μία από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές των τελευταίων 20-30 ετών έκανε λόγο ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Στέφανος Κουλούρης.

Σε ότι αφορά τα αίτια της καταστροφής ο αρχηγός ήταν σαφής:

«Το μόνο σίγουρο είναι ότι η φωτιά ξεκίνησε από καύση κλαδιών. Δεν μπορεί να είναι από αμέλεια, όταν ξέρεις ότι η αντιπυρική περίοδος ξεκινά την 1η Μαΐου και από τότε δεν πρέπει να χρησιμοποιείται φλόγα, επειδή μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά».

«Αυτό που έπαιξε μεγάλο ρόλο ήταν η μεγάλη ισχύς των ανέμων που έφτασαν τα 8 μποφόρ, που ανέβασαν την πυρκαγιά στο βουνό και εκεί δεν είχαν πρόσβαση οι επίγειες δυνάμεις. η πυρκαγιά ξεκίνησε νύχτα και επομένως δεν υπήρχε δυνατότητα παρέμβασης από εναέρια μέσα. Οι επίγειες δυνάμεις, που έφτασαν εγκαίρως, κατάφεραν να ελέγξουν το μεγαλύτερο μέρος της πυρκαγιάς, όμως από κάποιο σημείο ξέφυγε η φωτιά προς την χαράδρα, σε ένα σημείο που δεν υπήρχαν δρόμοι και θα ήταν επικίνδυνο για κάθε άνθρωπο να πλησιάσει, καθώς δεν θα είχε οδό διαφυγής σε περίπτωση αλλαγής φοράς του ανέμου».

Η πυρκαγιά που ξέσπασε στον Σχίνο Κορινθίας και κατέκαψε τα Γεράνεια Όρη προκάλεσε μία τεράστια περιβαλλοντική αλλά και οικονομική καταστροφή.

Δείτε τη ζοφερή εικόνα που παρουσιάζει η καταστροφή από εναέρια λήψη του Up Drones:

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές (European Forest Fire Information System) μέχρι στιγμής έχουν καεί 71.000 στρέμματα.

Εκτός από τις ανθρώπινες περιουσίες και τους κόπους μιας ζωής που καταστράφηκαν ολοσχερώς μέσα σε λίγες ώρες, η οικολογική καταστροφή στην χλωρίδα και την πανίδα του καταπράσινου πνεύμονα είναι ανυπολόγιστη.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Μπάχαλο με την πυρκαγιά που ξέσπασε στον Σχίνο Κορινθίας : Υπήρχε Σχέδιο από τον Μάρτιο αλλά δεν το γνώριζαν οι συμμετέχοντες Πυροσβεστική-Δασαρχείο-Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Κώστας Πουλακίδας προϊστάμενος πολιτικού ρεπορτάζ KONTRA NEWS:

-Τον Σχεδιασμό Πυρόσβεσης δεν τον γνωρίζουν οι συμμετέχοντες

-Χωρίς εναέρια μέσα η Πυροσβεστική Υπηρεσία

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ 1: Ο Κρατικός Μηχανισμός απώθησε δημοσιογράφους και κάμερες στο Αλεποχώρι!

Όλα έχουν την εξήγησή τους λοιπόν. Ο Κρατικός Μηχανισμός, άγνωστο εάν έγινε με εντολή ή επειδή δεν υπήρξε καμία μέριμνα για την κάλυψη της τεράστιας φωτιάς στο Αλεποχώρι, έδιωξε κακήν κακώς όσους δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία βρέθηκαν στο σημείο.

Η αναφορά του δημοσιογράφου Κ.Α., ρεπόρτερ στο Mega που από τύχη και καβγά, κατάφερε να παραμείνει κοντά στο…κύμα, είναι αποκαλυπτική. Ενημερώνει πως οι δημοσιογράφοι και οι φωτογράφοι «εκδιώχθηκαν από την παραλία με τον χειρότερο τρόπο ωσάν να ήταν εγκληματίες»!

Το γεγονός της απώθησης, απαγόρευσης των ανθρώπων των Μέσων ενημέρωσης να κάνουν τη δουλειά τους, είναι μια από τις αιτίες που δεν υπήρξε εκτενής πληροφόρηση από τα τηλεοπτικά Μέσα για το γεγονός.

Προφανώς και βολεύει την κυβέρνηση της ΝΔ που όμως κατάφερε το ακριβώς αντίθετο! Να την καταγγέλλουν όλοι – και οι δικοί της μαζί – για φίμωση σε ένα τραγικό γεγονός και να τη συνδέουν πλέον ευθέως με τα επιχειρηματικά σχέδια άλωσης και καταστροφής του δάσους στα Γεράνεια.

Η ενημέρωση για την μεγάλη πυρκαγιά και καταστροφή σε ένα από τα ομορφότερα δάση της χώρας, έγινε μόνο διαδικτυακά και από οπτικοακουστικό υλικό κατοίκων, μέσω κοινωνικών δικτύων.

Η επιλογή των τηλεοπτικών σταθμών να μην ενημερώσουν με εκτενή δελτία από τον τόπο καταστροφής είναι σαφώς απόφαση πολιτική και σχετίζεται με τη διαπλεκόμενη σχέση που έχουν με το μέγαρο Μαξίμου. Για αυτό προφανώς και δεν αντέδρασαν στην εκδίωξη των ρεπόρτερ τους από το σημείο της καταστροφής. Τους βόλευε εξίσου η απαγόρευση να πλησιάσουν τα συνεργεία και οι δημοσιογράφοι…

Ο δημοσιογράφος στην ενημέρωση τους προς την Ένωση Συντακτών περιγράφει το κλίμα παρεμπόδισης, σημειώνοντας πως οι δημοσιογράφοι και οι φωτογράφοι που βρέθηκαν χθες βράδυ στο Αλεποχώρι εκδιώχθηκαν από την παραλία με τον χειρότερο τρόπο ωσάν να ήταν εγκληματίες. Μόνο ο υπογράφων και το συνεργείο του MEGA έμειναν στην παραλία, με κόπο, μαλώματα, προσβολές και πολύ τύχη/ατυχία.

Καμία μέριμνα δεν υπήρξε για να μείνουν οι συνάδελφοι έστω και πλάι στο κύμα για να καταγράψουν με ασφάλεια τα γεγονότα. Η ενημέρωση και η δημοσιοποίηση γεγονότων σε έκτακτες καταστάσεις είναι τεράστια επιστήμη που όμως ακόμα είναι άγνωστη στην Ελλάδα.

Εκτός από λειτούργημα και καθήκον αποτελεί και σύμμαχο στις οργανωμένες δυνάμεις που επιχειρούν. Είμαστε στο πλευρό όσων σήμερα πονούν είτε γιατί έχασαν τις περιουσίες τους είτε γιατί αναπολούν τον Εθνικό Δρυμό που έγινε στάχτη. Κρίμα και Ντροπή.

Πηγή mediatvnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here